• 2 november 2021
  • Leestijd: 5 minuten

Nieuw: de 3D Production Days op 8 en 9 december

3d production days 1

Mikrocentrum bundelt krachten van vier evenementen: van idee tot en met product

De digitalisering in de hightech- en maakindustrie versnelt. Daarmee brengen maakbedrijven hun productiekosten en doorlooptijden omlaag en tegelijkertijd de productkwaliteit omhoog. Bedrijven die de digitalisering oppakken, versterken daarmee hun concurrentiepositie. Om maakbedrijven hierbij te helpen, organiseert Mikrocentrum op 8 en 9 december de eerste editie van 3D Production Days op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. “Van idee tot eindproduct komt alles samen, met digitalisering als rode draad, want de wereld gaat van 2D naar 3D”, zegt Els van de Ven, manager Evenementen bij Mikrocentrum. “Wij tonen de vertaalslag van idee via Model Based Definition naar een eindproduct en slim onderhoud.”

De vier evenementen die onder de vlag van 3D Production Days plaatsvinden, zijn RapidPro, MBD Solutions Event , (V)irtual Revolution, en Smart Maintenance Congres. Vier bestaande evenementen die Mikrocentrum dit jaar voor het eerst gelijktijdig organiseert omdat ze goed passen in de 3D Delta Week, die van 6 tot en met 10 december voor het eerst wordt gehouden. “Wij zien veel synergie tussen de vier evenementen, zowel voor exposanten als voor bezoekers. Daarom bundelen we de krachten van de vier evenementen onder één dak. Tijdens deze twee dagen ontdek en ervaar je wat 3D productie echt betekent en hoe je door te digitaliseren productieprocessen kunt verbeteren”, legt Els van de Ven uit.

Define, design, produce

De digitalisering drukt in hoog tempo een stempel op de maakindustrie. In alle fasen van het proces van ideeën bedenken tot en met maken en onderhouden van producten, spelen 3D modellen een rol. Van ontwerpen en simuleren met CAD- en simulatiesoftware tot de productie van prototypes via 3D printen of Virtual Reality. En van het definiëren hoe producten er moeten uitzien met Model Based Definition tot en met de productie op basis van het PMI model. In het onderhoud van de producten spelen 3D modellen voor de digitale tweeling en Augmented Reality een rol. Define, Design en Produce, dat zijn de stappen die Mikrocentrum tijdens 3D Production Days tastbaar maakt.

RapidPro 2021

Een van de bouwstenen van 3D Production Days is RapidPro, het tweedaags evenement dat van oorsprong gericht was op 3D printen van prototypes. Op 8 en 9 december zet RapidPro de al ingezette verbreding richting digitalisering van de productie verder door. “3D printen en additive manufacturing zijn belangrijke productietechnieken maar het zijn niet de enige”, benadrukt Els van de Ven. Dit jaar doen bijvoorbeeld opnieuw Nederlandse en Belgische gieterijen mee. Gieten kan net als vacuümvormen of CNC-frezen een geschikte productietechnologie zijn. Uiteraard houden 3D printen en additive manufacturing een centrale plek op RapidPro. “Daarom zijn we trots dat Fried Vancraen, oprichter en CEO van Materialise, deze editie van RapidPro opent”, zegt Els van de Ven. RapidPro brengt ook de pre- en post-print stappen in beeld net als de inbedding in de hele digitale productieworkflow.

Model Based Definition

OEM’ers als ASML maar ook Picanol in België of VanderLande in Nederland, kiezen alsmaar vaker om via PMI-data de productspecificaties voor de makers toe te voegen aan het 3D model. Op 9 december delen de sprekers op het MBD Solutions Event de laatste ervaringen en trends op dit vlak, met de nadruk op de praktische toepassing. Keynote spreker is Jos Voskuil (Virtual Dutchman) die onder andere over re-use van CAD zal spreken. De toekomst van PLM is volgens hem geconnecteerde data in de procesfasen en niet de Bill of Material structuur.

Smart Maintenance, VR en AR

Daags ervoor is er het Smart Maintenance Congres (8 december). In slim onderhoud spelen digitale tweelingen een alsmaar grotere rol, net als Augmented Reality en Virtual Reality. Hiermee worden bijvoorbeeld onderhoudsmonteurs op afstand ondersteund door senior experts. (V)irtual Revolution, het jaarlijks event voor VR en AR, vindt daarom gelijktijdig plaats op 8 december plaats. De exposanten op de vier evenementen zijn beide dagen aanwezig; het lezingenprogramma voor een specifiek onderdeel van 3D Production Days vindt slechts één dag plaats (of twee bij RapidPro).

Digitalisering wordt tastbaar

De internationale softwareontwikkelaars voor de maakindustrie die aan 3D Production Days mee doen, zoals Siemens Digital Industries Software, Polyworks en Dassault Systèmes en zijn enthousiast over het concept. Door de hele keten van idee tot en met productie bijeen te brengen, wordt digitalisering in de maakindustrie tastbaar en kunnen ze de meerwaarde van MBD en PMI in een digitale productieomgeving demonstreren. De ontwikkelaars kunnen de praktische betekenis laten zien. “Op 3D Production Days tonen we de praktische vertaling van de 3D modellen naar de productie, het onderhoud en ook naar simulatie en VR en AR”, vat Els van de Ven samen.

3D Delta Week

3D Production Days vindt plaats onder de vlag van de 3D Delta Week, het evenement waarvoor Mikrocentrum samen met Flam3D, Jakajima en Brainport Development het initiatief heeft genomen. Op meerdere plaatsen in Nederland en Vlaanderen vinden van 6 tot en met 10 december activiteiten plaats voor de 3D productie waardeketen. Els van de Ven: “3D Production Days past precies in het concept van de 3D Delta Week. We leggen hiermee de basis voor een evenement dat komende jaren verder kan uitgroeien en verbreden.” Het is een evenement dat volgens de evenementenmanager van Mikrocentrum een plek in de agenda van alle engineering- en maakbedrijven verdient. “Want als je wilt blijven zaken doen, moet je weg van de tekentafel en naar 3D modellen overstappen.”

De 3D Production Days vinden plaats op 8 en 9 december op de Brainport Industries Campus. Bezoeken is gratis na online registratie. 

Ontdek de 3D Production Days

Tijdens de 3D Production Days bundelen vier Mikrocentrum evenementen de krachten onder één dak: RapidPro, het MBD Solutions Event, Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance Congres. Van Define. Design. naar Produce.

Bezoek de 3D Production Days website