• 21 september 2021
  • Leestijd: 3 minuten

Zonder logistiek staat alles stil

Logistiek Hessel Visser

Logistiek heeft alles te maken met het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de goederenstroom. Dat wil zeggen dat een klant het product op tijd en naar wens ontvangt tegen optimale kosten. Dit houdt dus in: de juiste goederen, tijd en plaats in de juiste hoeveelheden tegen minimale kosten. Mikrocentrum docent Hessel Visser deelt met u ruim 50 jaar kennis en ervaring in de logistiek én de verschillende logistieke boeken die hij heeft uitgegeven. Een van deze boeken is zijn bestseller Werken met logistiek.

Schaalvergroting brengt ook risico’s met zich mee

“Zonder logistiek staat alles stil. Neem als voorbeeld het grote containerschip Ever Given, dat in het Suezkanaal vast is komen te zitten. Door het vergroten van transportmiddelen en opslag werken we goedkoper per eenheid product, maar daardoor is er een verhoogd risico. Zo zegt men ook wel: ‘Big is powerful, small is beautiful’.” Het schip blokkeerde dagenlang het belangrijkste kanaal voor de wereldhandel tussen Azië en Europa. Veel schepen waren genoodzaakt een omweg om Afrika heen te maken, de andere honderden schepen stonden in een file wachtend tot het containerschip weer los zou komen.

Ontwikkelingen in de logistiek

Verschillende ontwikkelingen doen zich voor in de logistiek. Niet alleen het vergroten van transportmiddelen of opslag ontwikkelt zich verder in de logistiek, maar ook de werkomgeving en het werk begint aanzienlijk te veranderen door de komst van onder andere AGV’s, Blokchain, cobots, drones en elektrische voertuigen. “Mechanisering en automatisering hebben een grote rol bij deze veranderingen. Handwerk wordt steeds meer hoofdwerk, dat vraagt om enorme aanpassingen en diverse kennis van de betrokken mensen.” Aldus Hessel.

“Het bijzondere van logistiek is dat er vaak nieuwe wegen ontdekt moeten worden. Als allerlei problemen zich voordoen zijn veel mensen geneigd om dezelfde weg te nemen. Neem eens afstand en probeer andere wegen uit. Als je niet rechtsaf kan, moet je proberen drie keer links te gaan. Zo bereik je toch je doel”

Bijbrengen van kennis over logistiek

Het bijbrengen van kennis heeft invloed op de bedrijven en kan bedrijven verder helpen: “Door de bedrijven te leren wat voor impact de ontwikkelingen hebben op de logistiek wordt de drempel weggenomen. Veranderingen worden dan beter geaccepteerd en doorgevoerd. Daarnaast kunnen mensen geholpen worden door te laten zien hoe anderen al goede stappen in dat proces gezet hebben.” Aldus Hessel. “Het bijbrengen van kennis zal ook het denken en doen bij de cursisten doen groeien en bloeien.”

Ervaring met logistiek

Hessel is opgeleid aan de HTS en TU. Heeft jarenlange ervaring in de high tech wereld en onderwijs. Was 9 jaar bestuurslid bij  de Vereniging Logistiek Management. Daarnaast is hij ook 12 jaar redacteur geweest van het Handboek Logistiek en het tijdschrift Logistiek Actueel. In 2012 werd  Hessel Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Als auteur heeft Hessel diverse boeken uitgebracht over logistiek, zoals  de bestsellers  Werken met logistiek en Basisboek logistiek. Het Basisboek logistiek kreeg in 2021 zelfs een update met een geheel nieuw hoofdstuk over e-commerce. Naast het schrijven van boeken over logistiek, verzorgt Hessel verschillende opleidingen en helpt hij bedrijven bij het verbeteren van hun processen.  “Na 50 jaar ervaring opgedaan te hebben, vind ik het prachtig om deze kennis over logistiek over te dragen.” Aldus Hessel. “Mikrocentrum wilde graag dat ik mijn kennis en kunde over logistiek ging delen met cursisten. Dat doe ik nu alweer  10 jaar, met veel plezier.” Door een cursus bij Fokker te Hoogeveen is Hessel in contact gekomen met Mikrocentrum. “Bij Mikrocentrum wilde men een geschikte docent met kennis over het bedrijf Fokker. Aangezien ik 8 jaar bij Fokker gewerkt had, kende ik het bedrijf goed, zo ben ik in contact gekomen met Mikrocentrum.” Aldus Hessel.

Breng uw logistieke en leverprocessen naar een hoger niveau

Bekijk cursusaanbod