De cursus NEN 3140 basis stelt u in staat de elektrische gevaren te herkennen en veilig te kunnen werken. Deze cursus richt zich op Voldoende Onderricht Persoon (VOP) en vakbekwaam niveau.

 • Leer veilig werken in elektrotechniek
 • Maak kennis met gereedschappen, hulpmiddelen en persoonlijke beschermmiddelen
 • Uniek Virtual Reality practicum: voer praktijkopdrachten uit in een virtuele fabriek d.m.v. VR bril of laptop
Elektromonteurs, onderhoudsmedewerkers, servicemonteurs, elektrisch lassers, procesoperators, technisch leidinggevenden en ploegleiders
VMBO, MBO of HBO
2 dagbijeenkomsten
Getuigschrift
Een syllabus en een VR practicum
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus NEN 3140 basis

De ARBO-wet omvat algemene bepalingen voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van personen. De NEN 3140 norm omvat deze bepalingen voor alle personen die werken met of gebruik maken van elektrische installaties, werktuigen en handgereedschappen. De norm wordt door de Arbeidsinspectie, bedrijven, instellingen, verzekeringsmaatschappijen en wetgever als bindend beschouwd.

De NEN 3140 norm is naast de NEN 1010 norm van belang tijdens de jaarlijks verplichte controle en inspectie van elektrische installaties en (hand)gereedschappen. Om de veiligheid binnen uw bedrijf te waarborgen en elektrische gevaren te voorkomen is het van belang op de hoogte te zijn van de NEN 3140 norm. Hiervoor staat de cursus NEN 3140 basis garant!

Na het volgen van de cursus bent u in staat elektrische gevaren te herkennen en bent u op de hoogte van de nieuwe bepalingen om veilig te kunnen werken. U kunt de bepalingen van de NEN 3140 norm succesvol toepassen binnen de eigen bedrijfssituatie.

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van de norm NEN 3140, welke gedurende de cursus ter bruikleen wordt gesteld.

Uniek virtual reality practicum

Bij de NEN 3140 cursussen wordt gebruik gemaakt van een VR practicum. Op een veilige manier voert de deelnemer realistische opdrachten uit in een virtuele industriële omgeving. Denk hierbij aan het spanningsloos maken van een installatie en vervangen van een motor.

Veiligheidspaspoort

U kunt uw veiligheidspaspoort meenemen naar de cursus. Deze zal door ons worden afgestempeld.

Voor de periodieke controle en inspectie van elektrische arbeidsmiddelen en machines bieden we een aparte cursus.

NEN 3140 NEN 3140
 • Inleiding
 • Werkplek
 • De Arbowet, bepaling 3, 6 en 12
 • Gereedschappen, hulpmiddelen en persoonlijke beschermmiddelen
 • Het Arbobesluit
 • Gevaren door elektriciteit/video
 • Tekeningen, documenten en waarschuwingsborden
 • Introductie bundel NEN 3140
 • Termen en definities
 • Standaard bedrijfsvoerings procedures
 • Personeel
 • Organisatie
 • Werkprocedures
 • Communicatie
 • Onderhoudsprocedures
 • Bijlagen
Neem voor meer informatie contact op

Ervaringen van cursisten

In verband met veiligheid vond ik het een nuttige cursus.
Enis Bahtiri, KLM
De cursus zit zeer goed in elkaar. Herman heeft rijkelijke ervaring en voorbeelden. Verder heb ik geen vraag kunnen stellen waarbij ik geen bevredigend antwoord heb gekregen, ik deed nog zo mijn best. De voorbeelden welke aangedragen zijn zorgen ervoor dat je de achterliggende gedachte van de norm beter begrijpt en daardoor norm als logischer zal gaan ervaren. Het VR stuk is goed bedacht en ik denk ook dat een ervaring beter blijft hangen dan het aanhoren van stappen. Het is wat lastig omdat veel mensen, waaronder ik ook, toch wat draaierig werden van deze beelden. Zelfs op de laptop was dit voor mij nog het geval. De cursus zou misschien ook opgezet kunnen worden door mensen samen een werkinstructie (misschien van verschillende situaties) te laten opstellen voor het veiligstellen van de installatie. Als deze daarna in de groep wordt onderbouwd met een evaluatie zal je hier ook zeker veel van leren.
Richard Brunier, Punch Powertrain Nederland B.V.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
10-02-2023
17-02-2023
...
in totaal 2 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 660
2

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer u meerdere medewerkers in uw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij u op locatie te organiseren. Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze Programmamanager Opleidingen denkt graag met u mee!

Heeft u interesse in een bedrijfsintern traject? Onze Programmamanager Opleidingen Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij u op bezoek. 

Blogs en Nieuws