• 15 mei 2023
  • Leestijd: 7 minuten

ASML, Thermo Fisher Scientific en Mikrocentrum brengen ruim 75 technologieaanbieders en de keten samen

MTC Samenbregenketen liggend

Manufacturing Technology Conference: versnellen door maakbaarheidskennis te delen

Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific willen groeien. Hiervoor moet de efficiency van de toeleveringsketens omhoog. Dat kan als de engineers bij de OEM’s meer weten over de state-of-the-art maaktechnologie van de toeleveranciers. Precies dat is het doel van de Manufacturing Technology Conference: kennis over het maken in de hele keten delen om sneller tot maakbare designs te komen.

Het is niet meer dan logisch dat Mikrocentrum, als kennisnetwerk in het hart van het high tech ecosysteem, deze conference organiseert. Samen met Holland Innovative en Innovox & Partners bouwen zij aan het Knowledge Sharing Centre met grote betrokkenheid van ASML, Thermo Fisher Scientific om zo samen de high-tech en maakindustrie verder te helpen.

Iedereen worstelt met beschikbaarheid van materialen 

De aanleiding heeft alles te maken met de wereldwijd groeiende vraag naar respectievelijk chipmachines en elektronen microscopen. Met deze beide OEM’s speelt Nederland mee in de hoogste divisies als het om deze nichetechnologieën gaat. Maurits Smits, R&D & Site Manager bij Thermo Fisher Scientific, zei tijdens de kick-off van MTC enkele maanden geleden al dat hij de productie van Transmissie Elektronen Microscopen in Eindhoven moet verdubbelen in de komende vijf jaar. Maar in plaats van een versnelling van de groei merkt hij momenteel eerder een vertraging, omdat iedereen worstelt met de beschikbaarheid van materialen en productie-uren. “De enige uitweg is samenwerking”, zegt Smits. Hetzelfde geluid klinkt al enkele jaren bij ASML. De wereldwijde vraag naar EUV-machines is groot. ASML doet er alles aan om deze productie op te voeren. Dat vergt veel van de supply chain.

De enige uitweg is samenwerking” Maurits Smits

Efficiency van de toeleveringsketens omhoog

Om de groeiambities waar te kunnen maken, moet de efficiency van de toeleveringsketens omhoog. Dat vraagt inspanningen van beide kanten; van de OEM én de toeleveranciers, zegt Arno Sprengers, Senior Team Lead Precision Mechanics bij ASML en initiatiefnemer van het Knowledge Sharing Center. Het KSC organiseert in juni samen met Mikrocentrum de Manufacturing Technology Conference (MTC). “Dit vraagt om kennis delen”, zegt hij. “Als de kennisoverdracht optimaal is, kunnen we samen effectief versnellen.” Hij geeft als voorbeeld schoon verspanen. Enkele jaren geleden heeft ASML het thema cleanliness op de kaart gezet bij de Tier 1 suppliers. De Veldhovense engineers hadden precies uitgerekend hoeveel partikels en picomollen aan vervuiling toegestaan was. Maar daarmee heb je cleanliness nog niet in de keten geregeld.

De constraints van een bepaalde technologie kunnen in de praktijk een belemmering zijn, die je kunt oplossen door het design aan te passen. Arno Sprengers: “Het begint bij het creëren van een functioneel design, maar uiteindelijk moet het in alle stappen maakbaar zijn. Als we zoveel mogelijk kennis delen in de hele toeleverketen, komen we sneller tot optimale designs die maakbaar zijn.” En daar gaat MTC over: kennis over het maken delen in de hele keten. Niet alleen tussen de engineers van de OEM’s en de Tier 1 suppliers, maar tussen alle partijen in de hele keten. “We vragen de Tier 1 suppliers om ons te helpen, maar achter deze bedrijven hangt een hele keten. Ook die bedrijven proberen we enthousiast te maken en kennis in te brengen. Zo brengen we mensen dichterbij elkaar.” Sommigen van deze kleine spelers zijn met hun nichetechnologie zelfs als deelnemer op de conferentie aanwezig.

