• 19 april 2021
  • Leestijd: 4 minuten

Persoonlijke effectiviteit helpt persoonlijke leerdoelen te bereiken

Bas Vaessen v2

Engineers zijn gericht op de techniek en de analyse van technische vraagstukken. Hoewel; de persoonlijke groei is voor hen net zo belangrijk. De training Persoonlijke effectiviteit helpt engineers verder in hun persoonlijke groei en helpt persoonlijke leerdoelen vast te stellen voor zichzelf. Mikrocentrum gedrags- en communicatietrainer Bas Vaessen deelt zijn visie en zijn ervaringen over deze training.

Wat is persoonlijke effectiviteit?

“Persoonlijke effectiviteit is het onderzoeken waar iemand op dat moment in zijn of haar leven staat, als het gaat over het verbinden van persoonlijkheid met organisatiedoelen. Dit in combinatie met modellen en zelfinzicht om daar stappen in te maken, zodat je effectiever kan worden in je werkzaamheden.” Aldus Bas Vaessen. Bij persoonlijke effectiviteit staan persoonlijke groei en persoonlijke leerdoelen centraal. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende leerdoelen zijn meer initiatieven nemen, een mening durven geven en nee durven zeggen.

Het verloop van de training

De training verloopt voor de een anders dan de ander. Dat komt omdat ieder mens andere leerdoelen voor zichzelf stelt. Elk mens is anders en dat is ook zo opmerkelijk aan de training. “Sommige mensen komen omdat ze merken dat zij in de praktijk aanlopen tegen wat ze moeten doen en hoe ze dat persoonlijk ervaren. Het komt ook voor dt er door een leidinggevende aangegeven wordt dat de engineer niet assertief genoeg is bij de klant en meer moet opkomen voor het bedrijf. Zij voelen dan de druk vanuit het bedrijf om de training te volgen.” Aldus Bas Vaessen.

“Tijdens de training gaat het dan ook echt over: waar loopt iemand tegenaan in zijn of haar professionele uitvoering? Wat zijn de persoonlijke leerdoelen? En hoe gaan we deze leerdoelen bereiken? Vaak hebben deelnemers de communicatievaardigheden wel, maar ze lopen op een specifiek moment aan tegen het inzetten van deze vaardigheden. De training bestaat dus uit een bepaalde gelaagdheid, hier wordt duidelijk hoe de mensen in elkaar zitten. Aan de buitenkant worden het gedrag en de vaardigheden duidelijk die iemand wel of niet kan inzetten. Daaronder zitten de overtuigingen, de waarden, de identiteit en de missie.” Vertelt Bas Vaessen. “Tijdens training dalen we, als het ware, af om op zoek te gaan naar de verbinding, klik of blokkade die iemand weerhoudt om op dat specifieke moment actief te zijn. Dat soort onderzoeksprocessen doen we in de training.”

"Het goed aansluiten bij de deelnemer is cruciaal om hen veiligheid te bieden, zodat ze hun kwetsbaarheid durven te laten zien.” 

Engineers worden steeds meer uitgedaagd in assertief handelen

Tegenwoordig zijn er steeds meer veranderende omstandigheden in bedrijven, waardoor er steeds meer wordt gewerkt in projecten of steeds meer verantwoordelijkheid ligt bij de professional. Op dat moment moeten mensen verantwoordelijkheden op zich nemen, waar ze eerst helemaal niet mee bezig waren. Voorbeelden hiervan zijn: opkomen voor zichzelf en/of een ontwerp verdedigen ten opzichte van de klant of ten opzichte van een kritisch persoon. Mensen weten vaak wel wat ze zouden willen zeggen, maar hoe doen ze dat op een goede manier? “In zulke situaties is het soms lastig om assertief te zijn en daar leren ze mee om te gaan tijdens deze training.” Aldus Bas Vaessen.

Persoonlijke ervaringen

Bas komt tijdens zijn trainingen in contact met allerlei soorten mensen en dus niet alleen met technici. Hij vertelt over de verschillende settings in zijn branche: “Ook in mijn rol als trainingsacteur kom ik in veel verschillende settings terecht. Dan kom ik bijvoorbeeld bij de bank terecht, dan weer bij de zorg. Soms werk ik met mensen op de bouwplaats of in de productie. Ik moet me constant aanpassen aan wie ik voor me heb, want iedereen communiceert anders. Wat kan ik wel zeggen? Wat kan ik niet zeggen? Welke taal moet ik gebruiken of hoe direct of indirect moet ik zijn? Dat vergt veel schakelen, wat het vak van trainer of trainingsacteur zo leuk maakt." 

Meer halen uit uw persoonlijke doelen?

De training Persoonlijke effectiviteit voor engineers helpt u bij het ontwikkelen van uw persoonlijke groei en bij het behalen van uw persoonlijke doelen.

Bekijk de training hier

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum