• 20 juli 2017
  • Leestijd: 5 minuten

22 tips om u als kunststofverwerkend bedrijf te onderscheiden (deel 3/3)

Cursus spuitgieten1

De kunststofverwerkende industrie kampt momenteel met personeelskrapte: er is veel vraag naar vakspecialisten maar het aanbod is schaars. Om toch goed personeel te vinden, is het belangrijk om u als kunststofverwerkend bedrijf te onderscheiden. Mijn naam is Barend Blom, Opleidingsmanager Kunststof- en Matrijstechnologie. Vanwege mijn netwerk kom ik in contact met veel spuitgieters en kunststofverwerkende bedrijven die hun ervaringen met mij delen. In deze blogreeks deel ik dan ook graag 22 tips waarmee u succesvol nieuwe collega’s kunt werven. 

In het eerste blog deelde ik tips rondom beleid, stagiaires en samenwerkingen en in het tweede deel vertelde ik over bedrijfsprofilering en arbeidsmarketingcommunicatie.

In het laatste deel geef ik u tips rondom training en persoonlijke ontwikkeling.

16. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling

Stimuleer behoeften aan opleiding en ontwikkeling zowel persoonlijk als in teamverband. Werknemers met eigen initiatief die informatie willen delen zijn goud waard! Laat werknemers profiteren in de gerealiseerde verbetering en/of besparing. Zorg dat ideeën aan de oppervlakte komen. Dit kan al heel simpel met bijvoorbeeld een ideeën bus in de bedrijfskantine.

17. Beloon mijlpalen

Het moge duidelijk zijn dat een goede vakspecialist niet het minimumloon verdiend. Daar op inzetten zou geen strategische keuze zijn. Wat goed werkt is het geven van een hogere beloning op succesmomenten, bijvoorbeeld wanneer een opleiding of cursus succesvol is afgerond. Maak dit onderdeel van een opleidingsplan. Vaak gelden er naast opleidingsfondsen ook sectorplannen en regionale regelingen.

18. Brancheopleiding met diploma voegt waarde toe

Het is vrij normaal dat een bedrijf over een ISO-9001 certificering en/of andere certificeringen beschikt voor een kwaliteitsmanagementsysteem. Maar hoe zit het eigenlijk met de certificering, kwalificering en diplomering van uw spuitgieters? De branche heeft een erkende opleiding (3 verschillende niveaus). Logisch dat uw werknemers over een of meerdere diploma’s beschikken. Spuitgieten is een vak waarbij praktische kunde niet zonder theoretische onderbouwing kan. Maak in de vacature duidelijk dat u uw nieuwe medewerkers de mogelijkheid geeft om deze brancheopleidingen te laten volgen.

19. Ontwikkel trajecten, trainingen, cursussen en opleidingen on & off the job

Een spuitgieter, spuitgiet specialist, procestechnoloog, proefspuiter of troubleshooter is altijd onderdeel van een team. Als werkgever beoog u teamspirit en dit ondersteunt u dan ook altijd. Het werken in ploegendiensten maakt de communicatie en het begrip voor elkaars situatie er niet gemakkelijker op. Daarom is het belangrijk om te focussen op het teambelang en hierin ook te investeren. Vergeet het nieuwe werken. In een dergelijke productieomgeving functioneert dat niet. Geef werknemers wel verantwoordelijkheid en vrijheid in projecten. Bij het werken in een technische omgeving is een no-nonsense cultuur, duidelijkheid en structuur erg belangrijk. Het karakter van mensen die werkzaam zijn in een technische omgeving laat zich vaak kenmerken als oplossingsgericht. Kom niet aan met onzin of onduidelijkheden. Wat goed werkt is werknemers eind- of hoofdverantwoordelijk maken voor een bepaalde machine of apparatuur. Gedeelde verantwoordelijkheid leidt ertoe dat uiteindelijk niemand zich verantwoordelijk voelt en dat u naar elkaar gaat kijken of wijzen

20. Organiseer team workshops

De productie bij industriële bedrijven hebben na verloop van tijd met veranderende materialen, technologie, wetgeving/certificering/normen en inzichten te maken. Dat leidt ertoe dat er behoefte is om een “sprong” in kennis te maken van een bepaald team. Realiseer dit door specifieke team workshops te organiseren, bijvoorbeeld op het gebied van praktische kwaliteit (tekeninglezen, vorm- en plaatstoleranties, geometrische meettechniek) of Lean Six Sigma en communicatie op de werkvloer.

21. Houd rekening met de opkomende Smart Industry

De belangrijkste ontwikkeling van de komende jaren is Smart Industry en de rol van de spuitgieter gaat in de toekomst nog meer gaan veranderen. Klanten willen steeds minder vaak een standaard kunststofproduct, maar kiezen voor de mogelijkheid van een maatwerk product. De markt wordt grilliger en de eisen worden hoger door nieuwe mogelijkheden voor maat- en precisiewerk dankzij ontwikkelingen als digitalisering, Vision & Robotics en Additive Manufacturing. Dit vraagt om steeds meer verdergaande en aanvullende vakkennis van werknemers. Het aanpassend vermogen is dan ook een belangrijke factor geworden. Digitalisering en nieuwe technieken gaan steeds sneller. Naast vakinhoudelijke kennis zijn ook communicatieve vaardigheden, het continu kunnen verbeteren en kennis van Lean processen een vereiste.

22. Creëer een fijne fysieke werkplek

Binnen een productieomgeving is de efficiency vaak in het extreme doorgevoerd en zijn de vierkante meters vaak beperkt. Maar, het mag best wat lichter (daglicht, daglicht, daglicht!), frisser en gezelliger. Tot de standaarduitrusting behoren perfecte koffie, gekoelde dranken, gezonde snacks ruime lockers en een aantrekkelijke douchegelegenheid. De machines, matrijzen en automatisering zijn de pareltjes van het bedrijf, maar het zijn de mensen die het maken! Zeker de jonge generatie is vies van donker en ouderwets ingerichte, onoverzichtelijke en slecht geventileerde ruimtes. Investeer in een prettige werkomgeving met moderne apparatuur en een veilige, aantrekkelijke atmosfeer.

Conclusie

Aantrekkelijk zijn voor werknemers bereik u niet met ad-hoc personeelsbeleid. Door hier proactief en continu aandacht aan te besteden bereik u dat u de juiste werknemers vindt en behoud die bij de ambities van het bedrijf passen. Benieuwd naar nog meer (opleidings)advies of wilt u ervaringen uitwisselen?

Over de schrijver


Barend Blom

Programmamanager Opleidingen, Mikrocentrum