Kun je de werkstukvereisten in functionele en economische aspecten correct en volledig volgens ISO GPS specificeren?

 • Krijg een duidelijk inzicht in de Geometrische Product Specificatie (GPS)
 • Leg een stevige basis met betrekking tot de begrippen, regelgeving en symbolen
 • Inleiding digitale gegevensdefinitie 3D PMI MBD (ISO 16792)

Deze cursus wordt gegeven op HBO-niveau. Heb je interesse in deze cursus op MBO-niveau? Bekijk de cursuspagina: Vorm- en plaatstolerantie voor productieomgeving.

Ontwerpers, CAM/CAI programmeurs, constructeurs en (CAD) tekenaars en CMM operators
HBO
3 dagbijeenkomsten
Bewijs van deelname
Een uitgebreide Engelstalige syllabus en leerportaal
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Vorm- en plaatstoleranties

In de technologie en mechanica gebruik je geometrische tolerantiespecificaties, weergegeven op de technische tekening, om de geometrie van het te vervaardigen onderdeel te controleren. Dit wordt ook wel geometrische productspecificatie of geometrische productspecificatie (GPS) genoemd.

In deze training leer je de belangrijkste principes en regels van alle relevante ISO GDT-normen voor vorm- en plaatstoleranties kennen. Je zult in staat zijn om de symbolen te interpreteren en het werkstuk volledig en correct te specificeren. De kennis wordt overgebracht via online of klassikale training en wordt ondersteund door video's, voorbeelden en oefeningen.

Deze cursus is ook beschikbaar voor werkplaats en productieomgeving

Wil je deze cursus liever op MBO-niveau volgen of heb je collega's die hier graag aan deel willen nemen? 

Liever de cursus in het Engels volgen?

Wil je deze cursus liever in het Engels volgen of heb je collega's die hier graag aan deel willen nemen? 

Programma

Kosten drukken en product kwaliteit verhogen door te specificeren volgens actuele ISO-GPS normen

De cursus Vorm- en plaatstoleranties bestaat uit drie modules:

Module I

 • Het GPS-matrixmodel (ISO 14638)
 • Overzicht van de meest voorkomende tolerantiefouten in de ”werkstuk”-tekeningen
 • De termen "maat" en "afstand" (ISO 14405)
 • Concepten en regels (ISO 8015 & ISO 1101)
 • Algemene toleranties (ISO 2768-1 & ISO 22081)
 • Optionele vlakken / kenmerkaanduiding
 • Symbolen wijzigen
 • Voorwaarden en normconforme tekeninginvoer

Module II

 • Vormtoleranties (ISO: 1101, 12780, 12781, 12181,12180)
 • Systeem van referentiepunten (ISO 5459)
  - Beschrijven van functies door het blokkeren en loslaten van vrijheidsgraden
  - Standaardregels voor de vorming van enkelvoudige verwijzingen
  - Structuur en interpretatie van complexe referenties
 • Richttoleranties (ISO 1101)
 • Positietolerantie (ISO 1101)
 • Run-out (radiaal en axiaal) (ISO 1101)

Module III

 • Coaxialiteit en symmetrie (ISO 1101)
 • Profieltoleranties (ISO 1660)
 • Gecombineerde tolerantiezones (ISO 5458)
 • Inleiding digitale gegevensdefinitie 3D PMI MBD (ISO 16792)
Neem contact op voor meer informatie

