De cursus Laserveiligheid geeft je inzicht in de mogelijke gevaren van het werken met lasers. Je komt meer te weten over de technische- en organisatorische maatregelen nodig voor een veilige werkplek. Bovendien leg je een goede basis voor het uitvoeren van risicoanalyses.

  • Herken de diverse typen lasers en hun eigenschappen
  • Word bekend met Europese Optische Stralingsrichtlijn 2006/25/EG en de norm IEC EN 60825-X
  • Leer een risico-inventarisatie, evaluatie (RI&E) en plan van aanpak (PvA) uitvoeren
Iedereen die direct of indirect betrokken is bij het gebruik van lasers
MBO 4
1 dagbijeenkomst
Bewijs van deelname
Syllabus (Engels)
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal

Over de cursus Laserveiligheid

Het gebruik van lasersystemen neemt toe. Zo wordt de laser gebruikt in meetinstrumenten en scanners, om markeringen te maken of in industriële toepassingen als laserlassen, lasersnijden of laserkoelen. Het werken met lasers is echter niet zonder risico’s. Voor een goede beheersing van de risico’s zijn vaak specifieke veiligheidsmaatregelen nodig.

De cursus Laserveiligheid geeft je inzicht in de mogelijke gevaren van het werken met lasers. Zo leer je onder andere over de technische- en organisatorische maatregelen die nodig zijn voor een veilige werkplek. Bovendien wordt er een goede basis gelegd voor het uitvoeren van risicoanalyses. Je maakt kennis met de diverse typen, de bijbehorende eigenschappen en laserklassen. Vervolgens word je wegwijs in de gevaren van het werken met lasers, onder meer op biologisch vlak. Je leert de belangrijkste standaarden en richtlijnen op het gebied van laserveiligheid en welke elementen er nodig zijn voor een gedegen risicoanalyse waarna je de belangrijkste maatregelen voor een veilige werkplek weet te nemen.

Taal

Utrecht: Nederlands
Veldhoven: Engels (tenzij iedereen Nederlands beheerst)

Deze cursus in het Engels volgen?

Deze cursus is ook beschikbaar in het Engels. Bekijk de cursus Laser safety

laserveiligheid laserveiligheid

Programma

Introductie van de laser

  • Wat is een laser
  • Het herkennen van de diverse typen lasers en hun eigenschappen
  • Diverse methoden om laserstraling te meten
  • Inzicht in de indeling in laserklassen

Laserveiligheid

  • De biologische effecten van laserstraling
  • Richtlijnen en standaarden: Europese Optische Stralingsrichtlijn 2006/25/EG en de internationale laserveiligheidsnorm IEC EN 60825-X met 1 <X < 14
  • Methoden om een veilige schatting van het stralingsniveau te maken

Veiligheidsmaatregelen

  • Technische veiligheidsmaatregelen
  • Organisatorische maatregelen
  • Persoonlijke veiligheidsmaatregelen

Risicoanalyse

  • Methoden om een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en een plan van aanpak (PvA) te maken
Neem contact op voor meer informatie

Ervaringen van cursisten

Je hebt veel informatie kunnen winnen door een goede leraar die alles netjes en met geduld heeft uitgelegd. Het was een leerzame cursus.
Michael Lynch, Malvern Panalytical
Zeer informatieve training. Tijdens de kennismaking werd gevraagd naar je werkgebied, en hier werd tijdens van toepassing zijnde onderwerpen op terug gekomen door de instructeur. Dit geeft de training een fijn interactief karakter.
Gerrit van Leussen, GKN Fokker
Course material was versatile and clear. The course leader addressed the questions well and was able to give many examples that supported the material. The process of changing the classification of the laser product (by taking measures) could have been explained more schematically in my opinion. Otherwise, good introduction and starting point for projects working with lasers.
Uitleg was goed.
Henk Raassens, Sulzer Turbo Services Venlo B.V.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Utrecht
27-09-2024
9:00
16:30
€ 910
1

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Mart Mijnsbergen komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.