• 3 oktober 2022
  • Leestijd: 10 minuten

Hoe modulair ontwerpen jouw ontwerpproces versnelt, vereenvoudigt en verbetert

PRD Productontwikkeling modulair ontwerpen Mikrocentrum

Ontwerpt jouw bedrijf (complexe) producten, machines en systemen? Dan is modulair ontwerpen dé ideale methode om jouw ontwerpproces te versnellen, te vereenvoudigen, risico’s te verkleinen en groei op de lange termijn te stimuleren. Het ontwerpproces wordt namelijk een stuk eenvoudiger doordat deze in diverse gelijke modules op worden geknipt. Dit heeft als voordeel dat iedere module stapsgewijs kan worden ontworpen en daarmee de aandacht en focus krijgt die het verdiend. Benieuwd hoe modulair ontwerpen jouw bedrijf kan helpen en hoe te beginnen? Frank Rood en Thijs Schepman, beide docent voor de Mikrocentrum cursus Modulair ontwerpen, nemen je mee in de wondere wereld van deze bewezen methodiek.   

Waarom modulair ontwerpen en wat levert het je op?

Rondom productontwerp en het verbeteren van de bijbehorende processen zijn er vele methodes met elk eigen succesverhalen. Wat maakt modulair ontwerpen anders, waarom zou je dit toepassen en natuurlijk: wat levert het je op? Het antwoord op deze vragen is volgens Frank Rood heel helder: “Door modulair te ontwerpen bereik je duurzame groei op diverse (bedrijfsbrede) niveaus binnen jouw bedrijf”. Dit is anders ten opzichte van andere methodieken die zich vaak focussen op een of enkele onderdelen binnen een bedrijf of ontwerpproces. Door ontwerpprocessen efficiënter in te richten ben je in staat om met hetzelfde aantal medewerkers een dubbele hoeveelheid omzet te bereiken. Niet alleen op ontwerp- en bedrijfsniveau biedt deze methodiek voordelen, het versterkt ook de verbinding van technische knowhow met soft skills.”

"Door modulair te ontwerpen bereik je duurzame groei op diverse, niveaus binnen een bedrijf."” Frank Rood

Op de lange termijn zijn de voordelen goed te merken in de bedrijfsresultaten. Enkele voorbeelden van te behalen resultaten op een aantal niveaus:

  • Productdesign: tot 50% reductie van nieuwe onderdelen
  • Engineering: tot 1/10e reductie in engineeringuren door het toepassen van smart customization
  • Operationeel: verhoog tot 5x de marge door parallel te bouwen, verspilling te reduceren en snellere levertijden
  • Sales: bereik tot 2x meer turnover door meer producten te verkopen in dezelfde tijdsperiode
  • Services: ½ van de turnover tijdens de product life cycle doordat producten gemakkelijker aan te passen en te upgraden zijn

Modulair ontwerpen in de praktijk

De voordelen van de methodiek klinken veelbelovend, maar hoe werkt het in de praktijk? Frank en Thijs geven een aantal actuele praktijkvoorbeelden. Deze behandelen zij ook in de cursus Modulair ontwerpen.   

Praktijkvoorbeeld 1: de modulaire raketten van SpaceX

Een bekend voorbeeld van modulair ontwerpen is de raket van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk. Thijs: “De raket laat heel goed zien hoe een groot product op te delen is in verschillende modules, zie ook de afbeelding hierboven. Deze raket is opgedeeld in vier modules: een waar de astronauten inzitten, een waar zij spullen op kunnen slaan, een voor de brandstof- en zuurstofopslag en de turboraket, die eigenlijk ook weer uit diverse losse kleine modules bestaat. In de cursus maken we een deep dive in het product ontwerp en kijken we met de cursisten naar deze modules en welke functies deze hebben.”

