• 20 april 2022
  • Leestijd: 2 minuten

Hoe rotatiegieten de pizzabezorger helpt uw pizza warm te bezorgen

Pizza bezorgen rotatiegieten

Vraagt u zich ook wel eens af hoe de pizzabezorger er in slaagt uw pizza, ondanks een (lange) rit, toch warm bij u thuis af te leveren? Natuurlijk hangt het deels af van de snelheid van de pizzabezorger, echter de grootste factor is de kwaliteit van de pizzabezorgkoffer of -tas, die meestal van kunststof is gemaakt. Vooral de kwaliteit van de thermische isolatie in deze koffer is hier van groot belang. 

Warme pizza dankzij thermische isolatie en rotatiegieten

De beste isolatiewijze om warmte te behouden is met stilstaande lucht. Dit zien we bij spouwmuurisolatie, dubbelglas, thermoskannen, etc. Dit principe wordt ook toegepast bij kunststof pizzabezorgkoffers; er is sprake van een dubbele wand die ook nog voorzien kan worden van thermische isolatie. Om dit te bereiken wordt een dergelijke koffer geproduceerd middels een vormgevingsproces genaamd rotatiegieten (rotomoulding).

Hoe werkt rotatiegieten?

Bij rotatiegieten wordt één helft van een holle matrijs (aluminium of staal) gevuld met kunststof poeder, voornamelijk Polyethyleen (PE). De andere helft sluit het af. Na het vullen wordt de matrijs gesloten en begint deze te draaien (roteren) om zowel de horizontale als de verticale as. De draaiende matrijs wordt vervolgens in een oven geplaatst, waar de poeder bij een temperatuur van 240 – 325 ºC vloeibaar wordt en tegen de matrijswand een uniforme laag vormt. Aan het einde van de verwarmingscyclus wordt de matrijs naar een koelkamer gebracht. Hier wordt de matrijs met behulp van lucht afgekoeld, waarbij het product uithardt. Daarna wordt het roteren gestopt en wordt het product uit de matrijs genomen.

Rotatiegieten: geschikt voor kleine series

Rotatiegieten is een relatief langzame manier van produceren en daardoor geschikt voor kleine series (10 – 5000 stuks). Door de geleidelijke wijze van kunststof ‘’bakken’’ wordt er een spanningsvrij product gevormd. Daarnaast is er een grote vormvrijheid en kunnen rondingen mooi worden gevormd. Rotatiegieten is om deze reden een goed alternatief voor stalen producten, zoals beschermkappen en olie- of dieseltankjes. Vrijwel alle kleuren kunnen worden vervaardigd en ook draaidelen (inserts) kunnen worden meegegoten, zodat er een bevestigingspunt of doorvoer wordt gevormd.

Polyethyleen versterkt isolatie

De toevoeging van Polyethyleen-schuim (PE) biedt de mogelijkheid om een nog sterker product te vormen of kan door deze toevoeging van PE schuim het gewicht van het product worden verlaagd, maar de sterkte worden behouden. Door middel van een tweede shot, wordt dit schuim toegevoegd tijdens het productieproces. Wilt u een product met isolatie? Dan is de toevoeging van Polyurethaan schuim mogelijk. Deze toevoeging wordt na het productieproces gedaan. Dit kan gedaan worden bij dubbelwandige producten, maar ook aan de buitenkant van een product welke later wordt ingebouwd in een frame of omkasting.

Meer voorbeelden van rotatiegietproducten zijn: vuilwatertanks, machinekappen, glijbanen, reddingsboeikasten en floaters voor de baggerindustrie.

Meer bijzondere eigenschappen van kunststof ontdekken?

Tijdens onze kunststof cursussen leer je alles over de eigenschappen, toepassingen en verwerkingsprocessen.

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Programmamanager Opleidingen | Mikrocentrum