Niet alleen de dreigingen voor uw IT netwerk maar ook van uw OT (Operational Technology) nemen toe. U wilt natuurlijk geen slachtoffer worden van hackers door een onvoldoende beschermd netwerk. De cursus Cyber security voor de industrie helpt u om de beveiliging van uw industriële automatisering en controle systemen te verbeteren!

 • Overzie de mogelijke bedreigingen
 • Verkrijg praktische handvaten om uw OT netwerk te beveiligen
 • Leer de IEC-62443 toe te passen
Iedereen die betrokken is bij operationele taken op het gebied van cyber security voor productie automatisering en controle systemen (OT) en IT
HBO
3 middag-avondbijeenkomsten
Bewijs van deelname
Syllabus
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Cyber security voor de industrie

Het digitaal beschermen van productie automatisering en controle systemen (OT) is van essentieel belang. Dergelijke systemen zijn voornamelijk ontwikkeld op basis van betrouwbaarheid in de operatie en het draaien van voldoende productie. Beveiliging voor digitale aanvallen was hier zelden in meegenomen. Dit maakt dergelijke systemen kwetsbaar!

Door de verdere digitalisering (Industrie 4.0 - Smart Industries – Internet of Things) wordt het belang van een gedegen digitale beveiliging alleen maar groter. Risico’s worden vaak onderschat terwijl deze een serieuze bedreiging vormen voor de continuïteit van productie en organisatie. Tijdens de driedaagse cursus Cyber security voor de industrie leert u alles over de uitdagingen en mogelijkheden om OT goed te beveiligen.

Cyber S Cyber S

De cursus is praktisch en interactief van opzet waarbij het volgende geleerd wordt:

Dag 1: Awareness en introductie

 • Awareness: hoe ziet de wereld eruit m.b.t. cyber security
 • Wat is OT (Operations Technology), verschillen met IT?
 • Voorbeelden van falen in industriële cybersecurity
 • Hoe gaan hackers te werk?
 • Fysieke beveiliging (switches, USB gevaren, schakelkasten)
 • Cybersecurity technologie (SOC, encryptie, MFA, wachtwoordzin, datadiodes, DPI, authenticatie, deny/allow listing)

Aan het eind van deze dag krijgt u als cursist een vragenlijst mee (enkele A4’tjes). Hiermee beoordeelt u uw eigen bedrijf op aanwezige / afwezige cybersecuritymaatregelen, kennis, procedures, etc. Tijdens de derde dag wordt deze vragenlijst behandeld in de les. U krijgt dan handvaten mee om de cyber security in uw eigen bedrijf te verbeteren (quick wins).

Dag 2: Ethernet, TCP/IP en veldbussen

 • Aspecten van de wereldwijd gebruikte protocollen Ethernet en TCP/IP die belangrijk zijn voor Cybersecurity
 • Koppelvlakken IT en OT
 • Beveiligen door middel van netwerksegmentering, DMZ, VLAN en VPN
 • Terugdringen van de risico’s van Internet of Things
 • Firewalls (bv op eigen PC)
 • Hands-on sessies: werken met Ethernet, TCP/IP, Software Tools.

Dag 3: IEC-62443 voor eindgebruikers

 • Behandelen vragenlijst van dag 1
 • Gevaarlijke netwerkprotocollen (FTP, Telnet, SMB, SNMP, Modbus, veldbussen)
 • Patching (wat is het, procedures, CVE / CVSS / ICS-CERT, gevaren, IEC 62443 standaard)
 • Introductie 62443 (opbouw, hoofdstukken)
 • Basisbegrippen uit de 62443 (security Level, zones, conduits, foundational requirements)
 • Bepalen van beveiligingsniveau, zones
 • Foundational Requirements in detail
 • 10 quick wins
Neem contact op voor meer informatie

Menno Bons

Menno begon als technisch ingenieur in de industrie en ontwikkelde zich als hoofd meettechniek, elektronica en technische automatisering. Ontwikkelde PLC- en SCADA besturingen. Werkte mee aan grote automatiseringsprojecten. Heeft ook jarenlange ervaring als IT-er. Voelt zich thuis op het scheidingsvlak van IT en OT. Is daarnaast betrokken als docent en ontwikkelaar voor MBO en HBO opleidingen en technische cursussen zoals Meet- en regeltechniek, TCP/IP, Elektrotechniek en elektrische motorregelingen.

Rob Hulsebos

Werkt al dan 30 jaar met industriële datacommunicatie, zowel als software-ontwikkelaar, gebruiker en trouble-shooter, en heeft daarom een uitstekend inzicht in hoe netwerken misbruikt kunnen worden door hackers en door malware. Naast zijn dagelijkse werk in de wereld van de industriële cybersecurity is hij al meer dan 20 jaar docent bij Mikrocentrum en Avans Hogescholen, auteur van meerdere boeken over industriële netwerken en schrijft als freelance journalist maandelijks over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse vakpers.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
08-03-2023
15-03-2023
22-03-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
13:30
21:00
€ 1590
3
Veldhoven
29-03-2023
05-04-2023
12-04-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
13:30
21:00
€ 1590
3

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

Zeer kundige docenten die met veel passie de kennis overgebracht hebben. Ik had graag meer vertaling naar de praktijk (OT) willen zien.
Hetty Chmielowska, Kader Consultancy 7 Interim B.V.
Cursus is goed opgebouwd en tijd voor de onderwerpen is voldoende. Beide docenten hebben veel kennins van Cybersecurity en kunnen die goed aan de cursisten overbrengen. Voor mensen die in de (software) industrie werken deze cursus is een aanrader.
Ernest Anglès Isern, Royal Philips
De eerste twee cursus dagen gaan over cyber security (niet per direct specifiek voor de industrie). Dit is niet verkeerd maar mocht wel beter aangegeven worden, des al niet te min waren deze dagen ook zeer nuttig omdat de basis voor cyber security in de industrie hetzelfde is als cyber security in de IT. De 3de dag ging dieper in op het industrie gedeelte en gaf duidelijke theorie met ondersteunende praktijk voorbeelden. De docenten zijn zeer vakbekwaam en geven op een motiverende manier les.
De sessies zijn gegeven door twee ter zake deskundige leraren. Hoewel de cursus in principe gericht is op industriële systemen, is de inhoud goed te volgen en te gebruiken voor mensen met een algemene interesse in Cyber Security of vanuit een meer algemeen IT beheer richting. Les op locatie Veldhoven is super. Ruime parkeerruimte, ruime klaslokalen en prima voorzieningen. Hoop dat er in de toekomst een aanvulling / vervolg op deze training komt.
Mark Mather
Goede uitleg met documentatie! Docenten met praktijk kennis!
Albert- Jan Blank, Van Doren
Cursus was goed verzorgd. Geen aanmerkingen behalve de planning. Soms was het krap en moesten we snel door de stof heen om het niet te laat te maken.
Marti Meijers, Stahl Europe

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer u meerdere medewerkers in uw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij u op locatie te organiseren. Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze opleidingsmanager denkt graag met u mee!

Heeft u interesse in een bedrijfsintern traject? Onze opleidingsmanager Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij u op bezoek.

Blogs en Nieuws