Praktijkvoorbeeld 2: de IKEA Keukenplanner

Een alledaags voorbeeld waar je waarschijnlijk niet op stilstaat is er een die bijna iedereen kent: de IKEA Keukenplanner. Het ontwerpen en intekenen van een keuken in zijn geheel is een hele uitdaging. Dat is ook niet gek. Er moet in het ontwerpproces namelijk met van alles rekening gehouden worden: van de leidingen en stroomtoevoer tot de wasbak, het aanrecht, de kastjes, de kookplaat en de koelkast. Het mag logisch zijn dat al deze onderdelen niet tegelijk en als een geheel zijn ontworpen. Logisch ook want ieder onderdeel heeft zijn eigen unieke eigenschappen, wensen waarin deze moeten voldoen en het moet passen in de ruimte waar de keuken komt te staan. Met de IKEA Keukenplanner knip je het ontwerp van een keuken op in modules en tweak je iedere module naar wens op basis van diverse standaard keuzemogelijkheden. Kortom: Je geeft iedere module de focus en aandacht die het verdiend. Je weet aan het einde van het ontwerpproces dat alles past, omdat elke module afzonderlijk is afgestemd. Met industrieel product- of machineontwerp is het feitelijk niet anders.

Bron: Ikea

Modulair ontwerpen is teamwork

Een van de misverstanden over de methodiek is dat het op individueel niveau kan worden opgepakt. ‘’Modulair ontwerpen is geen individuele taak, het is echt teamwork. Het is een traject dat effect heeft op de gehele keten en vooral een samenspel is tussen de engineerings-, verkoop- en serviceafdeling.’’ Aldus Thijs. Er zijn ook valkuilen. Thijs: “Zo kan het zijn dat engineers zeggen: ‘’Ik ga modulair, want dan heb ik al mijn tekeningen klaar’’. Je kunt dan een mooi product klaar hebben staan in de vitrine kast, maar als de verkoopafdeling dat product niet weet te verkopen, dan zijn alle inspanningen van de engineer voor niets geweest. De methodiek helpt een team om juist met verschillende modules samen te komen tot de wensen en behoeften van de eindklant.”

"Modulair ontwerpen is geen individuele taak, het is echt teamwork"” Thijs Schepman

Soft skills cruciaal voor succes van methodiek

Niet alleen technische knowhow en skills zijn van groot belang bij modulair ontwerpen. Soft skills zijn minstens zo cruciaal voor het laten slagen van de implementatie van deze methodiek. Beide gaan hand in hand en zowel de engineer, verkoop- als servicemedewerker dienen beide soorten skills goed te beheersen. ‘Bij het modulair inrichten van jouw bedrijf en processen is het ontzettend belangrijk dat ieder teamlid, iedere begeleider of consultant het team de juiste steun en ondersteuning geeft om het proces te laten slagen, maar ook om keuzes goed te kunnen beargumenteren en te kunnen adviseren. Hiervoor is begrip in de interne veranderprocessen van groot belang. ’’ Aldus Frank.

Tip: begin klein en denk aan de lange termijn

Wil je starten met modulair ontwerpen binnen jouw bedrijf? Dan geven Frank en Thijs een hele belangrijke tip: begin klein en denk aan de lange termijn. In de praktijk zien deskundigen vaak dat bedrijven erg enthousiast beginnen met verbeteren en het daarbij te groot aanpakken. De kunst van methodisch ontwerpen is klein te beginnen en eerst te focussen op de lange termijndoelstelling. Juich niet te snel, maak successen inzichtelijk en houd vol is, wat beide docenten stellen.

Methodisch ontwerpen vraagt om omdenken

Bedrijven die veranderingen in gang zetten staan vaak voor diverse uitdagingen. Zo is het van belang dat iedereen meegaat in de plannen en nieuwe of verbeterde werkwijzen. Methodische ontwerpen vraagt om een andere manier van denken en dat kan in eerste instantie weerstand oproepen. Het vraagt namelijk effort en commitment van medewerkers om een nieuwe manier van werken te omarmen. Om potentiële weerstand te verlagen is het slim om medewerkers verantwoordelijkheden te geven. Dit creëert eigenaarschap en het helpt hen zich hard te maken voor de verandering en het proces van de verandering te kunnen monitoren.

