• 8 augustus 2016
  • Leestijd: 3 minuten

Wat kunt u als Matrijzen B cursist verwachten?

SetWidth800 Matrijzen B wat kun je verwachten

Om op deze vraag antwoord te kunnen geven, hebben we oud cursisten geïnterviewd. Zij kunnen hier het beste antwoord op geven. Een belangrijk onderdeel van de cursus is de uitwerking en presentatie van een eindopdracht. Er wordt in teamverband, aan de hand van een klantaanvraag, een compleet kunststofproduct ontwikkeld, inclusief spuitgietmatrijs.

Wat vinden de oud cursisten?
"Van de matrijs wist ik globaal wel hoe die werkt natuurlijk, maar het bleef ook een black box. ‘’

Leon Vervuurt (40) is opgeleid aan de HTS Autotechniek en werkt als Global Specialist Injection Moulding bij Volvo Cars. In het cursusjaar 2014-2015 nam hij deel aan de cursus. Na de cursus organiseerde hij voor zijn medecursisten een bedrijfsbezoek bij IAC Group BV in Born met kunststof onder de motorkap als onderwerp. IAC is een leverancier van onder meer deurpanelen en dashboards met veertig vestigingen op de wereld. Vervuurt zegt sowieso veel te danken te hebben aan de ervaring die hij bij Volvo opdeed. “Ik heb in mijn werk veel geleerd van de problemen waar ik steeds bij geroepen ben. Van de matrijs wist ik globaal wel hoe die werkt natuurlijk, maar het bleef ook een black box. Toen ik tegen de opleiding Matrijzen B van Mikrocentrum opliep, heb ik mij ervoor opgegeven. Ik kreeg de kans dit voor mijn werk te doen en dan moet je er ook voor gaan. Bovendien, binnen Volvo Cars ben ik de vraagbaak, dus als ík het al niet weet, wie dan wel? En ik treed op als de sparringpartner van de leveranciers en daarbij had ik met regelmaat het gevoel te weinig kennis van matrijzen te hebben. Dit is nu stukken beter. De cursus is mij heel goed bevallen.”

Vervuurt wijst er met nadruk op dat u ‘best wel wat’ moet weten, wilt u de cursus ook met goed resultaat afronden. “Alleen de wiskunde B van de middelbare school als achtergrond is niet voldoende."

"Ik ben blij dat ik deze cursus van mijn werkgever mocht volgen.''

Joost van Rooij (35) is projectleider bij Attema in Gorinchem waar men onder meer inbouwdozen en groepenkasten maakt. Hij studeerde fijnmechanische techniek aan de MTS en vervolgens werktuigbouwkunde aan de HTS. Daarna haalde hij nog een master Industrieel Ontwerpen aan de TU. “Ik heb weinig praktijkervaring met kunststoffen en matrijzen. Ik ben blij dat ik deze cursus van mijn werkgever mocht volgen.”

"Je hebt kennis van zaken nodig om te kunnen aangeven hoe de matrijs moet worden opgebouwd.

Simone van Zanten (42), was de enige vrouwelijke cursist van de lichting 2015-2016. Van Zanten studeerde industrieel ontwerp aan de TU Delft en werkt als project engineer bij spuitgietbedrijf Sonoco Plastics BV in Berkel en Rodenrijs. “Wij besteden het maken van matrijzen vaak uit, maar om aan te kunnen geven hoe de matrijs moet worden opgebouwd heb je kennis van zaken nodig.”

"Ik was vooral benieuwd naar de achtergronden."

Jelle van Stegeren (37) werkt in de matrijsbouw. Hij is productontwerper en matrijsconstructeur bij Proproduct BV in Monster en studeerde fijnmechanische techniek op de MTS en industrieel productontwerp op het hbo. “Ik werk nu tien jaar bij Proproduct en ik ben vijf jaar bezig met matrijzen. Ik was vooral benieuwd naar de achtergronden.”

"Ik kwam uit het staal en ik had geen kunststofervaring en zeker geen matrijservaring."

Rens van de Brand (34) werkt sinds een jaar als project engineer bij NTZ Nederland BV in Rotterdam waar filters voor de automotive industrie worden ontwikkeld. Van de Brand studeerde autotechniek aan de HAN in Arnhem en volgde nog anderhalf jaar een designstudie aan de TU Delft. Zijn baas bij NTZ is docent Dick van de Wetering. “Hij heeft mij naar de cursus gestuurd want ik kwam uit het staal en ik had geen kunststofervaring en zeker geen matrijservaring.”

 

Meer bijzondere eigenschappen van kunststof ontdekken?

Tijdens onze kunststof cursussen leer je alles over de eigenschappen, toepassingen en verwerkingsprocessen.

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Programmamanager Opleidingen | Mikrocentrum