De cursus Elektrotechniek voor de industrie (Elektrisch schakelen) helpt u de basiselementen van elektrotechniek, zoals elektrisch schakelen, te begrijpen en toe te passen. U maakt kennis met elektrische componenten als relais, transformatoren, motoren, generatoren en bedieningselementen.

 • Leg een stevige basis in de elektrotechniek
 • Leer de beginselen van elektrotechnisch storing zoeken
 • Pas het geleerde direct toe tijdens de twee practicumdagen
Werktuigbouwkundigen, storings- en onderhoudsmonteurs en technisch-commerciële functies
MBO 2
7 dagbijeenkomsten
Getuigschrift
Een syllabus en leerportaal
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Elektrotechniek voor de industrie (Elektrisch schakelen)

Heeft u geen elektrotechnische achtergrond, maar komt u wel regelmatig in aanraking met elektrotechnische installaties en systemen? Dan is kennis rondom de basisbegrippen, fundamentele wetten, de werking en toepassing van elektrische componenten als relais, transformatoren, motoren, generatoren en bedieningselementen een must. De cursus Elektrotechniek voor de industrie helpt u de basiselementen van elektrotechniek, zoals elektrisch schakelen, binnen de industrie te begrijpen en toe te passen. De cursus helpt u schema’s voor stroomstelsels, schakel- en verdeelinrichtingen, lichtschakelingen en besturingstechniek te lezen en te begrijpen. Ook leert u storingen te lokaliseren en op te lossen, weet u hoe motorschakelingen werken en weet u Industriële automatiseringscomponenten te gebruiken.

Deze elektro cursus is ook geschikt voor beginners en biedt een uitgebreid practicum met afwisselend theorie en praktijk. Er is veel aandacht voor veiligheid en u krijgt les van ervaren vakdocenten uit de praktijk. Deze elektrotechnische cursus bevat naast een theoretisch gedeelte, ook demonstraties, praktijkcases en twee dagen praktijk waarin u diverse elektrische- en motorschakelingen bouwt en meetopdrachten uitvoert.

Theorie

 • Inleiding: spanning, stroom en weerstand
 • Wet van Ohm: serie, parallel en gemengde schakelingen
 • Magnetisme: permanente magneten, elektromagneten en spoelen
 • Elektrische componenten: diodes, condensatoren en thyristoren
 • Relais en relaisschakelingen: opbouw, nummering en soorten relais
 • Spanningsbronnen: gelijkspanning, wisselspanning en gelijkrichting
 • Netopbouw: stroomstelsels, schakel- en verdeelinrichtingen, lichtschakelingen en beveiligingen
 • Motoren: gelijkstroom, wisselstroom, draaistroom, schakelingen, aanloopmethoden en beveiligingen
 • Besturingstechniek: bedieningselementen, opnemers, signalering, PLC’s, frequentieregelaars en veldbussen
 • Elektrische schema’s: hoofdstroomschema, stuurstroomschema, bedradingsschema en klemmenstrookschema

Praktijk

 • Het bouwen van:
  • relaisschakelingen
  • motorschakelingen
  • PLC-schakeling
 • Meten
 • Storingen lokaliseren
Neem contact op voor meer informatie

Uw docent

Kees Kraaijeveld

Dit is een echte basiscursus, die het hele vakgebied van de elektrotechniek bestrijkt: van relaistechniek tot sterkstroom tot besturingstechniek. We laten er niets uit. Vanaf de eerste cursusdag zijn er praktische opdrachten. Die combinatie van theorie en praktijk motiveert de cursisten enorm. De mobiele practicumopstelling, in de practicumkoffers, heb ik ontwikkeld. De deelnemers vinden dat meer aanspreken dan de computersimulaties die men tegenwoordig veel in de reguliere opleidingen ziet. Als afsluitende opdracht laat ik de cursisten foto’s van hun eigen werkomgeving maken en daarover vertellen. Dat zorgt weer voor kruisbestuiving met de andere cursisten en het laat zien wat ze met het geleerde in de praktijk kunnen doen.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Utrecht
07-03-2023
14-03-2023
21-03-2023
28-03-2023
04-04-2023
11-04-2023
18-04-2023
...
in totaal 7 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 2400
7
Veldhoven
14-03-2023
21-03-2023
28-03-2023
04-04-2023
11-04-2023
18-04-2023
25-04-2023
...
in totaal 7 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 2400
7

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

Leerzame en interessante cursus. Met zowel theorie lessen als praktijk lessen. Ervaren docent uit de praktijk die alles goed en duidelijk kon uitleggen.
Leo Vroegop
Goed verzorgde cursus, ervaren leerkracht (Kees). In het cursus materiaal stond hier en daar een klein foutje, maar dat wordt meteen op gepakt. Fijne locatie in Eindhoven, goed geregeld met de corona regels.
Jos

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer u meerdere medewerkers in uw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij u op locatie te organiseren. Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze Programmamanager Opleidingen denkt graag met u mee!

Heeft u interesse in een bedrijfsintern traject? Onze Programmamanager Opleidingen Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij u op bezoek. 

Blogs en Nieuws