• 15 februari 2023
  • Leestijd: 6 minuten

Cursus Functioneel Specificeren helpt Lely om requirement management te verankeren

Vector in workshop kl

Lely uit Maassluis, een producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij, groeit snel. Juist in deze fase is het belangrijk dat je kennis van alle processen en systemen nauwgezet analyseert en administreert. De cursus Functioneel Specificeren van Mikrocentrum kon Lely daarbij helpen. Arjen Mateboer (Head of Mechanical engineering & Consumables), Niels Lambregts (Product Development & System Engineer) van Lely en trainer Dick Terleth vertellen over hun ervaringen.

Dit is Lely

Lely bedenkt oplossingen voor melkveehouderijen. Bij het bedrijf dat werd opgericht in 1948 werken inmiddels zo’n 2100 mensen, waarvan zo’n 500 in R&D, die klanten in meer dan 45 landen bedienen. Volgens Niels Lambregts staat Lely altijd dicht bij de eindklant. “We werken met een aantal testboerderijen, waardoor we ook als engineers altijd dicht op de bal zitten. We zijn dagelijks bezig nieuwe dingen te ontwikkelen. Continu kijken we hoe we processen kunnen automatiseren en hoe we het leven van de melkveehouder makkelijker kunnen maken.”

In een sector die volop in de spotlight staat, zijn technische oplossingen en mogelijkheden flink in beweging. “We maken op dit moment een stormachtige groei door”, vertelt Arjen Mateboer. “Daarbij zien we graag dat talent binnen onze organisatie zo ver mogelijk kan groeien.”

 

Medewerkers presteren gewoon beter als ze het gevoel hebben dat ze in een omgeving werken waar ruimte is voor ontwikkeling.” Arjen Mateboer

Leven Lang Ontwikkelen

Mensen de mogelijkheid bieden om zich doorlopend te ontwikkelen, is voor een bedrijf op verschillende manieren noodzakelijk, ziet Mateboer. “Op de eerste plaats verandert er veel in onze branche. De robottechnologie zoals we die nu gebruiken, is over tien jaar gegarandeerd anders. Wil je bijblijven met die ontwikkelingen, zul je ook als bedrijf en individu de mogelijkheden moeten aanbieden en aanpakken om je een leven lang te ontwikkelen. Daar is een bepaalde attitude voor nodig van elke betrokkene.”

“Daarnaast presteren medewerkers gewoon beter als ze het gevoel hebben dat ze in een omgeving werken waar ruimte is voor die ontwikkeling”, vervolgt Mateboer. “Mensen die niet jarenlang in routines vervallen, maar echt stappen kunnen zetten, vinden hun werk doorgaans leuker. En dat betaalt zich uit in betere prestaties.”

Requirements management

Begin 2020 werd binnen Lely een projectteam geformeerd dat de werkwijze binnen het bedrijf rond requirements management handen en voeten moest geven. “We wilden een meer officiële werkwijze gaan ontwikkelen”, geeft Lambregts aan. “Op een bepaald punt kwamen we er in dat projectteam achter dat het ons ontbrak aan kennis en dat een cursus ons kon helpen dat gat op te vullen.” “We werkten natuurlijk al wel met requirements, maar dat gebeurde best ongestructureerd”, voegt Mateboer toe. “Veel dingen werden op een need to know-basis opgeschreven. Als je zo snel groeit als wij, is het belangrijk de kennis en de werkwijze van je bedrijf beter vast te leggen en te beschrijven.”

De cursus Functioneel Specificeren en System Engineering van Mikrocentrum sprak Lely het meest aan. Vooral het feit dat de Lely-denkwijze integraal onderdeel werd van de cursus, was voor Mateboer en Lambregts een pluspunt. “Voor ons had het een grote meerwaarde dat we vooral aan de slag gingen met requirements management zoals dit binnen ons bedrijf toepasbaar zou zijn. Ook hadden we in het voortraject al een goede klik met trainer Dick Terleth.”

