• 23 mei 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Ruime kennis van maaktechnieken zorgt voor een toekomstbestendige industrie

Blog MTC maaktechniekenkennis

De maakindustrie is in beweging. Technologische ontwikkelingen in onder meer de robotica, additive manufacturing en sensortechnologie gaan momenteel razendsnel. Het is voor engineers dan ook een uitdaging om technologieën zo efficiënt mogelijk in te richten. Exposanten demonstreerde eerder tijdens de Manufacturing Technology Conference 2023 technieken die onmisbaar zijn in de hightech design- en maakindustrie. Op 15 en 16 november 2023 staat de 22e editie van de Precisiebeurs gepland waar ruim 300 exposanten opnieuw samenkomen om kennis over deze technieken uit te wisselen. 

Maakindustrie belangrijke motor van Nederlandse economie

De maakindustrie is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Bedrijven als ASML en Thermo Fisher Scientific zijn niet weg te denken uit het Nederlandse maak-ecosysteem, net als talloze toeleveranciers. De industrie draagt jaarlijks voor achttien procent bij aan de totale economie en maakte afgelopen jaren een significante groei door.

Ook wij zien dat er behoefte is aan producten die op kleine schaal, steeds nauwkeuriger geproduceerd moeten wordenJan Langerwerf

Parallel hieraan loopt de groei van (technologische) mogelijkheden in de maakindustrie zelf. Denk daarbij aan fabricagetechnieken zoals draaien, frezen, additief produceren, spuitgieten en lassen. De ontwikkelingen van deze maaktechnieken hebben de afgelopen jaren niet stilgestaan. 

Kennis van dergelijke technieken is onmisbaar voor engineers en draagt uiteindelijk bij aan een snellere en betere ontwikkeling van producten waar de samenleving naar verlangt. Tijdens het evenement op 20 juni 2023 in Veldhoven, georganiseerd door Knowledge Sharing Centre, ASML, Thermo Fisher Scientific en Mikrocentrum, presenteerde maakbedrijven hun specifieke technologieën.

Meten tot op een duizendste millimeter

Werth was één van de exposanten die aanwezig was op de beursvloer. Het bedrijf ontwikkelt meettechnieken die in verscheidene industriële sectoren worden toegepast, zoals in de automotive-, machinebouw- en de elektronica-industrie.

Werth liet de bezoekers tijdens het evenement onder andere kennismaken met multisensortechnologie en met CT-technieken. “Vooral de CT-scan, zoals we die allemaal kennen van het ziekenhuis, vindt momenteel zijn weg naar de maakindustrie”, licht Marcel Weijs, Country Manager van Werth, toe. “We creëren met deze meetmachines een zeer nauwkeurig digitaal 3D-beeld om de kwaliteit van de meest kleine en complexe onderdelen te controleren, zoals bijvoorbeeld tandwieltjes. Hiermee kan tot op een duizendste millimeter nauwkeurig de kwaliteit, van zowel de buiten- als de binnenkant, worden gemeten en geïnspecteerd. En dat is uniek!”

CT-scans waren ooit een 'nice to have', maar ondertussen een 'must have' voor maakbedrijven” Marcel Weijs

Kennis over de CT-techniek is van groot belang voor maakbedrijven in de toekomst, benadrukt Weijs. De opkomst van additive manufacturing, waarbij vaak minuscule onderdelen worden geprint, en dus ook gecontroleerd moeten worden, is een van de redenen waardoor CT-scans in de maakindustrie een hoge vlucht nemen. Kortom: “Ze waren ooit een ‘nice to have’, maar zijn ondertussen een ‘must have’ voor maakbedrijven geworden. Een boodschap die wij hopen over te brengen tijdens de conferentie, zodat bedrijven op basis van nieuw inzicht hun productieprocessen kunnen afstemmen.”

Nauwkeurige maakmachines

Daarnaast was gereedschapmakerij GMI aanwezig. “Ook wij zien dat er behoefte is aan producten die op kleine schaal, steeds nauwkeuriger geproduceerd moeten worden”, zegt Jan Langerwerf, bedrijfsleider van GMI. Wij storten ons dan ook volledig op dit precisiewerk, zoals we laten zien op de conferentie. We kiezen ervoor om de meest complexe producten te maken. Van ultra clean onderdelen, gemonteerd in onze cleanroom, tot gereedschappen voor de automotive, onze producten zitten vaak in het hart van de machine. Daarbij combineren we verschillende technieken: Van draaien, frezen tot aan slijpen. Hiervoor gebruiken we de nauwkeurigste machines en moderne meettechnieken.”

Kennisoverdracht staat bij GMI centraal in de dagelijkse gang van zaken. Zo staat het bedrijf in nauw contact met (hoofd)engineers van andere bedrijven, al dan niet uit de regio, om samen met hen de maakonderdelen te produceren. “Van materiaalkeuze tot verspaningsmethoden": Het is altijd mooi om samen hele complexe producten te ontwikkelen. We zijn er graag bij in een vroeg stadium, zodat we voorkomen dat engineers in een later stadium weer terug moeten naar de tekentafel omdat er problemen zijn met de maakbaarheid. Ook door middel van onze aanwezigheid op de conferentie hopen we een bijdrage te kunnen leveren.”

Gelukkig zie je dat steeds meer bedrijven in de regio elkaar weten te vinden” John Willems

Toekomstproof door middel van automatisering

Een derde exposant was Etteplan, expert op het gebied van optimaliseren en automatiseren van productieprocessen. Dat doet het bedrijf door geavanceerde automatiserings- en robotica-oplossingen voor machines, installaties en productielijnen om de efficiëntie en kwaliteit van een productie te optimaliseren. “Onze aanpak omvat een combinatie van expertise op het gebied van assemblageoptimalisatie, handmatige en geautomatiseerde assemblageapparatuur in combinatie met kennis op het gebied van verbindingstechniek”, licht John Willems, Sales Manager bij Etteplan, toe.

Dat is van belang, want in de regio is er beperkte ruimte, waardoor de maakindustrie genoodzaakt is om op minder vierkante meters juist meer te kunnen produceren. Daarnaast is er sprake van personeelstekort in de sector. “Des te belangrijker om vroegtijdig na te denken over het automatiseren van processen.” Etteplan helpt bedrijven bijvoorbeeld bij de automatisering van hun assemblageproces(sen). “Maar denk ook aan de inzet van eenvoudige, zogenaamde ‘tabletop tools’, waar de operator zelf de handeling doet maar daarbij ondersteund wordt door automatische processen.” Denk hierbij uitlijnen en verbinden van onderdelen.

“En het delen van kennis en ervaring, zoals het evenement van 20 juni, is van groot belang. Gelukkig zie je dat steeds meer bedrijven in de regio elkaar weten te vinden”, besluit Willems.

Wil je meer weten over de Precisiebeurs?

De Nederlandse hightech is grensverleggend en draagt substantieel bij in het oplossen van de grote actuele uitdagingen. Ruim 325 bedrijven uit deze groeiende sector ontmoeten? Kom op 15 en 16 november naar de Precisiebeurs in de Brabanthallen! Toegang is gratis.

Ontdek de Precisiebeurs