• 13 januari 2017
  • Leestijd: 2 minuten

Zorgen deze 5 trends voor de grote doorbraak van 3D printen in 2017?

3D print

Wordt 2017 het jaar van de doorbraak van 3D printen als productietechnologie? Om die belofte waar te maken, moet de hele 3D printketen op een aantal fronten een tandje hoger schakelen. Dat gebeurt al, niet alleen bij de traditionele spelers in deze sector. Ook nieuwkomers pakken innovaties op die de 3D printindustrie heeft laten liggen. 

5 trends voor 3D printen

We zetten 5 belangrijke trends op 3D printgebied voor 2017 op een rij.

1. Stroomlijnen workflow

Gaat u 3D printen in de productie inzetten, dan moeten de softwareoplossingen geïntegreerd worden in één pakket.

2. Kwaliteitscontrole: hoe controleert u 3D geprinte stukken?

Jarenlang hebben de 3D printerfabrikanten vooral hun energie gestopt in het perfectioneren van de printtechnologie zelf. Productiemanagers willen echter niet alleen printen, zij moeten de kwaliteit van de onderdelen kunnen aantonen. De fabrikanten van 3D metaalprinters willen de kwaliteitscontrole eigenlijk integreren in het printproces.

3. Hoogwaardigere kunststoffen in filamentvorm

Een trend van een heel andere grootte die in 2017 een rol gaat spelen, is de ontwikkeling van materialen voor FDM printen. Sommigen noemen het ook FFF printen. Qua aantal 3D printers, is dit momenteel absoluut de grootste markt. Het afgelopen jaar waren PEEK en PEI buzzwoorden bij veel fabrikanten.

4. Goedkopere metaalprinters

3D metaalprinten wordt weleens de holy grail van de 3D printindustrie genoemd. Lange tijd is dit het domein geweest voor de fabrikanten van SLM-technologie en – in beperkte mate – elektronenstraal technologie. Later is daar het 3D lasercladden bijgekomen. Stilaan komen er steeds meer technieken waarmee metalen componenten geprint worden.

5. Multimateriaal en slimme materialen

Het is super interessant om op materiaalvlak de strategie in de toekomst slim te maken. Dat kan omdat de 3D printtechnologie het toelaat om op pixelniveau eigenschappen te veranderen. Een polymeer kan bijvoorbeeld geleidend worden, zonder dat er een ander materiaal aan toegevoegd wordt.

Het oorspronkelijke en volledige artikel is te vinden op 3D-print magazine

Aan de slag met 3D printen?

Tijdens de cursus 3D printen in de praktijk leert u de verschillende 3D printtechnieken, de ontwerpregels maar ook met name de praktische toepassing en het creëren van businesscases.

Bekijk ons cursusaanbod