• 20 maart 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Van leermeester Philips bedrijfsschool naar opleidingsadviseur met hart voor meettechniek

MIKRO at the heart of Wijgert

Regelmatig vragen we personen binnen en buiten Mikrocentrum naar waar hun tech hart sneller van gaat kloppen. Bij onze collega Wijgert Horst, Adviseur Opleidingen, sprong de vonk voor tech al jong over. Daarvoor gaan we terug naar het Stadskanaal van de jaren tachtig.

In die periode richtte Wijgert ’s vader de Philips bedrijfsschool op. Een lichtpuntje voor Wijgert, na zijn zoektocht naar wat hij wilde doen met zijn mavodiploma. De mix van praktijk en theorie vormde dé uitkomst. De vreugde was echter van korte duur, want de periode van reorganisaties binnen Philips brak aan en de bedrijfsschool sneuvelde. Maar Wijgert mocht wel zijn opleiding afmaken, en ging aan de slag bij kleine productiebedrijven in het hoge noorden.

Uitgeleerd was hij allesbehalve: zo volgde hij in de avonduren de lerarenopleiding in Groningen, gevolgd door Mechanische Techniek aan de PTH (Pedagogische Technische Hogeschool) in Emmen. Toen Philips bedrijfsleermeesters zocht voor de bedrijfsschool in Eindhoven, hoefde Wijgert niet lang na te denken. Hij trommelde twee vrienden op, waarna het drietal zuidwaarts trok en aan de slag ging.

Philips was een prachtbedrijf. Alles draaide om kwaliteit. Foutjes maken mocht, dan deed je het gewoon weer opnieuw. Wijgert Horst

Thuis op de werkplaats beeldbuizen

Na twee jaar als leermeester op de bedrijfsschool, voelde de 29-jarige Wijgert zich al snel thuis in de werkplaats beeldbuizen (CW). Eerst als planner en werkvoorbereider, later als 3D meettechnicus en groepsleider van de projecten werkplaats. Daar werden de machines voor de beeldbuizen bedrijfsklaar gemaakt voor de fabrieken van Philips over de hele wereld.

Hij glundert wanneer hij praat over die periode: “Philips was een prachtbedrijf. Alles draaide om kwaliteit. Foutjes maken mocht, dan deed je het gewoon weer opnieuw. Bij kleine maakbedrijven was daar geen ruimte voor.” Hij vertelt over zijn eerste business trip, naar de fabriek in Tsjechië - het kaartje van zijn hotel prijkt aan het publicatiebord van Philips RA, dat nu op zijn toilet hangt - en over een grote ruimte waar rijen met vrouwen aan de beeldbuiskanonnen werkten.

Andere tijden

Vanaf 1991 ging er een andere wind waaien. “Operatie Centurion deed zijn intrede. De ontwikkeling van de platte lcd-schermen ging zo hard, dat was echt onvoldoende voorzien. Het was een periode van reorganisatie op reorganisatie. Uiteindelijk fuseerde Philips de tak van de lcd-schermen met LG. Ik zag veel mensen vertrekken, maar wonderwel kon ik steeds blijven.”

Wijgert had bij Philips intussen enorm veel kennis en ervaring op het gebied van werktuigbouwkundige en geometrische meettechniek opgedaan. In de meetkamer werkte hij met de Zeiss 3d meetmachine en leerde hij het vak on-the-job. “Ik zou willen dat ik in die tijd de cursus 3D-meettechniek van Mikrocentrum had kunnen volgen. Maar goed, omdat ik het helemaal zelf heb uitgepuzzeld, kan ik mensen nu wel goed adviseren.”

In 2004 verliet Wijgert ‘the company‘ en zette hij zijn kennis in als 3d meettechnicus bij een bedrijf dat tweedehands robots weer geschikt maakte voor gebruik. Daar kwam hij in contact met Mikrocentrum waar hij in 2008 kon starten als Adviseur Opleidingen.

Ik vraag altijd: kun je een tekening lezen?” Wijgert Horst

170 docent experts

Wat maakt het werken voor Mikrocentrum bijzonder voor jou? “Het leuke van mijn werk is dat je mensen spreekt met allerlei opleidingsvragen. De uitdaging is om die opleiding te adviseren die inhoudelijk en qua niveau goed aansluit. Laat mij maar adviseren!”

Wijgert stemt zijn advies regelmatig af met de docent. “We geven met Mikrocentrum hoogwaardige opleidingen, die we graag geven en die genuttigd worden. Als iemand vraagt welke opleiding voor hem of haar het meest geschikt is, vraag ik altijd ‘kun je een tekening lezen?’. Dat is namelijk heel belangrijk. Ik zie mensen in het begin van de cursus en praat met de docent over de opleiding. Mijn ervaring bij Philips komt hierbij steeds weer van pas.”

Wijgert verwijst geïnteresseerden vaak naar de website. “Daar is heel veel te vinden over de opleidingen. Grappig is dat ik regelmatig zie dat men de cursussen Elektrotechniek en Elektronica verwisselt. Dat zijn twee totaal verschillende cursussen!”  

Nieuwe technologieën

Met de komst van nieuwe technologieën, verandert er dan ook veel aan de cursussen? Wijgert: “In de basis blijft de inhoud van de cursussen hetzelfde. Wel komen er veel nieuwe cursussen bij, op gebieden die ik minder goed begrijp. Ik kom uit de werkplaats en zit meer aan de basiskant. Zo weet ik alles over draaien, frezen en slijpen. En meettechniek en tekening lezen, daar heb ik echt hart voor!”

Onze 170 docenten zijn onze experts. Wij faciliteren alleen maar” Wijgert Horst

Waar word jij nou heel blij van? “Ik kan enorm genieten van een beurs als de Precisiebeurs of Vision, Robotics & Motion. Daar zie je bijvoorbeeld een robot die met een camera voorwerpen oppakt. Al snap ik minder van hightech, ik verbaas me steeds weer over wat er allemaal kan. Ook kan ik blij worden van een goede docent die zijn groep meekrijgt, dat is de lerarenopleiding die in me zit. Want onze 170 docenten zijn onze experts. Daar moeten we het van hebben. Wij faciliteren alleen maar.”