• 6 maart 2017
  • Leestijd: 4 minuten

Matrijzenmakers enthousiast tijdens excursie bij Matrex Molds B.V.

Matrijs machine v2

De groep ‘’matrijzenmakers’’ van de opleiding Gereedschapsmaker hightech bezocht eind februari matrijzenmakerij Matrex Bolds B.V. Een bedrijf met 30 medewerkers en de nodige extra FTE’s bij toeleveranciers. Dit bedrijf beschikt in Hapert over een ultra modern machinepark en faciliteiten. Om de geleerde theorie te ondersteunen en te verdiepen worden er excursies gegeven.

‘’Een passie voor het vak hebben en teamwork is erg belangrijk voor matrijzenmakers’’.

Vertelt directeur en mede eigenaar Ad Jansen van Matrex Molds. Hij geeft de groep mee dat iedere matrijs die wordt ontwikkelt en gebouwd uniek is, waardoor de risico’s enorm groot zijn. Kennis en ervaring is dus erg belangrijk!

Ieder product is anders, hoe eenvoudig ze ook lijken

Jansen laat een aantal eindproducten zien van klanten: een dop van een sausfles en een dop van een flacon douchegel. Het lijken eenvoudige wegwerpproducten. Toch is het belangrijk te realiseren dat het 8, 12 of soms wel meerdere producten zijn die in één cyclus van minder dan 10 seconden worden geproduceerd. Ook wijst hij op het feit dat dit product uit 2 kleuren bestaat en dat het andere product beschikt over een zacht materiaal waardoor de dop lekvrij afsluit.

Toegevoegde waarde leveren als matrijzenmaker

Vervolgens komt er een elektro inbouwdoos op tafel met een ingenieus kantelsysteem. Deze maakt het mogelijk het product in meerdere situaties in een wand toe te passen. Voor de spuitgietmatrijs betekent dit echter dat het veel lastiger wordt om een dergelijke productvorm uit de matrijs te verwijderen/uitstoten. Zoiets kost wat denkwerk maar het is uiteindelijk wel gelukt. Zo bieden we onze klanten toegevoegde waarde.

Het toverwoord voor de matrijzenmaker

De cursisten luisteren aandachtig naar het verhaal van Jansen. Steeds wordt duidelijk dat het toverwoord in Hapert nauwkeurigheid is. Dit geldt zeker bij meervoudige matrijzen, waarbij ieder onderdeel aan nauwkeurige toleranties moet voldoen. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er bijvoorbeeld wanddikteverschillen of producten die niet uit de matrijs te halen zijn.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De rondleiding gaat verder bij de werkvoorbereiding. Ieder project heeft een uniek nummer. Alle meetrapporten zijn gekoppeld aan dit nummer en terug te vinden. Kortom: geen discussies meer bij reclamatie en bij de aanmaak van reserve onderdelen.

De meetkamer: het hart van de productie

Matrex beschikt over een machinepark voor frezen, vonkerosie, slijpen en draaien. In het hart van de productie bevindt zich de meetkamer. Er zijn ruim voldoende werkstations aanwezig in een afgesloten ruimte waar de medewerkers hun eigen programma’s schrijven. Aan de hand van enkele onderdelen laat Ad Jansen zien dat frezen tegenwoordig zoveel nauwkeurigheid en mogelijkheid tot automatisering biedt, dat slijpen steeds minder toepassing vindt. Dat is namelijk veel arbeidsintensiever.

De kracht van Matrex

Een gecompliceerde spuitgietmatrijs heeft een maximale levertijd van ca. 16 weken. De kracht van het bedrijf zit in de nauwkeurigheid van alle productieprocessen en het feit dat er geen ruimte is voor onderdelen buiten de specificatie. Het resultaat is een matrijs die meteen vanaf de eerste opstart naar behoren functioneert omdat het matrijs-concept, nauwkeurigheid van alle onderdelen en montage volledig onder controle zijn.

Nog meer excursies op de agenda

Aan het einde van de avond verlaten de “matrijzenmakers” enthousiast het pand. Binnenkort staat er een excursie op het programma op het gebied van draad- en zinkvonken en coatings. Eerder zijn er al excursies geweest bij een kunststof spuitgietbedrijf en een bedrijf wat onderdelen vervaardigd met high speed milling.

Over de opleiding Gereedschapsmaker

De komende jaren ontstaat er een groot tekort aan gereedschapsmakers (stempelmakers en matrijzenmakers). Een vak waarbij theoretische kennis en praktische vaardigheden op een ultieme manier samenkomen. De opleiding Gereedschapsmaker legt dan ook de basis om aan de slag te gaan als gereedschapsmaker.

Over de opleiding Gereedschapmaker

De komende jaren ontstaat er een groot tekort aan gereedschapsmakers (stempelmakers en matrijzenmakers). Een vak waarbij theoretische kennis en praktische vaardigheden op een ultieme manier samenkomen. De opleiding Gereedschapsmaker legt dan ook de basis om aan de slag te gaan als gereedschapsmaker

Bekijk ons cursusaanbod