 

Het is de vertaalslag naar de klant, die een cursustraject uniek en bijzonder maakt.” Elroy Leijten

Ook Mikrocentrum dicht op de klant

Net zoals Lely zijn klant centraal stelt, redeneert ook Mikrocentrum graag vanuit de behoefte die op de werkvloer speelt. De relatief praktische aanpak van de cursus, waarmee Lely opgedane kennis snel in praktijk kon brengen, sluit aan bij de visie van Mikrocentrum, geeft Elroy Leijten, manager opleidingen, aan. “Mikrocentrum werkt enerzijds met open inschrijvingen op cursussen, maar verzorgt ook businesscases, die meer specifiek toegespitst zijn op de wensen van een klant. Voordat het cursustraject start, gaan we met de docent naar de klant toe en proberen we de cursus in te kleden zoals het bedrijf of organisatie dat wil.”

“Vaak zien we dat theorie en techniek in de kern hetzelfde zijn”, stelt Leijten. “Maar het is de vertaalslag naar de klant, die een cursustraject uniek en bijzonder maakt.”

Trainer Dick Terleth

De cursus Functioneel Specificeren van Mikrocentrum biedt praktische handvatten bij industriële productontwikkeling met hoge kwaliteits- of prestatie-eisen. Volgens trainer Dick Terleth zijn die handvatten juist belangrijk bij de ontwikkelingsfase waarin Lely zich begeeft. “Lely is een bedrijf zoals ik ze vaker tegenkom: een mooi familiebedrijf met een no-nonsense attitude waarin de werkwijze als het ware impliciet aanwezig is bij de werknemers”, zegt Terleth. “Met tien of twintig mensen kun je prima op deze manier werken. Maar als je ineens doorgroeit naar honderden medewerkers, zul je die impliciete kennis en werkwijze expliciet moeten maken. Dan is het essentieel dat je dingen vastlegt, dat je vaststelt hoe je afspraken maakt en dat je processen noteert en overdraagbaar maakt.”

Bij een inhouse training, probeert Terleth altijd zoveel mogelijk aan te haken bij de praktijk van het specifieke bedrijf. “Want pas dan help je een bedrijf het best. In dit geval had Lely zijn doelstellingen duidelijk verwoord. Continuïteit in de bedrijfsvoering was erg belangrijk voor ze. Niet alleen de individuen die de cursus deden, moesten beter worden. Maar ook de groep als geheel en de manier van samenwerken. Daar hebben we in de cursus ook echt bij stilgestaan.”

We verstaan nu allemaal hetzelfde vocabulaire. Ieders rol in het hele proces is ook duidelijker. We zijn onze organisatie met deze cursus echt aan het veranderen” Arjen Mateboer

Resultaten op de werkvloer

Mateboer en Lambregts zijn vooral te spreken over de verhouding tussen theorie enerzijds en zelf experimenteren anderzijds. De resultaten van de cursus beginnen inmiddels merkbaar te worden in het bedrijf. Volgens Lambregts zijn engineers erg geholpen met een bredere kennis over requirements. “Engineers gaan er meer zichtbaar en proactief mee aan de slag.”

“We hebben nu een veel bredere kennis over requirements management”, voegt Mateboer toe. “Doordat het hele team de cursus heeft gevolgd, verstaan we nu allemaal hetzelfde vocabulaire. Ieders rol in het hele proces is ook duidelijker na het volgen van deze cursus. We zijn onze organisatie hiermee echt aan het veranderen.”  

Benieuwd hoe functioneel specificeren ook jouw bedrijf kan helpen?

De cursus Functioneel specificeren helpt je met het helder opstellen van technische specificaties. Je zorgt er met deze methode voor dat jij jouw opdrachtnemers brieft zonder de technische vrijheid te beperken.

Bekijk de cursus Functioneel specificeren