In slechts één dag krijg je tijdens de cursus Machineveiligheid A een compleet overzicht van de Europese richtlijnen voor het veilig werken met machines, de Machinerichtlijn en het uitbrengen van een CE-markering.

 • Leer de eisen uit de Europese richtlijnen en de Machinerichtlijn die van toepassing zijn op machines of productielijnen
 • Pas het stappenplan toe t.b.v. CE-markering
 • Ga aan de slag met praktische voorbeelden
Machine-eigenaren, fabrikanten, machinebouwers, importeurs, systeemintegratoren, contractors of overheden, engineers, managers, inkopers, KAM-, HSE- of SHE- managers, managers onderhoud, machineverkopers en projectmanagers.
MBO/HBO
1 dagbijeenkomst
Bewijs van deelname
Een syllabus
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de Machineveiligheid A: Machinerichtlijn en CE-markering

Iedere machine die binnen de EU op de markt wordt gebracht of gebruikt, dient te voldoen aan de eisen van de Machinerichtlijn. Deze richtlijn stelt prestatie-eisen op het gebied van gezondheid en veilig werken, zowel voor medewerkers als eindgebruikers en consumenten. Aan al deze eisen moet worden voldaan voordat je als fabrikant de CE-markering mag aanbrengen. De Machineveiligheid A: Machinerichtlijn en CE-markering geeft je in slechts één dag een compleet overzicht van de Europese richtlijnen voor het veilig werken met machines. Je leert aan welke eisen jouw huidige machinepark en nog te bouwen machines dienen te voldoen. Ook de stappen voor het uitbrengen van een CE-markering komen uitgebreid aan bod.

Na afloop van deze cursus heb je inzicht in de belangrijkste eisen uit de Europese richtlijnen die van toepassing zijn op machines of productielijnen. Je bent bekend met de consequenties, inhoud en samenhang tussen de Machinerichtlijn en EMC- en Laagspannings- en arbeidsmiddelenrichtlijn, PED en ATEX. Ook maak je kennis met het CE-markeren van machines, weet je welke stappen er nodig zijn om de markering aan te brengen en ben je bekend met de noodzakelijke CE-documentatie.

Andere Machineveiligheid cursusmodules en voordelige combinaties:

Op het gebied van machineveiligheid biedt Mikrocentrum diverse modules welke, indien gewenst ook in een voordelige combinatie te volgen zijn. Bekijk hier het overzicht

De volgende combinaties zijn beschikbaar:

Hobéon SKO-punten

Deze module wordt door Hobéon SKO gewaardeerd met 1 SKO punt.

machineveiligheid ce markeren machineveiligheid ce markeren

Programma

Tijdens de Machineveiligheid A: Machinerichtlijn en CE-markering wordt theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden en komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wet- en regelgeving machines en aansprakelijkheid
 • Consequenties van en samenhang tussen Europese richtlijnen (Machinerichtlijn, EMC, Laagspanningsrichtlijn, PED, ATEX en Arbeidsmiddelenrichtlijn) en Europese en nationale normen
 • Waar en hoe normen uitzoeken voor uw machines
 • Stappenplan CE-markering volgens de Machinerichtlijn (MRL)
 • Stappenplan Arbeidsmiddelenrichtlijn (ARL)
 • Handhaving machineveiligheid door Inspectie SZW
 • Eisen aan bestaande en samengestelde machine
 • Wanneer aanpassingen leiden aan een bestaande machine wel of niet tot CE-markering
 • Uitleg van noodzakelijke CE-documenten:
  1. EG-Verklaring van overeenstemming (EG-VVO)
  2. technische Dossier (TD)
  3. gebruiksaanwijzing (GBA)
  4. risicobeoordeling (RB)
  5. slim inkopen van machines en CE-verantwoordelijkheid leggen waar deze hoort
Neem contact op voor meer informatie

Ervaringen van cursisten

Prima locatie. Lesmateriaal goed. Uitleg helder en goede interactie met cursisten.
Ing Frank Henricks, Sabic
Het was een duidelijk verhaal waar ik veel van geleerd heb. Ik dacht, dat is droge kost, maar het tegendeel was waar. Goed gebracht Nick!
Jose van Loon, Sioux Technologies Assembly B.V.
Netjes geregelde cursus, prima faciliteiten. De docent (Nick de With) vertelde vanuit zijn ervaring en met passie vele praktijkvoorbeelden. Een cursus die vooral over regelgeving gaat krijgt dan toch een hele andere beleving bij de cursisten.
Cornelis Peterse, T2-DOC bv Review
Goede uitleg van wet- en regelgeving. Door de vooraf ingevulde vragenlijst werd goed ingespeeld op de vragen/wensen van de cursisten. Ook de verschillende vakgebieden van de deelnemers is erg leerzaam geweest. Goede cursusleider.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
09-11-2023
9:00
16:30
€ 600
1
Veldhoven
14-11-2023
9:00
16:30
€ 600
1

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.