• 28 oktober 2015
  • Leestijd: 3 minuten

Interview met Paul van der Linden, vakdocent Kunststof-, Matrijs- en Spuitgiettechnologie.

Paul van de linden

Ik ben Paul van der Linden en ik ben docent van de cursussen Kunststof-, matrijs- en spuitgiettechnologie en Matrijzen voor kunststoffen B. Ik heb nagenoeg mijn hele carrière in de kunststoffen gewerkt nadat ik in 1976 begonnen bij ben Philips PMF als leerling matrijsmaker. Binnen Philips ben ik na de gereedschap makerij bij de PMF doorgegroeid naar het constructie bureau en later naar productontwikkeling. In de avonduren heb ik mijn HTS Wtb en Bedrijfskunde gehaald. Na ca. 12 jaar heb ik Philips verlaten om bij verschillende spuitgietbedrijven door te groeien van engineer naar Sales Manager. Sinds 2020 ben ik Business Development Manager bij Jalema BV, een productiebedrijf bekend van de kantoorinrichting en -artikelen maar daarnaast ook een eigen spuitgietfabriek.

Waarom heeft u besloten om te gaan doceren?

Via Philips kwam ik met Mikrocentrum in aanraking, omdat meerdere toenmalige collega’s er destijds lesgaven. Op zeker moment kwam er een plaatsje als docent vrij en daar heb ik toen naar gesolliciteerd. Waarom? Nou, nadat ik zelf tot mijn 33e gestudeerd had, leek het mij leuk om eens ‘aan de andere kant’ van de klas te staan en alle kennis en ervaring die ik in de loop der jaren had opgedaan te delen. En dat bevalt nog steeds goed!

Welke trends en ontwikkelingen ziet u in de kunststofmarkt?

Productieverplaatsing is een grote trend. Ik zie enerzijds een verschuiving van westerse productiebedrijven naar kostenbesparende ‘low cost areas’, zoals we dat bij Rompa ook gedaan hebben naar Tsjechië, China en Mexico. En anderzijds zie ik dat grote corporate klanten, met name in de automotive en consumer goods markt, leveranciers zoeken met lokale productiefaciliteiten om zo dichterbij hun afzetmarkt te zitten en daarmee hoge transportkosten te vermijden. Mede doordat veel westerse bedrijven hun productie naar het buitenland verplaatsen, zit de nieuwe generatie afgestudeerde engineers niet meer, zoals ikzelf vroeger, tussen de spuitgietmachines of in de gereedschapmakerij. Als docent krijg ik dan ook vooral veel vragen over de praktijk. Cursisten brengen vaak voorbeelden uit hun eigen bedrijf mee met gerichte vragen over hoe ze problemen moeten oplossen of waardoor bepaalde fouten worden veroorzaakt.

Hoe sluit u tijdens uw lessen op die praktijkgerichte vragen aan?

Ik maak veel gebruik van voorbeelden en heb in de loop der jaren verschillende praktijkgerichte oefeningen ontwikkeld. De cursisten doen deze oefeningen tijdens de les en we bespreken dat dan klassikaal. Ook werk ik graag met filmpjes over matrijzen en machines en laat ik andere kunststofgerelateerde video’s zien.

Waar bent u het meest trots op?

Ik ben er het meest trots op dat ik na 22 jaar lesgeven nog steeds in staat ben om cursisten te boeien en na afloop van een les te horen krijg dat ze veel geleerd hebben. Gelukkig zie ik, naast de trend van productieverplaatsing, dat er in West-Europa nog steeds veel in ontwikkeling is en dat er dus nog volop kansen liggen voor goed opgeleide vakmensen in de kunststofbranche.

Meer bijzondere eigenschappen van kunststof ontdekken?

Tijdens onze kunststof cursussen leer je alles over de eigenschappen, toepassingen en verwerkingsprocessen.

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver

Paul van der Linden

Paul van der Linden

Docent cursussen Kunststof- matrijs- en spuitgiettechnologie en Matrijzen voor kunststoffen B