• 27 juni 2023
  • Leestijd: 4 minuten

Zonder logistiek staat alles stil

Logistiek Hessel Visser

Logistiek heeft alles te maken met het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de goederenstroom. Dat wil zeggen dat een klant het product op tijd en naar wens ontvangt tegen optimale kosten. Dit houdt dus in: de juiste goederen, tijd en plaats in de juiste hoeveelheden tegen minimale kosten. Mikrocentrum docent Hessel Visser deelt ruim 50 jaar aan kennis en ervaring in de logistiek tijdens zijn cursus Productieplanning, voorraadbeheer en levertijdbeheersing én in de verschillende logistieke boeken die hij heeft uitgegeven. Een van deze boeken is zijn bestseller Werken met logistiek, waarvan al bijna 200.000 stuks zijn verkocht.

Schaalvergroting in de logistiek en risico's

“Zonder logistiek staat alles stil. Neem als voorbeeld het grote containerschip Ever Given, dat in het Suezkanaal vast was komen te zitten. Door het vergroten van transportmiddelen en opslag werken we goedkoper per eenheid product, maar daardoor is er een verhoogd risico. Zo zegt men ook wel: ‘Big is powerful, small is beautiful’.”

Het containerschip blokkeerde dagenlang het belangrijkste kanaal voor de wereldhandel tussen Azië en Europa. Veel schepen waren genoodzaakt een omweg om Afrika heen te maken, de andere honderden schepen lagen in een file wachtend tot het containerschip weer los zou komen. Daarnaast zien we ook de invloeden van de coronacrisis en de oorlog in de Oekraïne. Het belang van een goede betrouwbare logistiek werd hiermee nog meer duidelijk.

Handwerk wordt steeds meer hoofdwerk, dat vraagt om enorme aanpassingen en diverse kennis van de betrokken mensen” Hessel Visser

Rol van mechanisering en automatisering bij veranderingen

Verschillende ontwikkelingen doen zich voor in de logistiek. Niet alleen het vergroten van transportmiddelen of opslag ontwikkelt zich verder in de logistiek, maar ook de werkomgeving en het werk begint aanzienlijk te veranderen door de komst van bijvoorbeeld Artificial Intelligence, Blokchain, cobots, drones en elektrische voertuigen. “Mechanisering en automatisering hebben een grote rol bij deze veranderingen. Handwerk wordt steeds meer hoofdwerk, dat vraagt om enorme aanpassingen en diverse kennis van de betrokken mensen", vertelt Hessel.

“Het bijzondere van logistiek is dat er vaak nieuwe wegen ontdekt moeten worden. Als allerlei problemen zich voordoen zijn veel mensen geneigd om dezelfde weg te nemen. Neem eens afstand en probeer andere wegen uit. Als je niet rechtsaf kan, moet je proberen drie keer links te gaan. Zo bereik je toch je doel."

Het vergroten van kennis over logistiek

Het bijbrengen van kennis heeft invloed op de bedrijven en kan bedrijven verder helpen: “Door de bedrijven te leren wat voor impact de ontwikkelingen hebben op de logistiek wordt de drempel weggenomen. Veranderingen worden dan beter geaccepteerd en doorgevoerd. Daarnaast kunnen mensen geholpen worden door te laten zien hoe anderen al goede stappen in dat proces gezet hebben” , vertelt Hessel. “Het bijbrengen van kennis zal ook het denken en doen bij de cursisten doen groeien en bloeien.”

Door de bedrijven te leren wat voor impact de ontwikkelingen hebben op de logistiek wordt de drempel weggenomen” Hessel Visser

Jarenlange ervaring in de High Tech wereld

Hessel is opgeleid aan de HTS en TU. Heeft jarenlange ervaring in de high tech wereld, zoals Fokker en Enraf-Nonius en het hoger onderwijs. Was 9 jaar bestuurslid bij  de Vereniging Logistiek Management. Daarnaast is hij ook 12 jaar redacteur geweest van het Handboek Logistiek en het tijdschrift Logistiek Actueel. In 2012 werd Hessel Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Als auteur heeft hij diverse boeken uitgebracht over logistiek, zoals de bestsellers ‘Werken met logistiek’ en ‘Basisboek logistiek’. Het Basisboek logistiek kreeg in 2021 zelfs een update met een geheel nieuw hoofdstuk over e-commerce.

Delen van kennis en kunde over logistiek

Naast het schrijven van boeken over logistiek, verzorgt Hessel verschillende opleidingen en helpt hij bedrijven bij het verbeteren van hun processen. “Na 50 jaar ervaring opgedaan te hebben, vind ik het prachtig om deze kennis over logistiek over te dragen", vertelt Hessel. “Mikrocentrum wilde graag dat ik mijn kennis en kunde over logistiek ging delen met cursisten. Dat doe ik nu alweer 11 jaar, met veel plezier.”

Door de behoefte aan een passende docent voor een opleiding bij Fokker te Hoogeveen is Hessel in contact gekomen met Mikrocentrum. “Bij Mikrocentrum wilde men een geschikte docent met kennis over het bedrijf Fokker. Aangezien ik 8 jaar bij Fokker gewerkt had, kende ik het bedrijf goed, zo ben ik in contact gekomen met Mikrocentrum.” Aldus Hessel.

Productieplanning, voorraadbeheer en levertijdbeheersing?

Houd jij je of ga jij je bezig houden met (complexe) logistieke processen binnen jouw bedrijf? Dan weet je dat het vinden van de juiste balans tussen productieplanning, voorraadbeheer en levertijden ontzettend belangrijk is. Wil jij je kennis vergroten en meer te weten komen over onderwerpen als 'logistieke concepten', 'voorraadbeheer' en 'grondbeginselen van de behoefte- en capaciteitsplanning'?

Bekijk de cursuspagina