22 april 2016
Leestijd: 2 minuten

Hoe pizza’s warm uw voordeur bereiken dankzij rotatiegieten

Spuitgieten

Dit hangt natuurlijk ook af van de snelheid van de pizzabezorger, echter de grootste factor is de kwaliteit van de pizzabezorgkoffer. En dan vooral de kwaliteit van de thermische isolatie die deze koffer biedt.

De beste isolatie is stilstaande lucht. Dit zien we bij spouwmuurisolatie, dubbelglas, thermoskannen, etc. Dit principe wordt ook toegepast bij kunststof pizzabezorgkoffers; er is sprake van een dubbele wand die ook nog voorzien kan worden van isolatie. Dit wordt geproduceerd met een vormgevingsproces wat rotatiegieten (rotomoulding) wordt genoemd.

Rotatiegieten, hoe werkt dat?

Bij rotatiegieten wordt één helft van een holle matrijs (aluminium of staal) gevuld met kunststof poeder, voornamelijk Polyethyleen (PE). De andere helft sluit het af. Na het vullen wordt de matrijs gesloten en begint deze te draaien (roteren) om zowel de horizontale als de verticale as. De draaiende matrijs wordt vervolgens in een oven geplaatst, waar de poeder bij een temperatuur van 240 – 325 ºC vloeibaar wordt en tegen de matrijswand een uniforme laag vormt. Aan het einde van de verwarmingscyclus wordt de matrijs naar een koelkamer gebracht. Hier wordt de matrijs met behulp van lucht afgekoeld, waarbij het product uithardt. Daarna wordt het roteren gestopt en wordt het product uit de matrijs genomen.

Rotatiegieten is een relatief langzame manier van produceren en daardoor geschikt voor kleine series (10 – 5000 stuks). Door de geleidelijke wijze van kunststof ‘’bakken’’ wordt er een spanningsvrij product gevormd. Daarnaast is er een grote vormvrijheid en kunnen rondingen mooi worden gevormd. Rotatiegieten is om deze reden een goed alternatief voor stalen producten, zoals beschermkappen en olie- of dieseltankjes. Vrijwel alle kleuren kunnen worden vervaardigd en ook draaidelen (inserts) kunnen worden meegegoten, zodat er een bevestigingspunt of doorvoer wordt gevormd.

Polyethyleen

Verder is er door de toevoeging van Polyethyleen-schuim de mogelijkheid om een nog sterker product te vormen of kan door deze toevoeging van PE schuim het gewicht van het product worden verlaagd, maar de sterkte worden behouden. Door middel van een tweede shot, wordt dit schuim toegevoegd tijdens het productieproces.

Wilt u een product met isolatie? Dan is de toevoeging van Polyurethaan schuim mogelijk. Deze toevoeging wordt na het productieproces gedaan. Dit kan gedaan worden bij dubbelwandige producten, maar ook aan de buitenkant van een product welke later wordt ingebouwd in een frame of omkasting.

Meer voorbeelden van rotatiegietproducten zijn: vuilwatertanks, machinekappen, glijbanen, reddingsboeikasten en floaters voor de baggerindustrie.

Update uw kennis over kunststof

Dankzij de vele mogelijkheden en toepassingsgebieden rollen er dagelijks wereldwijd miljoenen kunststofproducten van de productiebanden. Het maken van de juiste keuzes in het productieproces is van belang om hoog kwalitatieve producten te produceren. Welk type past het best bij uw product? En wat kan wel of juist niet met kunststofproducten? Onze cursussen en evenementen helpen u het juiste antwoord te vinden.
Bekijk ons cursusaanbod
Over de schrijver
Barend Blom

Barend Blom

Opleidingsmanager, Mikrocentrum

Gerelateerde cursussen

Basiskennis kunststoffen en verwerkingstechnologie

(4 reviews)
2 november 2021 5 bijeenkomsten

Kunststofkennis

(1 review)
9 november 2021 3 bijeenkomsten

Gerelateerde evenementen

Kunststoffenbeurs

14 t/m 15 september 2022