• 20 september 2022
  • Leestijd: 4 minuten

Wist u dat moderne koffiemachines voor zeker 80% uit kunststof onderdelen bestaan?

Koffiemachine Kunststoffen Mikrocentrum

Iedereen kent het gemak en de kwaliteit van moderne koffie- en espressoapparaten. Voortreffelijk! Maar wist u dat deze apparaten voor meer dan 80% uit kunststof onderdelen bestaan? Ieder afzonderlijk onderdeel heeft een specificatie. Welke afwegingen en keuzes worden er gemaakt voor kunststof soort, oppervlakte afwerking, constructie en verwerkingstechniek? Daarover vertelt Programmamanager Opleidingen Barend Blom u graag meer in deze blog.

Koffiemachines zijn hightech apparaten

Koffiemachines worden in de markt gezet door grote spelers binnen de producenten van elektronische huishoudelijke apparatuur. Het zijn zonder uitzondering hightech apparaten in een zeer concurrerende markt waarbij alleen rendement gehaald kan worden door hoog volume (massaproductie).

Meestal staat een koffiemachine op het aanrecht of in een open kast. Het uiterlijk is daarom belangrijk en moet kwaliteit uitstralen. Het gaat bij de consument om een gevoel. Koffie is steeds meer een beleving. De consument voelt zicht als het ware een moderne barista.

De binnenkant van het apparaat bevat compacte samengebouwde techniek. Het apparaat wordt onder vrij zware omstandigheden gebruikt en moet bestand zijn tegen onder andere koud, warm en kokend water, melk(schuin), stoom, koffiebonen, gemalen koffie, elektronica, bewegende onderdelen, reinigings- en schoonmaakmiddelen, etc. Onderdelen moeten bovendien soms ook demontabel zijn, schoon te maken en te ontkalken zijn. Voor sommige onderdelen geldt ook dat deze vaatwasser bestendig moeten zijn en het geheel mag tijdens de koffiebereiding niet te veel geluid maken.

Welke onderdelen zijn van kunststof?

Het maalwerk, de boiler, het thermoblok, de pomp, het vloeistofsysteem en het afzetrooster zijn over het algemeen niet van kunststof gemaakt. De behuizing, waterreservoir, zetgroep, slangen, knoppen, bonenreservoir en deksels juist wel. Voor onderdelen die met koffie en vloeistof in contact komen geldt uiteraard dat er geen sprake mag zijn van smaakoverdracht. Voor bepaalde onderdelen is het logisch of wenselijk als deze transparant of semi-transparant zijn voor het zicht op het bonen-, melk of waterniveau.

Verwerkingstechnieken

De meeste kunststof onderdelen worden geproduceerd met de spuitgiettechnologie. Deze technologie is ideaal voor de productie van hoge volume onderdelen met complexe vormen. Spuitgieten is ook goed toepasbaar voor onderdelen die in elkaar geklikt moeten worden. Slangen en pijpjes worden geproduceerd met extrusie-technologie. Deze technologie is ideaal om continu te produceren en in een latere stap op maat te maken.

Kunststof met chroom-, hoogglans- of mateffect ter decoratie

Bepaalde onderdelen, die bijvoorbeeld in het zicht zitten zoals drukknoppen en uitlooppijpjes zijn vaak voorzien van een chroom-effect. Soms is dit via een In Mould Decoration (IMD) proces geproduceerd met overdracht van een folie of soms door het metaliseren van het kunststof onderdeel. Afdekkappen zien we in hoogglans, mat of structuur. Bij hoogglans (piano-black) moet het matrijsoppervlak hoog-gepolijst zijn en de wand van de spuitgietmatrijs tijdens het proces een relatief hoge temperatuur krijgen om een hoogglansresultaat te bereiken. Een oppervlak met een matte uitstraling of specifieke structuur wordt verkregen door de matrijswand te etsen of te laseren.

Het spreekt voor zich dat het water niet in contact mag komen met de elektronica en de onderdelen antistatisch dienen te zijn. Het is een trend om bedieningsknoppen te integreren binnen een touch-display.

Het belang van reinigen en ontkalken

Kalkvorming en aankoeken van koffiedrap betekent dat onderdelen regelmatig gereinigd en ontkalkt dienen te worden. De kunststoffen en de gekozen constructie moeten hier wel tegen bestand zijn. De consument vindt het over het algemeen prettig om onderdelen in de vaatwasser te reinigen.

Bewegende onderdelen en kliksystemen

We hebben ook te maken met onderdelen die in elkaar bewegen en soms voorzien moeten worden van afdichtingen (zoals O-ringen). Andere onderdelen moeten samengesteld worden en/of in- en uit elkaar geklikt worden. Dit kan bijvoorbeeld met kliksystemen. Andere onderdelen zijn gemonteerd met schroeven welke alleen bij reparatieservice verwijderd worden.

Kennis en vaardigheden

Er is veel actuele kennis van kunststoffen en verwerkingstechnieken nodig om een koffieapparaat te ontwikkelen en te produceren. Dit soort producten worden in teamverband ontwikkeld en veelvuldig getest.

Heeft u ook een product waarin mogelijk veel kunststof verwerkt gaat worden en bent u op zoek naar handvatten en de laatste kennis? Volg dan een van onze kunststof cursussen. Bijvoorbeeld de cursus Basiskennis kunststoffen en verwerkingstechnologie.

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Programmamanager Opleidingen | Mikrocentrum