Ervaringen van cursisten

Ik vond de cursus van goed niveau en de docent gaf deze cursus op een leuke manier. Wel miste ik af en toe een beetje de interactie richting de cursisten waardoor het moeilijk te volgen was. Verder vond ik dat er goed in werd gespeeld op de toepasbaarheid van toleranties in het bedrijfsleven en was het niet allemaal heel theoretisch.
Robbie Verhagen, YER Nederland
Ik vond het een fijne en goede cursus. Zeer waardevol voor ons vakgebied en dit op een goed in te beelden wijze uitgelegd met praktische voorbeelden door onze docent Hans. Hij gaf extra beleving aan de cursus.
Tim Belshof, Enerpac Heavy Lifiting Technologie
Aanwezige docent heeft ruime ervaring en is het vak meester. Door zijn beheersing van de stof kan hij op verschillende manieren uitleg geven en zo op meerdere niveaus kennis overbrengen. Met ondersteuning van praktijkvoorbeelden komt alles duidelijk naar voren. De focus ligt op GD&T in de praktijk toepassen hierdoor wat een nuttige bijdrage is aan de koppeling tussen theorie en praktijk. Verblijf bij Mikrocentrum is top geregeld. Een modern en schoon pand, prima kantine met een uitstekend lunch.
Wout van den Kerkhof, VDL Industrial Modules
Zeer goed opgebouwde cursus. Zeer interessant. Pluspunt dat de laatste updates normen behandeld werden. Docent prima, heeft er erg veel verstand van. Ook goede interactie met mede cursisten, fijne sfeer.
Heel interessant uit het oogpunt van een ontwerper. Ikzelf ben werkzaam in de meetkamer. Was niet altijd even interessant voor mijn job, los daarvan wel interessant om het denkproces van een ontwerper te volgen. Wel niet duidelijk op voorhand dat cursus voor ontwerpers is en niet voor de meetkamer.
Jonathan Heytens, Mitsubishi Chemical Advanced Materials NV
Zeker de moeite waard om deze cursus te doen. Al de aspecten die een constructeur nodig heeft om bepaalde constructies te bepalen en te laten maken.
Marco Maas, Bosch Transmissie
Een goede cursus met een hoop voorbeelden. Veel van de kennis is snel toe te passen op technische tekening, al moet er wel rekening gehouden worden met een hoop informatie vanuit de normen.
Lars van der Woude, YER professionals BV
Prettige cursus. Docent wist het goed en plezierig te brengen. Het is redelijke taaie kost en daar heeft Hans van Kimmenade mij in ieder geval goed doorheen geholpen. Had aan het eind van de driedaagse cursus zeker het idee dat het kwartje gevallen was en dat ik er behoorlijk wat van opgestoken heb. Ik begin het inmiddels (gefaseerd) in praktijk te brengen! Wat betreft het Mikrocentrum : Mooi goed bereikbare en goed uitgeruste locatie! Behulpzame medewerkers en niet te vergeten: uitgebreide en smakelijke catering!
Danny Fortuijn, Ship Motion Group / MK Design & Engineering
Zware kost maar heel veel geleerd ter uitbreiding van mijn kennis i.v.m.mijn werkzaamheden bij Vanderlande als Quality Inspector.
Jo Rijkers, Vanderlande
De cursus geeft een goed inzicht hoe vorm- en plaatstoleranties toe te passen, te interpreteren, en te controleren in de dagelijkse praktijk. Het leert je als constructeur, operator en inspecteur dezelfde taal te spreken met als doel een produkt goedkoper te maken, lees minder afkeur. Als basis is tekening kunnen lezen aanbevolen.
Wim Verboom, Vanderlande Industries
Leerzame cursus om de verwaterde materie op te frissen en te updaten. Wel zo ik in de toekomst aanraden om de map eerder bij de cursisten te hebben en te adviseren om een bepaald hoofdstuk te lezen voorafgaand.
Gerard Kleijer, PWR Pack International B.V.
Very good training and worth while doing before we are all forced to shift to PMI its good to get our GDT knowledge up to scratch. Would recommend to others.
John Leo, ASML
I enjoyed the course, Hans is a good instructor, even though this was an online course he kept the our attention mostly. Sometimes it was hard to keep up with the topics but it was ok for me. Topics, extra materials were well organized and well defined.
Oyku Gungor, ASML
Het cursus materiaal was goed. Ook zeker als naslagwerk. De cursus zelf is ook goed en prima uitgelegd. Verbeterpunt: Huiswerk mag elke week besproken worden vind ik. Dan krijg je ook discussie.
Mas Geeven, ASML
Well organized, well taught, good engagement
Joao Rodrigues, ASML
The course is very relevant and gives good insight on how to effectively convey design intent and set control parameters for designer to achieve desired outcome. Despite online presentation, the presenter showed a lot of insight and provided enough room for discussion Q and A.
Freddy Amisi, ASML

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Volg deze cursus als dagcursus:

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
29-09-2023
06-10-2023
13-10-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1420
3
Veenendaal
13-11-2023
20-11-2023
27-11-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
9:30
17:00
€ 1420
3
Veldhoven
24-11-2023
01-12-2023
08-12-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1420
3

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze Programmamanager Opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze Programmamanager Opleidingen Mart Mijnsbergen komt graag vrijblijvend bij je op bezoek. 

Blogs en Nieuws