• 11 juni 2021
  • Leestijd: 6 minuten

Opleiding Gereedschapmaker: antwoorden op de meest gestelde vragen

Gereedschapmaker

Bedrijven hebben moeite om een jonge generatie gereedschapmakers te interesseren en te binden.

Voor veel bedrijven in de hightech maakindustrie is het momenteel erg lastig om vacatures in te vullen voor gereedschapmakers. Op Linkedin en op vacature websites staat de functie van gereedschapmaker steevast hoog genoteerd in de lijstjes. Hoe komt dat? Waarschijnlijk door de vergrijzing omdat veel ervaren vakmensen op dit moment met pensioen gaan. Ook de trend van de afgelopen decennia om de aankoop van nieuwe gereedschappen zoals matrijzen en stempels uit te besteden naar lage lonenlanden heeft voor een vacuüm gezorgd bij de populariteit en aantrekkelijkheid van het vak. Zodoende is de stroom aan jonge aanwas behoorlijk opgedroogd.

Om hierbij ondersteuning te bieden hebben Mikrocentrum en Summa College sinds 2017 een samenwerking in de vorm van de Opleiding Gereedschapmaker. Deze opleiding is opgesplitst in een richting Matrijzenmaker en Stempelmaker. Op 6 januari 2022 is de beoogde nieuwe startdatum. In deze blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de Opleiding Gereedschapmaker.

1. Wat houdt de Opleiding Gereedschapmaker precies in?

Om als aankomend Gereedschapmaker goed uit de voeten te kunnen, is het kunnen lezen van technische tekeningen een must. Ook het juiste gebruik van meetmiddelen en het kunnen omgaan met vorm- en plaatstoleranties en oppervlakteruwheden behoord bij de vakkennis die nodig is. Voor de aanmaak en het herstel van onderdelen is kennis van moderne CNC en conventionele verspaning, zoals onder andere frezen, draaien, slijpen en vonken, belangrijk. Uiteraard komt het gebruik van gereedschapstaal voor de aanmaak van de matrijzen en stempels aan bod, met de bijbehorende oppervlakte-, warmtebehandelingen en coatings. Maar ook komen materialen van eindproducten aan bod, zoals onder andere plaatmateriaal, bandstaal, kunststof granulaat en vulstoffen. Ook de opbouw van de constructie en het gebruik van standaard- en maakcomponenten, de bewerkingsmachines en randapparatuur komen aan bod.

2. Hoe ziet het lesprogramma eruit?

De bijeenkomsten bestaan uit klassikale theorielessen, het individueel maken van opgaven, het maken van tussentoetsen, gezamenlijke bedrijfsexcursies en een eindtoets. Bekijk hier het lesprogramma.

3. Wordt er ook praktijk gegeven?

Tijdens de lessen geometrische meettechniek leren de deelnemers meetmiddelen te hanteren en af te lezen. De richting matrijzen maakt tijdens de lessen ook gebruik van de bij Mikrocentrum aanwezige spuitgietmachines. De onderwerpen over verspaning zijn voornamelijk theoretisch, afgewisseld met excursie bij bedrijven.

4. Wie zijn de docenten?

De lessen worden gegeven door diverse vakdocenten uit de praktijk. Specialisten binnen hun vakgebied met jarenlange ervaring. De excursies worden verzorgd door gastdocenten.

5. Wat is het instroomniveau om deel te kunnen nemen?

Deelnemers hebben een vooropleiding MBO 3-4 nodig. Bij twijfel adviseren we een gesprek met de opleidingsmanagers. Neem voor meer informatie contact op met:
- Kevin Daly (+31 6 46 26 39 94)
- Barend Blom (+31 6 22 98 79 84)

Ons advies is om de deelnemer te koppelen aan een ervaren mentor binnen het bedrijf. Dit zorgt niet alleen voor een betere leerbeleving bij de deelnemer maar zorgt ook voor het benutten en doorgeven van de aanwezige kennis en ervaring door de oudere generatie binnen het bedrijf. Ook adviseren we om meerdere deelnemers per bedrijf in te schrijven voor het samen kunnen reizen en interactie na het volgen van de lessen” Barend Blom, Opleidingsmanager

6. Ontvangt de deelnemer een getuigschrift?

Iedere lesmodule wordt afgesloten met een tussentoets en aan het einde wordt de opleiding afgesloten met een eindtoets welke dubbel meetelt voor het eindresultaat. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een getuigschrift.

