• 4 november 2021
  • Leestijd: 2 minuten

Wat golf ons kan leren over presteren onder druk

presteren onder druk

''Je werkt heel hard!'' zei Leo, de golf pro. En dat was geen compliment. Hij vond dat ik té hard werkte. Ik leek wel een operator die teveel lijnen moest bedienen volgens hem. Ik liep snel, haastte me om de bal te spelen en weer verder te kunnen. Ik had steeds het gevoel dat ik moest opschieten, omdat de volgende groep golfers er al aan kwam. Ik voelde druk. Druk om de bal zo goed en zo ver mogelijk te slaan, maar ook druk om het beste van mezelf te laten zien. Druk om te presteren.

Klinkt bekend?

Presteren onder druk, stress, moeten voldoen aan hoge verwachtingen op het werk. Veel mensen lijden tegenwoordig onder een zware werklast, worstelen om deadlines te halen en voelen zich overweldigd. Hoe daarmee om te gaan?
Dit leerde ik van de golf pro:

Tijd nemen

‘Wil je je handicap verbeteren? En beter gaan golfen?’ Vroeg Leo me. ‘Duh…, daar heb ik je toch voor ingehuurd?!’ Dacht ik bij mezelf. Ik knikte maar eens vriendelijk naar hem. Het advies dat Leo me gaf was om de bal niet meteen te slaan. ‘Ga eerst een paar meter achter de bal staan en kijk naar de bal. Kijk dan waar je naar toe wilt. En terug. Bal – doel, bal – doel. Plan waar je naar toe wilt, maak een strategie. En pas na vijf seconden sla je de bal.’

In plaats van zo hard te werken als een supergemotiveerde operator, zou ik me meer als een directeur moeten gedragen. Het overzicht houden. De boel managen. Mezelf vijf seconden gunnen om te kijken en te denken. Alleen dan zou ik controle krijgen, me meer ontspannen voelen en mijn prestaties verbeteren. Volgens de golf pro.

‘Maar die andere spelers dan?’ Vroeg ik aan Leo. De mensen waardoor ik me gehaast voelde. ‘Niets van aantrekken,’ antwoordde Leo. ‘Concentreer je op je eigen spel. Als je meer tijd neemt voordat je de bal slaat, zal je beter presteren en word je automatisch sneller.’

Het klonk tegennatuurlijk: meer tijd nemen bij een gehaast gevoel. En toch is dat precies wat nodig is. Eigenlijk wist ik dat al. Het is een van de richtlijnen die ik geef aan de deelnemers van de training ‘performance under pressure’. Ik had er alleen nooit aan gedacht om dit toe te passen tijdens het golfen… duh!

Presteren onder druk

“Ik heb teveel werk’’. “Ik mis deadlines’’. Herkent u uzelf in deze uitspraken? Tijdens de cursus Presteren onder druk leert u dealen met werkdruk, stress en ontdekt u hoe u de regie terug in handen kunt pakken.

Ook beter presteren onder druk?

De workshop Presteren onder druk helpt u om te dealen met stress en (werk)druk en het beste uit uzelf te halen.

Bekijk de cursus

Over de schrijver

Axelle de Roy

Axelle de Roy

Docent Persoonlijke effectiviteit en Communicatie | Mikrocentrum