• 16 februari 2018
  • Leestijd: 3 minuten

Eerste lichting Lean Six Sigma Green Belt experts opgeleid bij VDL Bus & Coach

VDL interview

Op vrijdag 2 februari mochten 12 medewerkers van VDL Bus & Coach hun Lean Six Sigma Green Belt certificaat in ontvangst nemen van Mikrocentrum. Een mooie mijlpaal voor zowel de medewerkers als VDL Bus & Coach, dat de Lean Six Sigma methodiek ziet als belangrijke tool om de toekomstplannen van het bedrijf te realiseren.

Gestructureerd in teamverband de (productie)processen in het bedrijf verbeteren. Dit is volgens Henk Coppens, CEO bij VDL Bus & Coach, het doel waarom zij 2,5 jaar geleden de keuze maakten om te starten met Lean Six Sigma. En met succes: inmiddels zijn er 250 Lean Six Sigma Yellow Belts opgeleid en staat nu ook de eerste lichting gecertificeerde Green Belts klaar om aan de slag te gaan. Mikrocentrum is samen met docent en Master Black Belt Marcel Smeets van begin af aan betrokken bij dit opleidingstraject.

Bottom-up medewerkers opleiden tot Lean Six Sigma expert

“Het is super te mogen vieren dat we inmiddels een grote groep Yellow Belts in huis hebben. Met het certificeren van deze 12 medewerkers, hebben we nu ook een belangrijk stuk van onze ambitie voor Green Belt ingevuld. Ik ben dan ook erg trots dat we als bedrijf 2,5 jaar geleden hebben besloten dit traject te starten.” Aldus Henk Coppens. “We hebben er destijds voor gekozen om Lean Six Sigma bottom-up in de organisatie door te voeren: van Yellow, naar Green en uiteindelijk Black Belt. Zo wordt het echt onderdeel van het gehele bedrijf en zorgen we samen als team voor continu verbetering.”

Het werken met family groups bij het samenstellen van de cursus blijkt een groot succes. Coppens: “Door collega’s die dagelijks op de werkvloer met elkaar werken de cursus samen te laten volgen, zorgen we ervoor dat iedereen dezelfde taal en werkwijzen heeft en elkaar dus begrijpt. We zijn erg tevreden; inmiddels staan de tweede en derde Green Belt cursusgroepen klaar om te starten!”   

Eerst onderbouwen, dan aanpakken

Niet alleen de CEO van VDL Bus & Coach is enthousiast, ook de cursisten geven positieve reacties. Een van de cursisten, Nadieh Beelen vertelt: “De Green Belt cursus is erg interessant, omdat je met z’n allen op hetzelfde niveau komt qua continu verbeteren. Je leert om zaken eerst te onderbouwen en te analyseren en om projecten volgens een bepaalde methodiek in te regelen. Zaken worden nu veel beter onderzocht voordat er conclusies worden getrokken.” Collega Ruud Basten sluit hierop aan:

“De Green Belt training zorgt ervoor dat je problemen anders gaat benaderen. Het geeft middelen om te zoeken naar de oorzaak van problemen in plaats van ‘pleisters plakken’.”

Positief verrast over het resultaat tot nu toe

Tijdens de uitreiking van de certificaten werd ook door docent Marcel Smeets teruggekeken op de cursus. “Het geven van een bedrijfsinterne training is altijd al leuk om te doen, helemaal als je het bedrijf erg goed kent zoals nu. De sfeer tijdens de trainingen was erg goed en cursisten gaven ook aan wanneer zij het met iets niet eens waren. Dat vind ik geweldig. Tijdens de laatste coachingsdag kwamen de cursisten met de projecten waar zij op dat moment mee bezig waren. Ik was hierbij positief verrast om te zien wat zij al met de projecten hebben gedaan en hoe ver zij al gekomen zijn!”

Bedrijfsintern maatwerktraject

Deze cursus is een bedrijfsintern maatwerktraject voor VDL Bus & Coach. Bij bedrijfsinterne cursussen zorgt Mikrocentrum voor een goede afstemming op de bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend. Voor vragen over dit of een soortgelijk bedrijfsintern traject, neem contact op met Frank Bruls, Manager afdeling Opleidingen via f.bruls@mikrocentrum.nl of 040 – 296 99 33

Elimineer systematische verspilling

Procesverbetering staat de laatste jaren veel in de belangstelling, zo ook binnen de technische maakindustrie. Te ingewikkelde en inefficiënte processen kunnen de oorzaak zijn van vertraging, verspilling en hoge kosten. Dit is te voorkomen door processen beter beheersbaar te maken, de kwaliteit ervan te verbeteren en door risico’s en problemen tijdig in kaart te brengen en te elimineren.

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum