Spuitgietmatrijzen zijn complexe en technisch hoogwaardige gereedschappen. Tijdens de cursus Matrijzen voor kunststoffen A staat de spuitgietmatrijs en het spuitgietproces centraal. U krijgt inzicht in de verschillende uitvoeringen, de werking en aanmaken van de productvormende matrijsonderdelen. Ook de aandachtspunten van het spuitgietproces worden op een praktische manier behandeld. 

 • Krijg inzicht in het aanmaaktraject van de spuitgietmatrijs
 • Bepaal welke standaard matrijscomponenten gebruikt kunnen worden
 • Leer alle aspecten die nodig zijn voor een efficiënte instandhouding
Iedereen die meer inzicht wil in alles wat bij het vervaardigen van spuitgietmatrijzen en -producten aan de orde komt, denk hierbij aan matrijzenmakers, onderhoudsmonteurs en spuitgieters
MBO
16 avondbijeenkomsten
Getuigschrift
Uitgebreide syllabus
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Matrijzen voor kunststoffen A

Het werken met of aan matrijzen vereist inzicht in de constructie van de matrijs. Hierbij is ook kennis over kunststoffen en het spuitgietproces onmisbaar.

Deze cursus geeft u inzicht in de opbouw (inclusief benamingen), het onderhoud en de werking van de meest voorkomende typen spuitgietmatrijzen en matrijsonderdelen. U ontdekt de belangrijkste materialen en oppervlaktebehandelingen die in de matrijzenbouw worden gebruikt en de toepassingen daarvan. Ook kent u na afloop van de cursus de belangrijkste eigenschappen en verwerkingstechnieken van kunststoffen.

De cursus wordt afgesloten met een examen, bij voldoende resultaat ontvangt u een getuigschrift.

Matrijzen voor kunststoffen A Matrijzen voor kunststoffen A

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • De eigenschappen en het herkennen van kunststoffen
 • De opbouw en werking van het spuitgietproces
 • Het maken van een sluitkrachtberekening
 • De opbouw en werking van verschillende typen spuitgietmatrijzen
 • Gebruikmaken van standaard matrijscomponenten
 • Een overzicht van materiaal en oppervlaktebehandelingen die worden toegepast in de matrijzenbouw en de toepassingen daarvan
 • Het uitvoeren van reparatie en onderhoud aan matrijzen: preventief en curatief, matrijsinspectie en matrijsmodificaties

Met behulp van duidelijke tekeningen en praktijkvoorbeelden worden daarnaast de volgende onderwerpen uitgelegd:

 • Aanspuitsystemen (inclusief hotrunners)
 • Matrijskoeling
 • Matrijsdeling
 • Uitstootsystemen (ook van anti-lossingen en schroefdraad)
 • Lossing en ontluchting
Neem contact op voor meer informatie

Ervaringen van cursisten

Ik ben erg tevreden over de leraar die gaf goed en duidelijk les en hij wist er veel vanaf. Het enige was dat er teveel over kunststoffen en de machines werd gepraat, wat voor mij geen meerwaarde gaf.
Dennis Haans, Elho
Leuke en leerzame cursus, veel materie in relatief korte tijd. Vooral fijn dat er ook een groot gedeelte informatie over Kunststoffen in staat. Het zou mooi zijn als er een cursus bestaat die verder gaat waar cursus A is gebleven, zonder gelijk te diep in te gaan op berekeningen en calculaties. Diepgaande technische kennis voor matrijzen.
Koen Dragstra, Reobijn
Cursus is zeker aan te raden, in sommige hoofdstukken wel langdradig.
Wesley Brands, IGS Gebojagema

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

De nieuwe datum voor deze cursus is binnenkort bekend.

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer u meerdere medewerkers in uw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij u op locatie te organiseren. Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze opleidingsmanager denkt graag met u mee!

Heeft u interesse in een bedrijfsintern traject? Onze opleidingsmanager Barend Blom komt graag vrijblijvend bij u op bezoek. 

Blogs en Nieuws