Het begint bij het creëren van een functioneel design, maar uiteindelijk moet het in alle stappen maakbaar zijn.” Arno Sprengers

Blijvende kennisbron voor de maakindustrie & ecosysteem

Het Knowledge Sharing Center, acht jaar geleden opgericht om kennis tussen de theoretisch geschoolde engineers en praktisch ingestelde makers te delen, heeft de formule van MTC afgekeken bij ASML zelf. ASML heeft jaren geleden het initiatief genomen om intern kennis tussen engineers meer te gaan delen. Tegenwoordig vindt het evenement jaarlijks in de Brabanthallen plaats en trekt enkele duizenden ASML-medewerkers. De formule van MTC is simpel: elke deelnemer maakt aan de hand van een vast stramien een poster waarop hij zo’n 10% van zijn kennis deelt. Daarnaast zijn er een presentatie en een video. Alles bij elkaar wordt zo misschien de helft van de kennis aan de buitenwereld gepresenteerd. “Met de poster en de presentatie zenden ze een signaal uit hoe interessant hun technologie is”, legt Arno Sprengers uit. “De andere kennis haal je uit de zakelijke samenwerking. Die ontstaat doordat partijen notie hebben van een specifieke technologie”, zo maakt Sprengers de cirkel rond.  

Met deze aanpak blijf je ver weg van het IP dat elk maakbedrijf heeft, maar deel je wel voldoende kennis om engineers en makers op nieuwe ideeën te brengen. Na het evenement blijven de posters en de presentaties beschikbaar op de website van het Knowledge Sharing Center. Dat is de bron waaraan iedereen zich in de toekomst kan laven om de kennis bij te spijkeren. De conferentie is een trigger, het echte kennisdelen zal in de maanden en jaren na MTC gebeuren als het om concrete projecten gaat.

De andere kennis haal je uit de zakelijke samenwerking. Die ontstaat doordat partijen notie hebben van een specifieke technologie” Arno Sprengers

Versterken van de waardeketen

Aan de eerste editie van MTC doen reeds meer dan 75 partijen mee die bereid zijn hun kennis te delen. Het Knowledge Sharing Centre heeft de bijdragen kritisch beoordeeld, enerzijds om ervoor te zorgen dat de diversiteit voldoende is, anderzijds om het stramien goed vast te houden. De onderwerpen variëren van additive manufacturing, verspanende processen tot en met metrologie, materiaalbehandeling en verbindings- en assemblageprocessen en engineering. Door voor duidelijke thema’s te kiezen, blijft de kennis na de conferentie ook vindbaar. Arno Sprengers zegt verrast te zijn door het brede aanbod van productietechnologie. “Processen die we niet kenden of onvoldoende. Hoogwaardig glas bewerken, of hoogwaardig draaien, frezen en slijpen in één machine. Of additive manufacturing: waar moet je bij het design rekening mee houden.” Door de globale kennis van deze processen te delen, worden engineers op ideeën gebracht zodat ze ook rekening houden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van de technologie.

Je kan beter als ecosysteem dan als afzonderlijk bedrijf de concurrentie met de rest van de wereld aangaan” Bert-Jan Woertman

Dat zal uiteindelijk ertoe leiden dat time to market verkort, doordat de maakbaarheid beter geborgd is in nieuwe designs. Arno Sprengers: “Hier komen projecten uit voort, dat maakt de keten sterker en komen we waar we willen zijn.” Dat laatste kan Bert-Jan Woertman, directeur Mikrocentrum, alleen maar beamen. “Je kan beter als ecosysteem dan als afzonderlijk bedrijf de concurrentie met de rest van de wereld aangaan. “Precies wat we met Mikrocentrum ook altijd voor ogen hebben. Natuurlijk heeft elk bedrijf zijn IP en patenten, daar moet je zuinig op zijn, maar er is ook heel veel dat je wel kunt delen. Door dat slim te doen profiteert het hele ecosysteem en wordt de waardeketen elk jaar weer een stukje beter.” Of zoals Maurits Smits van Thermo Fisher Scientific het tijdens de kick-off zei: “Kennis is de brandstof voor innovatie. We vragen onze industriële partners niet om hun geheimen prijs te geven, maar om de basiskennis te delen, zodat wij kunnen groeien. Want als wij groeien, groeien jullie.”

Manufacturing Technology Conference is een initiatief van ASML en Thermo Fisher Scientific en georganiseerd door Mikrocentrum vindt op 20 juni plaats in NH Koningshof in Veldhoven. Meer informatie en registratie voor bezoek kan via de website van het Knowledge Sharing Centre. https://www.kscconference.nl

 

Meer weten over MTC 2023 op 20 juni?

Met deze jaarlijkse Manufacturing Technology Conference vergroten we de kennis over maakbaarheid voor ontwikkelaars en helpen we ze zoeken naar mogelijkheden die voorheen onbekend waren

Ontdek MTC 2023