• 20 februari 2017
  • Leestijd: een minuut

3D-printen wint de populariteit in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie

3d printen in de gezondheidsindustrie

In onderzoek van IDC uit 2017 wijst uit dat 3D-printen steeds meer terrein wint in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie. Voor het onderzoek werd aan diverse Additive Manufacturing bedrijven uit Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk gevraagd naar de inzet van 3D-printing. Hieruit bleek dat de techniek steeds meer wordt ingezet in de productie van onderdelen in beide branches. 

3D-printen is dankzij de snelheid en schaalbaarheid zeer geschikt voor low volume production. Dankzij deze eigenschappen speelt 3D-printen in op de behoefte van de gezondheidszorg, waarbij de vraag naar bijvoorbeeld snel leverbare maatwerk protheses hoog is. Ook in de luchtvaartindustrie is 3D-printen zeer goed toepasbaar: veel, complexe, onderdelen dienen namelijk op maat geleverd te worden.

Is de doorbraak van 3D-printen nabij?

De doorbraak in beide industrieën komt langzaam op gang: waar 3D-printen zijn intrede op diverse R&D afdelingen al heeft gemaakt, dringt het nu ook langzaam door in de productielijnen. Dit komt mede door gebrek aan geschikte materialen. De huidige polymeren die nu gebruikt worden bij 3D-printen voldoen niet altijd aan de eisen op het gebied van levensduur en sterkte die gesteld worden door beide industrieën.

Uitdagingen en mogelijkheden van 3D-printen

3D-printen brengt uitdagingen met zich mee op prijstechnisch-, kennis en productievlak. Volgens het onderzoek is een goede samenwerking tussen diverse partijen dan ook belangrijk om de toepasbaarheid te vergroten en adaptatie van 3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie te laten slagen.

3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie tijdens RapidPro

Tijdens RapidPro vertellen experts en exposanten u meer over de uitdagingen en mogelijkheden van 3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie.

Benieuwd naar de mogelijkheden van 3D-printen in uw bedrijf?

RapidPro is een vakbeurs op het gebied van 3D-printen, Additive Manufacturing en prototyping. Maak kennis met de laatste innovaties, ontdek welke mogelijkheden deze technologieën bieden, laat u inspireren door nationale en internationale sprekers en vergroot uw netwerk.

Bekijk de komende RapidPro editie

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum