• 20 april 2022
  • Leestijd: 3 minuten

Hoe geluids- en trillingseisen uw concurrentiepositie versterken

geluidsarm construeren

Voor het analyseren van geluids- en trillingsfrequenties bestaan twee methodes: de FFT-Analyse en Oktaaf- of 1/3-Oktaafbandanalyse. Deze analyses zijn nodig om te kunnen voldoen aan de eisen. Wat is het verschil tussen deze methodes en wanneer gebruikt u het één en wanneer de ander? Docenten van de cursus Noise and vibration control, Bas Mollenkramer en Bert Roozen, nemen met deze blog de tijd om dit duidelijk uit te leggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Meten van tonaliteit

Kort geleden bezochten Bas en Bert een fabrikant van vliegtuigonderdelen. Klanten van deze fabrikant, Airbus en Boeing, hanteren kritische eisen over het hoorbare geluid in de toestellen. Zij kopen dan ook alleen apparaten (zoals bijv. ovens en koelers) zonder hoorbare “tonaliteit”, met andere woorden: toestellen die geen duidelijk hoorbare tonen produceren. Om deze tonaliteit te beoordelen moet er tegelijkertijd een FFT-analyse en een 1/3-Oktaafbandanalyse worden gemaakt. Een bestudering van de verschillen hiertussen zal uitwijzen of de apparaten voldoen aan de klanteisen. Tijdens het bezoek lieten de docenten de fabrikant zien hoe zij snel en efficiënt de metingen konden verrichten. Ook de eventuele wijzigingen aan de apparaten bij het niet voldoen aan de eisen werden hierbij belicht. Ten slotte gaven zij de fabrikant tips om complexe klanteisen beter te kunnen lezen en begrijpen.

FFT-Analyse en Oktaaf- of 1/3-Oktaafbandanalyse: welke techniek past bij uw situatie?

In het voorbeeld van de fabrikant werd duidelijk dat de inzet van beide analysetechnieken nodig waren om te kunnen voldoen aan de klanteisen. Maar, dit is niet altijd het geval. Soms is de keuze voor een analyse-techniek voldoende. Welke keuze past het beste bij uw situatie? Het maken van analyses in oktaafbanden en 1/3-oktaafbanden worden meestal gebruikt voor de beoordeling van hoorbaar geluid en voor metingen volgens internationale normen. Deze analyse-techniek lijkt heel sterk op de menselijke waarneming van frequenties. De Smalbandige FFT-analyse wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het bestuderen van het mechanisch gedrag van constructies en voor het zoeken naar exacte frequenties, zoals tonen. Er zijn echter veel toepassingen waarbij deze tweedeling niet van toepassing is.

Geluidsarm ontwerpen van producten

Het meten en analyseren van geluids- en trillingsfrequenties is belangrijk om producten te verbeteren, maar het is des te duurzamer om tijdens het ontwerp van een product rekening te houden met geluid. Kennis van de basisprincipes die van belang zijn om lucht- en constructiegeluid in uiteenlopende soorten machines te beheersen is hierbij essentieel. Met deze kennis kan het onderscheid tussen het ontstaan en de overdracht van geluid en trillingen gemaakt worden en praktijk worden toegepast.

Wordt u geconfronteerd met strenge geluids- en trillingseisen van klanten?

De cursus Noise and vibration control maakt u wegwijs in de basisprincipes van geluids- en trillingsarm construeren en ontwerpen. De docenten laten u zien hoe u de klanteisen leest en vertaalt naar de praktijk. Ook leert u de juiste analyse-techniek te kiezen en, indien nodig, uw producten kunt aanpassen zodat deze aan de klantwensen voldoen. Het doel: de concurrentiepositie van uw bedrijf te versterken.

Aan de slag met geluids- en trillingsarm construeren?

Tijdens de cursus Noise and vibration control krijgt u ontwerper of constructeur handvatten om ongewenste trillingen en geluiden te reduceren in een product.

Bekijk de cursus

Over de schrijvers

Bas Mollenkramer

Bas Mollenkramer

Docent Noise and Vibration Control | Mikrocentrum

Bert Roozen

Bert Roozen

Docent Noise and Vibration Control | Mikrocentrum