• 23 april 2019
  • Leestijd: 2 minuten

21 cursisten van Euro-Techniek, Guardian en KeyTec behalen diploma voor Stanstechniek Excenter persen

stanstechniek euro techniek v2

Bij het omvormen van metaal wordt vaak gebruik gemaakt van stansprocessen. Met een stanspers wordt vanuit bandmateriaal in een aantal stappen het product in een bepaalde vorm gestanst, gebogen of getrokken. Voor ieder uniek product is er een uniek gereedschap nodig. Deze gereedschappen worden opgebouwd en afgesteld op de stanspers en de daarbij behorende bandaanvoer om zo een productie te realiseren. Het stansen en het stellen zijn specialismen die de nodige proceskennis, machinekennis en instelvaardigheden vraagt. Deze specialismen leerden 21 cursisten tijdens het opleidingstraject wat we organiseerden voor Euro-Techniek, Guardian en KeyTec. Na 22 bijeenkomsten was het op 12 april zover: we mochten de cursisten feliciteren met het behalen van hun diploma!

Onder leiding van docenten John van Mil en Jan Gobbels leerden de stellers en bedieners de benodigde proceskennis. Hierbij leerden zij de verschillende opbouwtechnieken van de pers met daarbij de verschillende mogelijkheden voor de bediening en procesinstellingen van zowel de pers als de randapparatuur. Omdat dit opleidingstraject binnen het bedrijf zelf werd gegeven, kon de geleerde theorie dan ook direct praktisch toegepast worden in de eigen productieomgeving. Zo kon er een directe theorie-praktijkflow tot stand komen.

Behoefte aan geschoolde medewerkers voor mechanische bewerkingen

“Er is bij ons in de metaalwarenproductie behoefte aan geschoolde medewerkers. Die zijn voor mechanische bewerkingen moeilijk te vinden, als het gaat om stampen van metaal zijn ze al helemaal niet te vinden. Dat komt o.a. doordat een specifieke opleiding in Nederland niet gegeven wordt. Vandaar onze wens om een opleiding te ontwikkelen die toegesneden is op onze specifieke industriële activiteit,” aldus Wilbert Neijmeijer, Operations Director bij Eurotechniek.

Het resultaat: meer inhoudelijke kennis en standaard werkwijze

Neijmeijer: “Het algemene oordeel van de cursisten was zeer positief. Het resultaat is in elk geval merkbaar omdat mensen veel meer inhoudelijk bezig zijn met wat ze doen, er is structuur in de volgorde van werkzaamheden en er is nu een geaccepteerde standaard wijze van werken. Als spin off zien wij ook een meer inhoudelijke beoordeling van de vaardigheden van de medewerkers en een inschatting van wat er nog zou moeten gebeuren om die vaardigheden op het gewenste niveau te krijgen."

 

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum