• 18 januari 2017
  • Leestijd: 2 minuten

Hoe kiest u het 5-assig bewerkingscentrum dat het beste bij u past?

5 assig bewerkingscentrum

5-assige bewerkingscentra zijn geliefd bij verspanende bedrijven. De ene 5-asser is de andere echter niet. Elke fabrikant hanteert verschillende bouwwijzen. Hoe u het 5-assig bewerkingscentrum kiest dat het beste bij u past, is geen gemakkelijke keuze. Verspanen 2020 geeft deelnemers een houvast.

Invloed bouwwijze verstrekkend

Daarmee houden de overeenkomsten op, blijkt op Het Verspanen Event uit een presentatie door machineleverancier Dymato. Afhankelijk van het type bedrijf dat u heeft, kiest u een bepaald concept 5-asser. Onder de titel Invloed bouwwijze 5-assig bewerkingscentrum op uw rendement doet Willem van Dam van Dymato uit de doeken wat de invloed van de verschillende bouwwijzen van 5-assige bewerkingscentra is op de kostprijs, de verspaningscapaciteit en de nauwkeurigheid. Van Dam geeft de deelnemers aan Verspanen 2020 daarmee inzicht in de factoren die ze mee moeten laten wegen bij de volgende machinekeuze.

Toepassing bepaalt de keuze

Zijn vertrekpunt is de toepassing, meer gericht op het type verspaner dat in de 5-assige machine investeert. Algemene toeleveranciers willen vooral een universeel inzetbare machine kopen, geschikt om een breed scala aan materiaalsoorten efficiënt te verspanen. Welk machine concept past het beste bij een allrounder? Wie juist grote werkstukken verspaant, vraagt zich af wanneer het zinvoller wordt om de spindel te laten kantelen in plaats van het zware werkstuk. Dat kan de dynamiek ten goede komen. Wanneer kiest u het best voor de 4e en 5e as in de tafel of in de kop? Wie geharde materialen verwerkt, met veel gekromde oppervlakken is wellicht beter uit met een 5-assige hoge snelheidsfreesmachine (HSC). Welke voordelen bieden dit type 5-assige machines. Investeren in een 5-assige machine vergt dus een goede voorbereiding om het juiste type te kiezen.

Verspanen Event

3D PMI (MBD), hoge reinheidseisen, automatisering, digitalisering, opleiding… U ziet af en toe door de bomen het bos niet meer. Een slim productieproces is een proces waar met alle facetten rekening gehouden is, van tekening tot product. Hoe komt u tot optimale proceszekerheid? En wilt u ook kostprijzen die niet afhankelijk zijn van de seriegrootte? Om dit te realiseren heeft u realtime informatie nodig van uw productie. Hoe pakt u dit aan? Ontdek dit en meer tijdens het Verspanen Event.

Bronartikel: Made-in-Europe