• 4 januari 2022
  • Leestijd: 3 minuten

Elektrische aandrijftechniek: de vier uitdagingen volgens docent Arjan Hooftman

Arjan Hooftman v2

In de hightech- en maakindustrie kampen veel bedrijven met verschillende uitdagingen. Een voorbeeld daarvan is het oplopende personeelstekort. Het belang van het behouden en uitbreiden van technische vakkennis en vaardigheden wordt daarmee alleen maar groter. Terwijl het personeelstekort zich verder uitbreidt blijft de vraag naar industriële toepassingen alleen maar toenemen. Arjan Hooftman, docent van de cursus Elektrische aandrijftechniek deelt in deze blog alles over deze en drie andere uitdagingen in het vakgebied.

Wat is elektrische aandrijftechniek?

Elektrische aandrijftechniek omvat de industriële toepassingen bij het aandrijven, denk hierbij aan: pompen, ventilatoren, transportbanden, bruggen, sluizen en bewerkingsmachines. Voor het aandrijven daarvan is een elektromotor nodig. Tegenwoordig bevatten veel apparaten en onderdelen een elektromotor, denk aan de airfryer of de wasmachine, maar ook aan een auto of het bedienbare toegangshek van een oprijlaan.

Elektromotoren variëren op het gebied van vermogen en gewicht. Er bestaan elektromotoren van 1 watt, maar ook van tientallen megawatt. Daarin varieert het gewicht ook van enkele grammen tot in tienduizenden kilogrammen.

Uitdagingen bij elektrische aandrijftechniek

Door schaarste aan personeel en grondstoffen in de elektrische aandrijftechniek ligt de focus vooral op het behouden van vakkennis en technische vaardigheden. Bedrijven besteden daarom ook veel aandacht aan het opleiden én behouden van hun medewerkers.

Volgens Arjan Hooftman spelen er nog drie andere uitdagingen in het vakgebied:

  1. Elektromotoren verbruiken enorm veel elektriciteit en zijn verantwoordelijk voor de helft van het energieverbruik. Om de energie uitstoot te verminderen heeft de Europese Unie een regelgeving opgesteld die stelt dat elektromotoren steeds efficiënter moeten worden en minder elektriciteit moeten verbruiken voor hetzelfde resultaat.
  2. De functionaliteit van een elektrisch aandrijfsysteem wordt steeds uitgebreider, dat gaat onder andere door middel van Condition Based Monitoring (CBM) en diagnosefuncties. Deze verschillende functionaliteiten vragen bedrijven om continu te blijven vernieuwen en vaktrends op te volgen.
  3. Elektrische aandrijftechniek wordt regelmatig als alternatief onderzocht voor machines die pneumatiek of hydrauliek gebruiken in hun werking. Wat dit op grote schaal zal betekenen voor de toekomst is voor alsnog niet bekend.

Elektrische aandrijftechniek is altijd in beweging: letterlijk en figuurlijk!” Arjan Hooftman

Elektrische aandrijftechniek is multidisciplinair

“In mijn werk kwam ik al veel in aanraking met elektrische aandrijftechniek en gaandeweg kreeg ik steeds meer belangstelling voor de werking, de oplossingen en de redenen waarom men voor bepaalde oplossingen had gekozen. Elektrische aandrijftechniek is dan ook een vakgebied waar verschillende disciplines samenkomen: werktuigbouwkunde en automatiserings-, elektro-, meet- en regeltechniek. Deze disciplines zijn in de meeste bedrijven opgedeeld in vier aparte vakgebieden. Deze moeten gecombineerd worden om tot een mooi werkend systeem te komen of een product te realiseren. Daarom is het vakgebied zo interessant.” Aldus Arjan Hooftman.

Over onze vakdocent

Arjan is al enkele jaren actief als docent bij Mikrocentrum: “Toen ik startte in de elektrische aandrijftechniek, volgde ik via mijn toenmalige werkgever een cursus Elektrische aandrijftechniek. In 2007 heb ik contact opgenomen met Mikrocentrum om te bespreken of er behoefte was aan uitbreiding van het docentenbestand. Deze behoefte was er inderdaad, vanwege een naderende pensionering van een docent. Sinds 2008 ben ik dan ook docent bij Mikrocentrum.”

Over de cursus Elektrische aandrijftechniek

De cursus Elektrische aandrijftechniek leert u de ins en outs van elektrische, mechanische en besturingstechnische eigenschappen. Door de samenhang te begrijpen leert u de juiste oplossing te selecteren en toe te passen.

Meer weten over elektrische aandrijftechniek?

Leer elektrische, mechanische en besturingstechnische eigenschappen te beheersen met onze cursus!

Bekijk cursus