• 20 april 2022
  • Leestijd: 5 minuten

Soft skills essentieel in de techwereld. ‘Hoger productieniveau en met plezier aan het werk’

Leidinggeven Coachen Mikrocentrum soft skills min

Dat technische kennis een techbedrijf vooruit helpt wordt niet betwist. Maar ook sociale vaardigheden zijn essentieel. Hoe dragen deze ‘soft skills’, wat echte power skills zijn, bij aan een succesvolle ontwikkeling van een bedrijf? De teamleiders van DAF Trucks, VDL Nedcar en VELUX Commercial volgen bij Mikrocentrum de leiderschapscursussen van Ariëlle van Gestel. Zij won als eerste vrouwelijke docent in december de Kees Kooij Award voor haar uitmuntende werkzaamheden. Haar trainingen zorgen voor positieve veranderingen binnen het drietal bedrijven.

Doceren van communicatie- en leiderschapsvaardigheden

Bij Mikrocentrum worden hightech- en maakbedrijven ondersteund op het gebied van opleiden, ondernemen en ontmoeten. Technici kunnen er onder meer leiderschapstrainingen volgen. Tijdens deze training worden teamleiders bij elkaar gebracht en leren zij communicatie- en leiderschapsvaardigheden. Van Gestel doceert de trainingen en zet zich zo al 15 jaar in om technici te ondersteunen. "Ze weet precies wat ze moet doen en heeft de cultuur van ons bedrijf zeer positief beïnvloed", zegt Rob Herber, Hoofd Training & Development bij VDL Nedcar.

Ariëlle heeft laten zien hoe je mensen in hun kracht zet” VDL Nedcar

Soft skills zijn onmisbaar voor elk bedrijf

VDL Nedcar, gevestigd in Born, is de enige autoproducent van seriemodellen in Nederland. Van Volvo tot aan BMW: Het bedrijf staat inmiddels bekend om de ontwikkeling van drieëntwintig verschillende automodellen. Een zeer technisch bedrijf, maar de communicatievaardigheden zijn er onmisbaar, benadrukt Herber.

"100 teamleiders en 50 area leaders, waaronder ikzelf, volgden de leiderschapscursussen van Mikrocentrum”, zegt Herber. “Wij vinden het bij VDL Nedcar ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan power skills. Ze beïnvloeden de manier van leidinggeven en hebben immers een grote invloed op jezelf en op anderen om je heen. Als je je niet bewust bent van wat je doet, dan kom je voor verrassingen te staan. Als teamleider moet je echt weten wat voor reactie je bij anderen oproept."

Ontdekkingsreis naar positief leidinggeven

Zo zorgden de trainingen van Van Gestel voor een positieve wending op het gebied van leidinggeven binnen het bedrijf. "In het verleden was de manier van aansturing hier vrij directief. Zo van: jij moet dit doen, omdat ik het zeg. Maar Ariëlle heeft laten zien hoe je mensen in hun kracht zet. Zeg ze niet wat ze moeten doen, maar probeer het op een coachende manier te doen. Die boodschap weet ze heel goed over te brengen." Daarnaast laat ze teamleiders ook nadenken over zichzelf en hun doelen, vult Herber aan. "Waar sta jij voor? Welke normen en waarden vind je belangrijk? Wil je goed kunnen leidinggeven, dan moet je eerst weten hoe je zelf in elkaar zit."

Ze weet dondersgoed waar ze mee bezig is” VELUX Commercial

Verbeteren functioneren op teamniveau

VELUX Commercial heeft Europa´s grootste assortiment aan duurzame en innovatieve daglichtoplossingen, zoals lichtstraten, glazen dakconstructies en lichtkoepels. Ook bij VELUX volgden de teamleiders van de productieafdelingen de cursus van Van Gestel, onder meer om het groepsverband onderling te versterken.

Productieleider Otto Veelings: "Ariëlle is een hele professionele docent; Een vrouw die vol passie haar werk doet. Ze weet dondersgoed waar ze mee bezig is en heeft mijn teamleiders een stuk bagage meegegeven." Veelings ziet dat effect terug op de werkvloer. "Ik zie dat de teamleiders na de cursus vaker het gesprek met de medewerkers aangaan. Ze staan open voor andermans meningen en zorgen ervoor dat een team echt een team wordt. De drempel om naar iemand toe te stappen is na zo’n cursus veel lager."

Power skills als uitgangspunt

Bij VELUX staan power skills hoog op de prioriteitenlijst. Dat is ook echt noodzakelijk, legt Veelings uit. "Onze teams zijn zeer divers, als je kijkt naar gender en nationaliteit van de werknemers. We moeten ervoor zorgen dat iedereen zich prettig voelt. Het vergt veel van je communicatieskills om zo'n groep als geheel te laten functioneren. De leiderschapstrainingen leveren daarin een positieve bijdrage.”

Mensen gaan met plezier naar hun werk” DAF Trucks

Technische kennis en power skills hand in hand

Linda Rossen is Training & Development Specialist bij DAF Trucks: een van de grootste fabrikanten van vrachtwagens in Europa. Technische kennis en power skills gaan er hand in hand. "Als je een truck wil maken, dan komt daar veel technische kennis bij kijken”, geeft ze aan. “Maar er is zeker ook communicatie en samenwerking voor nodig. In de techniek zijn power skills niet altijd het meest favoriete onderdeel. Maar het echte succes zit hem toch echt in het overbrengen van je boodschap of idee."

Bij DAF vindt veel fysieke arbeid plaats, uitgevoerd door een divers team aan medewerkers. Teamleiders zijn de 'smeerolie op de werkvloer'. Rossen: "Werknemers draaien vaak wisselende diensten en het werk moet netjes afgeleverd worden aan de volgende shift. Teamleden moeten dan ook goed op elkaar ingespeeld zijn. We zien dat teamleiders daar een belangrijke rol in spelen en beter presteren wanneer ze de juiste communicatieskills bezitten. Van Gestel zorgt ervoor dat ze de benodigde skills bezitten. De resultaten van de training zien we bij DAF dus duidelijk terug in de praktijk."

Switch naar coachend leidinggeven

Net als Herber, ziet ook Rossen een switch van directief naar coachend leidinggeven nadat DAF-teamleiders de cursus volgden. "Uiteindelijk bereik je met deze manier van leidinggeven niet alleen een hoger productieniveau. Zeker net zo belangrijk: Het geeft werknemers vertrouwen wanneer zij betrokken worden in de besluitvorming. Je ziet dat mensen uiteindelijk met meer plezier naar hun werk gaan.”

Ontwikkel jouw leiderschapsvaardigheden tijdens onze trainingen speciaal gericht op de technische maakindustrie

Bekijk leiderschapstrainingen

Over de schrijver

Elcke Vels

Auteur | Innovation Origins