7. Is er subsidie mogelijk?

Dit is afhankelijk bij welke brancheorganisatie een bedrijf is aangesloten. Zo biedt het opleidings-en ontwikkelingsfonds voor het metaalbedrijf OOM diverse mogelijkheden voor subsidie en bijdragen.

8. Is dit een erkende opleiding?

Mikrocenter en Summa hebben de opleiding in samenwerking met bedrijven ontwikkeld. Deze specialistische opleiding wordt door de branche erkend en hoog gewaardeerd.

9. Kan ik referenties krijgen?

Ja, we hebben erg positieve reacties gehad tijdens vorige edities van zowel bedrijven als deelnemers.

Terugkijkend op de vorige opleiding viel mij op de grote mate van saamhorigheid in de groep ondanks de diverse leeftijden en achtergronden. De groep ondersteunde elkaar in het leerproces en de opdrachten.” Kevin Daly, Teamleider Summa Techniek

10. Hoe kom ik aan geschikte kandidaten?

Zowel Mikrocentrum als Summa College zijn geen intermediair en houden zich bezig met de kerntaak opleiden. Voor de werving en selectie kunnen bedrijven zelf actief zijn of gespecialiseerde bureaus inschakelen. Alle kandidaten die de opleiding volgen werken al bij een bedrijf. In de werving voor nieuwe werknemers kunt u deze opleiding meenemen.

11. Is een persoonlijk gesprek mogelijk?

Ja, de opleidingsmanagers komen graag met u in gesprek tijdens een intake. Dit kan via een bedrijfsbezoek, telefonische of videobellen.

12. Wanneer start de opleiding, hoeveel bijeenkomsten zijn er en wat zijn de lestijden?

De startdatum van de opleiding staat gepland op donderdag, 6 januari 2022 en wordt afgesloten op 15 december 2022 met de uitreiking van de getuigschriften. In totaal zijn er 40 bijeenkomsten welke in de avond worden gegeven van 18:00 tot 21:30 uur. Tijdens de voorjaars-/carnavalsvakantie, meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie zijn er geen lessen.

13. Wat is de studiebelasting?

Naast het reizen naar en het volgen van de lessen moet rekening gehouden worden met ongeveer 2-4 uur per week zelfstudie ter voorbereiding op de lessen en het maken van huiswerkopdrachten.

14. Op welke locaties worden de lessen gegeven?

De lessen worden gegeven bij Mikrocentrum in Veldhoven (De Run 1115 in Veldhoven) en Summa College (Brainport Industrie Campus in Eindhoven). Daarnaast vinden er op vijf verschillende locaties lessen plaats gevolgd door een bedrijfsexcursie.
Summa College (Summa Procestechnologie);

Brainport Industrie Campus – Cluster 1
BIC 1
5657 BX EINDHOVEN


Het gebouw van Summa College in Eindhoven (bron: Summa College)

Mikrocentrum Opleidingen
De Run 1115
5503 LB VELDHOVEN


Het gebouw van Mikrocentrum in Veldhoven (bron: Mikrocentrum)

15. Is er een startgarantie?

De eerste aanmeldingen zijn al binnen! En bij voldoende inschrijvingen starten we in januari 2022. Voor de organisatie is het van belang dat we de inschrijvingen zo vroeg mogelijk ontvangen, om alles zo vroeg mogelijk kunnen vastleggen vanwege de grote verscheidenheid aan docenten, locaties en lesmateriaal. Wacht dus niet met het inschrijven van uw kandidaten, zodat we dit initiatief kunnen voortzetten.

16. Wordt de opleiding alleen in het zuiden van het land gegeven?

De opleiding wordt uitsluitend gegeven in het zuiden van het land, de regio Eindhoven. We kunnen ons voorstellen dat de reisafstand voor sommige deelnemers lastig kan zijn. Mogelijk kunnen deelnemers carpoolen en/of vroeg in de middag reizen. Daarnaast kan er op de locatie gebruik gemaakt worden van de verschillende studiefaciliteiten.

Meer weten over de Opleiding Gereedschapmaker?

Leg een stevige basis voor het vak Gereedschapmaker en specialiseer als Matrijzenmaker of Stempelmaker

Bekijk de opleiding

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Opleidingsmanager Kunststof- en matrijstechnologie | Mikrocentrum