• 2 februari 2023
  • Leestijd: 3 minuten

Continu leren de sleutel bij complexe technische vraagstukken

MIKRO rebranding personencampagne frank

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op en vragen daarom om continu leren. De vraag naar antwoorden op maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat, duurzaamheid, energie, zorg, voedsel en mobiliteit wordt bovendien steeds sterker en daar zijn baanbrekende innovaties voor nodig. Deze complexe vraagstukken vragen om technici die telkens de grenzen van wat mogelijk is op weten te zoeken, die elkaar uitdagen om net dat stapje verder te gaan en die samen slimme ontwikkelingen weten te realiseren.

Technologische kennis en skills die elkaar versterken

Als opleider voor de hightech- en maakindustrie zet Mikrocentrum zich al 55 jaar in om bedrijven en technici te helpen met een Leven Lang Ontwikkelen en talentontwikkeling. Frank Bruls, Manager Opleidingen bij Mikrocentrum: “Er is behoefte om kennis op te doen van zowel bestaande als opkomende technologieën, maar ook sociale skills, ofwel power skills, komen steeds meer onder de aandacht. Denk aan communicatie, samenwerken, leiderschap en projectmanagement. Deze zijn onmisbaar om technische projecten, waar vaak multidisciplinair wordt samengewerkt, succesvol te laten verlopen.”

Automatisering, digitalisering en artificial intelligence

Digitalisering, automatisering en artificial intelligence, maar ook energietransitie en duurzaamheid staan in de industrie steeds hoger op de agenda. Bruls: “Hier vinden volop nieuwe ontwikkelingen plaats, die misschien niet direct oplossingen bieden voor je uitdagingen van vandaag of morgen. Het is wel noodzakelijk om nu hierin te investeren zodat je mee kunt gaan in die ontwikkelingen. Daarom bieden we ook cursussen aan op deze domeinen. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden dat technici snel kennis kunnen opdoen over deze nieuwe technologieën.”

Wij vinden het belangrijk dat minder bekende specialisaties in leven blijven en dat het netwerk eromheen in stand blijft” Frank Bruls

Vandaag geleerd is morgen toegepast

Kennis voor de korte termijn blijft ook nog steeds enorm belangrijk. Daarom zet Mikrocentrum in op praktische, kortdurende cursussen die je morgen direct kunt toepassen.. Bruls: “Bij ons leer je tekeningen te lezen, hoe je met een schuifmaat meet en hoe een spuitgietmachine werkt. Ook voor minder bekende specialisaties kun je bij ons terecht: denk aan stanstechniek of gereedschap maken. Het zou zonde zijn als deze specialismes verdwijnen omdat er geen opleiding voor beschikbaar is. Wij vinden het belangrijk dat deze in leven blijven en dat het netwerk eromheen in stand blijft.”

Docenten uit de praktijk

Alle docenten bij Mikrocentrum zijn ook zelf in de tech sector werkzaam. “Wij werken uitsluitend met hybride docenten,” zegt Bruls. “Zij vinden het prachtig om hun kennis te delen met vakgenoten, zodat het totale ecosysteem naar een hoger plan wordt getild en we onze voorsprong op de internationale concurrentie behouden. Je leert bij ons dus van de beste docenten die dagelijks midden in de praktijk staan, maar ook van je mede-cursisten, die zelf ook uit de industrie komen. En dat is niet alleen inspirerend, je breidt er ook nog eens je netwerk mee uit.”

Wil jij de technische kennis of skills van jezelf of je medewerkers verder ontwikkelen? Kies dan uit een van de 150 cursussen bij Mikrocentrum en start dit voorjaar nog.

Cursussen voor de hightech- en maakindustrie

Met ruim 150 kort cyclische cursussen, trainingen en workshops bieden we voor iedereen een passende opleiding

Bekijk het volledige aanbod