Steun van management essentieel

Zoals Frank en Thijs al eerder aangaven is modulair ontwerpen een langetermijnstrategie. Uit de jarenlange praktijkervaring van beide heren blijkt dat vasthouden aan de methodiek en een goede samenwerking tussen de verschillende afdeling op de lange termijn enorm beloond. Doet een bedrijf het goed, dan zijn de resultaten gigantisch. ‘’Het is een kwestie van volhouden en zorgen dat je aandacht ervoor blijf houden’’. Aldus Thijs. “Steun van het management, een goede visie en gedegen strategie zorgt ervoor dat je elke dag kan blijven werken aan dat stukje productmanagement. Modulair ontwerpen geeft je een andere kijk op jouw portfolio en maakt de investering meer dan waard.”

"Modulair ontwerpen geeft je een andere kijk op jouw portfolio en maakt de investering meer dan waard!"” Thijs Schepman

Uniek in Nederland: cursus Modulair ontwerpen bij Mikrocentrum

Wil je ook aan de slag met deze methodiek? Sinds kort biedt Mikrocentrum als eerste partij in Nederland de cursus Modulair ontwerpen. Hier leer je van vakdocenten Thijs en Frank alle aspecten van het pragmatische proces om tot een modulaire architectuur te komen en wat je daar voor nodig hebt. ‘’We haken in op de inhoud van de methodiek en hoe de implantatie ervan te laten. Cursisten leren de meest waardevolle lessen die andere bedrijven met vallen en opstaan hebben geleerd. Na afloop van de cursus weten cursisten wat nodig is om een product modulair te maken en tegelijkertijd wat er voor nodig is om modulair ontwerpen te laten slagen. Het is een combinatie tussen technisch inzicht en bewustzijn creëren. Iedereen die de cursus heeft gevolgd weet hoe hij/zij het als individu en op organisatieniveau kan aanpakken.” Aldus Frank en Thijs

Ervaring van cursisten

Verschillende engineers van AWL-Techniek hebben onlangs de cursus succesvol afgerond. Een greep uit hun ervaringen:

‘’Tijdens de cursus krijg je meer inzicht in het hele plaatje van modulair denken en wat dit betekent voor de verschillende afdelingen. Het leuke aan deze cursus was de verbinding tussen de verschillende disciplines tijdens en na de cursus in beweging.’’ Aldus John Ham – Senior PLC Control Engineer

 ‘’Van de cursus Modulair ontwerpen heb ik vooral geleerd dat we bij AWL-Techniek veel dingen goed doen; het ontwerp van M-Line is al heel modulair. Een belangrijk verbeterpunt uit de cursus is dat de disciplines meer aansluiting kunnen zoeken. Er is nog veel potentieel voor meer verbetering. Door bijvoorbeeld meer Sales of Controls Engineering te betrekken, kunnen we onze ontwerpen technisch nog verder verbeteren en beter aansluiten op de marktvraag.’’ Aldus Jan Henniphof – Senior Mechanical Engineer

Over de vakdocenten

Frank Rood is senior trainer, coach en consultant. Na een carrière als productontwikkelaar, manager en directeur in de hightech industrie, is hij zijn aandacht en energie gaan richten op het ondersteunen van anderen. Hij helpt mensen met hun persoonlijke ontwikkeling en teams en complete organisaties met verandertrajecten. Zijn missie is rust brengen. Rust in organisaties en rust bij mensen. Om daarmee de energie en creativiteit vrij te maken voor het creëren van waardevolle en succesvolle producten en diensten.

Thijs Schepman is ervaringsdeskundige in het managen van grote engineering-to-order projecten in de jachtbouw. Dankzij deze ervaring, gecombineerd met zijn ingenieursdiploma, weet hij wat nodig is om de wensen van een klant om te zetten in een werkend resultaat. Na de jachtbouwervaring hielp Thijs een commerciële scheepsbouwer om te transformeren naar productdenken; ze gingen van een engineering-to-order naar configure-to-order-benadering. Dit resulteerde in een vermindering van de engineering uren per order en tegelijkertijd opende het de weg om engineering te verplaatsen naar de productiefaciliteiten in het buitenland. In de afgelopen jaren werkte Thijs als consultant om bedrijven te helpen de complexiteit van low volume en high engineering complexity productbeheer te begrijpen en deze om te zetten in een modulaire onderneming.

Meer weten over modulair ontwerpen?

Bekijk onze cursus