Het gebruik van ethernet in de industrie groeit de laatste jaren gestaag. Wanneer u een op ethernet gebaseerde industriële netwerktechnologie toepast, dan heeft de cursus Ethernet u veel te bieden, namelijk:  kennis over bekabeling, configuratie, aansluiten van apparatuur en storing zoeken/verhelpen.

 • Ken de Ethernet-terminologie
 • Leer over de keuzes in bekabeling en connectoren
 • Weet welke tools uw helpen bij het opsporen en verhelpen van fouten
Engineers, ontwikkelaars, system integrators, netwerkspecialisten, projectleiders, technisch managers
MBO+
1 dagbijeenkomst
Bewijs van deelname
Syllabus
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Ethernet

Ook al wordt Ethernet op een andere manier gebruikt dan op kantoor, in de basis is het dezelfde technologie. De nadruk ligt echter veel minder op de software en netwerkprotocollen. Deze komt steeds meer te liggen op het gebied van bekabeling, configuratie, aansluiten van apparatuur en storing zoeken/verhelpen. Daarom is meer kennis over de basics van Ethernet nodig.

Tijdens de cursus Ethernet wordt besproken hoe Ethernet werkt, hoe switches werken, hoe dit allemaal geconfigureerd wordt en welke meetapparatuur kan helpen om fouten op te sporen. Ook wordt een inleiding gegeven in hoe TCP/IP samenwerkt met Ethernet. Daarnaast ontdekt u ook wat de overeenkomsten of verschillen zijn met industrieel Ethernet.

Deze cursus is ook een goede introductie voor de cursus TCP/IP.

Modern C Modern C

Programma

 • Ontstaan Ethernet en positionering t.o.v. industriële netwerken
 • Normalisatie, IEEE 802.3, actuele ontwikkelingen
 • Bekabelingsvarianten en connectoren, afscherming
 • Netwerkadressering, berichtformaat, foutdetectie en –afhandeling
 • Switches: de werking en alle optionele mogelijkheden
 • Redundantie
 • Troubleshooting technieken en -apparatuur, netwerkanalyzers
 • Koppeling van TCP/IP en UDP aan Ethernet en gebruik van routers
 • Verschillen tussen Ethernet en industrieel Ethernet
Neem contact voor meer informatie

Jouw docent

Rob Hulsebos

Onze docent Rob Hulsebos mag met recht een expert worden genoemd op het gebied van industriële netwerken. Als onafhankelijk expert heeft hij gedurende zijn loopbaan veel activiteiten rondom dit onderwerp ontplooit. Naast ontwikkeling en engineering is Rob schrijver van diverse boeken en artikelen rondom netwerktechnologie. Ook is Rob een veelvuldig gevraagd spreker op diverse seminars. Kennis van alle bekende maar ook minder bekende protocollen is aanwezig. Denk hierbij aan Profibus, Bitbus, Modbus, CAN, CAN/Open, Ethercat, TCP/IP, .... Rob verzorgt reeds jaren cursussen voor Mikrocentrum op het gebied van industriële netwerken.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

De nieuwe datum voor deze cursus is binnenkort bekend.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer u meerdere medewerkers in uw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij u op locatie te organiseren. Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze opleidingsmanager denkt graag met u mee!

Heeft u interesse in een bedrijfsintern traject? Onze opleidingsmanager Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij u op bezoek.