• 5 oktober 2020
  • Leestijd: 2 minuten

3 trends in Smart Maintenance

Onderhoudsmanagement en service

Maintenance is in nagenoeg alle sectoren van de industrie een belangrijk issue. Het is enerzijds nodig om stilstand van machines en systemen te voorkomen, maar is anderzijds een grote kostenpost. De uitdaging is daarom te komen tot just-in-time maintenance: net op tijd om falen te voorkomen, maar niet te vroeg om kostenverspilling tegen te gaan. Dat vergt echter een slimme aanpak: Smart Maintenance. In deze blog delen we de drie meest actuele trends. 

1. Van diagnose naar prognose 

De eerste trend binnen Smart Maintenance is de transitie van detectie en diagnose naar prognose. Het is niet voldoende om op het laatste moment vast te stellen dat een systeem is gefaald, een voorspelling voor de nog resterende levensduur geeft de mogelijkheid om onderhoud tijdig in te plannen. De prognose kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Een daarvan is gebaseerd op de Big Data hype: verzamel zoveel mogelijk data en probeer daar trends en verbanden in te vinden. Vanwege het feit dat de data betrekking heeft op het verleden, werkt dit echter niet altijd heel goed. Een alternatief is gebruik te maken van fysische modellen die het faalgedrag beschrijven.

2. Geavanceerde monitoring

De tweede trend is de ontwikkeling van allerlei systemen voor conditiebewaking en structural health monitoring. Er worden zeer geavanceerde sensornetwerken ontwikkeld, die het liefst draadloos, autonoom (eigen energievoorziening) en slim (bepalen zelf wanneer ze moeten meten) zijn. Maar ook hier geldt het advies: eerst nadenken, dan pas gaan meten.

3. Additive Manufacturing

En tenslotte geeft de ontwikkeling van additive manufacturing technieken (3D printen) ook voor maintenance veel mogelijkheden. Reservedelen kunnen ter plekke gefabriceerd worden, en pas op het moment dat het nodig is. Dit levert grote voordelen op in termen van voorraadkosten en levertijd, maar hoe goed is de kwaliteit van deze zelf gefabriceerde onderdelen?

Maximale uptime en lagere onderhoudskosten met onderhoudsmanagement

Onderhoud is in nagenoeg alle sectoren van de industrie een belangrijk onderwerp. Het is nodig om stilstand van machines en systemen te voorkomen, maar is vaak wel een grote kostenpost. De uitdaging is om te komen tot slim en voorspelbaar onderhoud. Door een onderhoudsmanagementsysteem op te zetten voorkomt u achterstand en neemt het aantal storingen af.

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver


Mikrocentrum

Mikrocentrum