• 17 november 2021
  • Leestijd: 3 minuten

Cyber security in de industrie: mogelijke bedreigingen voor uw IT-netwerk

Cyber security header

Sinds de opkomst van industriële netwerken in de jaren 90 is de kennis van experts over de industriële cyber security niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Experts houden zich bezig met het managen van een veilig (online)verloop van processen en besturingssystemen binnen bedrijven. Rob Hulsebos deelt als docent zijn kennis en passie voor het vak cyber security en industriële netwerken bij Mikrocentrum.

Wat is industriële cyber security?

In tegenstelling tot kantoornetwerken zijn industriële netwerken geoptimaliseerd voor industriële toepassingen. Men gebruikt deze netwerken om apparaten met elkaar te laten samenwerken. Het eindresultaat daarvan is de ontwikkeling van een machine of een productielijn.

Cyber security staat voor internetbeveiliging en heeft betrekking op alle maatregelen die worden genomen om besturingssystemen te beschermen tegen digitale criminaliteit. Hackers kunnen via het internet overal bijkomen, ook via e-mails of een USB-stick sluipen zij met behulp van software een systeem binnen. Men moet er dan ook niet aan denken dat de waterlevering stopt of dat de stroomvoorziening plots uitvalt. Industriële cyber security richt zich op een groot aantal organisaties; van productiebedrijven tot vliegvelden en van ziekenhuizen tot aan elektriciteitsbedrijven.

Het verloop van de kennisdeling

Ongeacht de leerdoelen die men stelt, kan iedereen veel leren van de trainingen van Rob Hulsebos. De ontwikkelingen gaan snel en studenten moeten continu hun kennis blijven doorontwikkelen om bij te blijven. De wereld veranderd continu, wanneer men is afgestudeerd zijn zij nog lang niet klaar. Volgens Rob is er veel behoefte aan vakkennis uit de praktijk, leveranciersonafhankelijk, en zonder marketingpraatjes. Technici willen weten hoe besturingssystemen en netwerken echt in elkaar steken.

Waarom het vakgebied zo onwijs interessant is? ‘’Netwerken zitten overal in tegenwoordig, het is de ruggengraat van elk modern systeem en dat geldt ook voor internet, als ruggengraat van de moderne maatschappij.’’ Aldus Rob.

Internetgebruikers gaan roekeloos om met online data en informatie

Tegenwoordig staat de maatschappij voor grote uitdagingen. Bedrijven en hun klanten knopen via internet allerlei data en informatie op een onveilige manier aan elkaar. Wanneer bedrijven hun processen en systemen niet cyberveilig opleveren en klanten hun systemen niet cyberveilig op elkaar aansluiten wacht er een toekomstig rampscenario. Denk daarbij aan hackers die gaan zorgen voor een complete shutdown van een bedrijf, of van een land. Men bereidt zich tijdens de training voor op hoe hackers te werk gaan, en wat er tegen te doen is. “Hollywood” doet het voorkomen alsof elke hacker in een paar seconden overal binnen kan komen. Dat is complete onzin. Proactief handelen kan zeker helpen om veiligheid te bieden aan bedrijven die werken met industriële netwerken.

Over onze vakdocent

Rob kent Mikrocentrum al van ver voor 1997. Hij bezocht destijds de themadagen en de seminars waar hij bij was als toehoorder en regelmatig als spreker. Via een advertentie in het Eindhovens Dagblad stuitte hij op een vacature als docent Industriële automatisering. Inmiddels is Rob al bijna 25 jaar actief binnen Mikrocentrum en heeft hij al met velen zijn visie en ervaringen over netwerken in de industriële cyber security gedeeld.

Over de cursus Cyber security voor de industrie

De cursus Cyber security voor de industrie leer u alles over de mogelijke bedreigingen voor uw IT-netwerk en uw Operational Technology. Tijdens de cursus verkrijgt u praktische handvaten om uw OT-netwerk te beveiligen én leert u de IEC-62443 toe te passen.

 

Cursus Cyber security voor de industrie

Bekijk hier de cursus