Goed nieuws: een Leven Lang Ontwikkelen is vanaf 1 maart 2022 een stuk gemakkelijker! Iedere Nederlander kan gebruik maken van de nieuwe STAP regeling. Met deze regeling kun je jaarlijks tot € 1000 euro subsidie ontvangen voor het volgen van een cursus. Zo zet je gemakkelijker de volgende stap in jouw loopbaan.

 

Zo werkt het STAP-budget

Het STAP-budget kun je inzetten voor bijna iedere Mikrocentrum cursus

Met het STAP-budget krijg je tot €1000 (incl. btw) vergoed op de totale cursusprijs. Vrijwel iedere Mikrocentrum cursus komt hiervoor in aanmerking. Nog beter: aan groot aantal cursussen zijn zelfs gratis te volgen! 

Voor wie is het STAP-budget bedoeld?

Ieder persoon, werkend of werkzoekend, vanaf 18 jaar kan in aanmerking komen voor het STAP-budget. Het maakt niet uit of je werknemer of ondernemer bent, in welke branche je werkt, welke functie je hebt, of je jezelf wilt laten bijscholen of juist wilt laten omscholen. Wel stelt de Nederlandse overheid de voorwaarde dat je een band met de Nederlandse arbeidsmarkt hebt. Meer info

De STAP-subsidie is erop gericht om mensen sneller een stap in hun loopbaan te laten maken. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het opdoen van de laatste kennis rondom nieuwe technologieën maar ook om gemakkelijker andere technische domeinen te ontdekken. Voor bedrijven is het STAP-budget een handig hulpmiddel om een Leven Lang Ontwikkelen bij medewerkers te stimuleren en vast op de agenda te zetten. 


Aan welke voorwaarden moet een cursus voldoen?

De cursus die je wilt volgen, moet zijn opgenomen in het scholingsregister van van het UWV. Dit is bij vrijwel alle cursussen van Mikrocentrum het geval.


Hoe kom ik in aanmerking voor de STAP-subsidie?

Het STAP-budget is persoonsgebonden en kan 1x per jaar alleen door jezelf worden aangevraagd. Om het gemakkelijk te maken, hebben we het aanvraagproces kort voor je samengevat:

 • Meld je via de Mikrocentrum website aan voor een cursus/training. Je krijgt van ons een bevestiging van inschrijving. Neem contact op met Mikrocentrum via +31 (0)40 296 99 33 of opleidingen@mikrocentrum.nl en ontvang jouw STAP-aanmeldingsbewijs.
 • Met dit STAP-aanmeldbewijs en jouw DigiD meld je jezelf vervolgens aan bij het STAP portaal van het UWV. Let op: er is een maximum van het totale budget dat per termijn verstrekt wordt. Wees er dus snel bij!
 • Het UWV beoordeelt jouw STAP-aanvraag
 • Het UWV stuurt jou een bericht of je de subsidie toegewezen krijgt
  • is jouw subsidie toegewezen? Dan voldoet je aan de voorwaarden voor STAP-subsidie. UWV keert jouw subsidie dan aan ons uit. Wij verrekenen deze subsidie dan in de prijs van jouw cursus/training.
  • voldoe je niet aan de gestelde voorwaarden? Dan keert het UWV de subsidie niet aan ons uit. Neem in dit geval contact met ons op, dan kijken we graag samen met je naar de mogelijkheden.


Wanneer kun je STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget is in 2023 verdeeld in aanvraagperiodes. Iedere twee maanden van een jaar start er een nieuwe aanvraagperiode.

Er start een nieuwe aanvraagperiode op:

 • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
 • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
 • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Vraag je op 3 juli 2023 STAP-budget aan? Dan mag je cursus/training niet eerder starten dan op 31 juli 2023 en uiterlijk op 3 december 2023. De rekenregel waarmee je dit zelf kunt berekenen:

 1. Eerst mogelijke startdatum = dag van aanvraag + 28 dagen
 2. Laatst mogelijke startdatum = dag van aanvraag + 5 kalendermaanden

Doe je aanvraag zo snel mogelijk na openstelling van een aanvraagperiode, want er is een beperkt budget per aanvraagperiode.


Waar en hoe kun je STAP-budget aanvragen?

Voor het volgende aanvraagperiode, kun je jouw STAP-budget aanvragen vanaf maandag 3 juli 2023, 10:00 uur bij het UWVSchrijf je in bij Mikrocentrum vóór 24 juni zodat je jouw aanmeldingsbewijs tijdig ontvangt.

Cursussen/trainingen die minder dan €1.000,- inclusief BTW kosten, kun je gratis volgen als het UWV je aanvraag goedkeurt. Is de cursus duurder dan €1.000,- inclusief BTW, dan factureren wij het restbedrag aan jou of jouw werkgever.

Heb je vragen over het aanvragen van de STAP-subsidie?

Neem dan contact met ons op via +31 (0)40 296 99 33 of opleidingen@mikrocentrum.nl

Communicatie voor projectmanagers

Deze cursussen zijn geheel gratis te volgen met het STAP-budget:

8D-PPS
 
Introductie industrieel lijmen
APQP/PPAP
 
Introductie spuitgieten
Basiskennis clean
 
Laser safety
Certificering ESD
 
Laserveiligheid
Clean voor verspaners
 
Lassen van metalen
Communicatie op de werkvloer
 
Meetsysteemanalyse (MSA)
Controle en inspectie elektrische arbeidsmiddelen
 
Medical Device Regulation – transitie van MDD naar EU MDR
Corrosiebewust ontwerpen
 
NEN 1010 basis
Design of Experiments (DoE)
 
NEN 1010 herhaling/update
Elektrotechnisch storing zoeken
 
NEN 3140 basis
Ethernet
 
NEN 3140 herhaling/update
Failure Mode and Effect Analysis (FMEA)
 
Rekenvaardigheden voor technici
Introductie IATF 16949
 
Verspanen voor niet verspaners

Wil je gebruik maken van het STAP-budget?