• 12 juni 2015
  • Leestijd: 2 minuten

Open source de sleutel voor innovatie?

Smart industry Data science quality

Onafhankelijk van de producent of het product software ontwikkelen is niet iets van de laatste tijd. Zo is er voor PLC besturingen al enige tijd de IEC61131-3 standaard. Het ultieme doel is dat de programmeur hardware onafhankelijk software kan ontwikkelen. In de praktijk blijkt dit nog steeds een hele uitdaging. Hoe mooi zou het zijn als programmeurs hun werk online delen en kunnen hergebruiken?  

Robot Operating System

Neem nu ROS (Robot Operating System). Een initiatief dat is komen overwaaien uit de States. De eerste versie van dit open source platform, uitgegeven door Willow Garage, stamt uit 2008. Dit platform gaat het programmeren van complexe robotica-applicaties vereenvoudigen. Ook het delen en hergebruik van elkaars software is een belangrijk aspect. ROS ondersteunt alle gangbare programmeertalen zoals C++ en Python. Een ander uitermate belangrijk aspect is dat het platform die flexibiliteit biedt waar de nieuwe generatie autonoom opererende robots om vraagt. Na eerst geëvolueerd te zijn in de academische wereld is het inmiddels mogelijk om, d.m.v. ROS-Industrial, menig industriële robot aan te sturen van de bekende merknamen. De softwarelibraries die online worden gedeeld groeien gestaag!

Nieuw platform

Door deze werkwijze en denkwijze is er een nieuw platform ontstaan waarbij het mogelijk is om robotica-innovaties versneld naar de markt te brengen. De behaalde positieve resultaten in de academische wereld en in de Amerikaanse industrie hebben er voor gezorgd dat ROS-I ook een stevige voet aan de grond krijgt in Europa. Zo is het ROS-Industrial Consortium Europe opgericht waarbij Fraunhofer IPA een centrale rol speelt. Hier is al menig project opgezet om het platform optimaal te benutten. Daarnaast tonen de Nederlandse technische universiteiten al mooie resultaten met diverse service-robot applicaties. Maar ook de Nederlandse industrie begint in grotere getalen kennis te maken met dit ‘open source framework’.

Initiatieven als ROS-I blijken een belangrijke drijfveer voor innovatie en industrie. Innovaties komen hierdoor in een stroomversnelling. En dit ten gunste van de ‘time to market’ en ontwikkelkosten. Hierdoor kan een belangrijke conclusie worden getrokken: het open source denken geeft innovatie een ‘boost’!

Leer waar te starten met data science voor de optimalisatie van uw productie

Quality data is de hoeksteen voor data science bij productieproblemen. Tijdens deze cursus leert u uw sensor- en andere databronnen in te zetten bij de aanpak van taaie problemen in de productie, het onderhoud en op het gebied van kwaliteit.

Bekijk de cursus

Over de schrijver


Wouter Lintsen

Wouter Lintsen