• 13 november 2017
  • Leestijd: 3 minuten

Eerste lichting cursisten geslaagd voor opleiding Gereedschapmaker

Eerste lichting opleiding gereedschapsmaker geslaagd hoofdafbeelding

Op 3 november 2016, begonnen 17 cursisten van 10 high tech bedrijven aan de nieuwe opleiding Gereedschapmaker; een gezamenlijk initiatief van Mikrocentrum en Summa College (Teclab). Het doel: het opleiden van een nieuwe generatie stempel- en matrijzenmakers, om zo het tekort aan deze specialisten te verkleinen. Op 9 november 2017 was het eindelijk zover: de certificaatuitreiking. 

Met in totaal 40 bijeenkomsten leerden de gereedschapmakers in spe het afgelopen jaar alle aspecten van het stempel- en/of matrijzen maken. Onderwerpen als tekeninglezen, vorm- en plaatstoleranties, vonkerosie, kunststof- en matrijstechnologie, slijpen en meettechniek kwamen uitvoerig aan bod, zowel tijdens bedrijfsexcursies, lessen als in de opdrachten. 

Certificaatuitreiking

De cursisten, werkzaam bij Buja Metaal, Eurotechniek, Gebrema, Keytec, IGSGeboJagema, Matrex, MSG, VDL Gereedschapmakerij, VDL Kunststoffen en VDL Metaal, ontvingen op 9 november tijdens een speciale bijeenkomst in het Summa College te Eindhoven hun certificaat Gereedschapmaker. 6 cursisten specialiseerden zich tijdens de opleiding ook nog in de spuitgiettechnologie. Zij ontvingen tijdens de uitreiking ook het landelijk en NRK-erkend diploma Spuitgieten 1. 

Beoordeling door de Gereedschapmaker cursisten zeer positief

Tijdens de certificaatuitreiking presenteerde Hans van Brussel, directeur bij Teclab de beoordeling van de cursisten. Hieruit bleek dat de cursisten de opleiding als zeer positief ervaarden: 

“Voor we deze opleiding volgden leerden we alles intern; er was geen echte vakopleiding. Gereedschapmaken is een vak waarbij je specifieke kennis nodig hebt van bepaalde onderdelen. Dit kwam in de opleiding naar voren: bij elk subonderdeel kregen we les van iemand uit de praktijk. Ook zagen we hoe het er bij anderen aan toe gaat tijdens excursies. We hebben de opleiding zeer positief ervaren en geven deze een 8." Aldus cursisten Tom (VDL Kunststoffen), Lennard (VDL Kunststoffen), Michel (Matrex) en Ramon (Gebrema) die zich tijdens de opleiding specialiseerden in matrijzen maken. “We merken dat we nu bepaalde dingen in ons werk beter kunnen beredeneren: waarom gebeurt iets en hoe lossen we dat het beste op? Vroeger ging dat vaak op gevoel. Nu denken we beter na voor we iets gaan doen. Het proces wordt nu van begin tot einde doordacht. De cursus geeft een compleet beeld van het gehele spuitgietproces: van begin tot het einde, van ontluchting van de matrijs tot hoe bepaalde materialen zich gedragen. Het is een doel- en vakgerichte cursus en voor 100% toe te passen in de praktijk. Je leert in een korte tijd heel veel en dat is heel belangrijk. Vooral omdat het vak Gereedschapmaker bij veel jongeren niet bekend is.”

Marijn en Michael van VDL Gereedschapmakerij specialiseerden zich tijdens de opleiding als stempelmaker. Beiden werken ze al een tijd in de gereedschapmakerij. “We vonden dat er veel interessante dingen in de opleiding naar voren kwamen. Bovendien herkenden we een aantal dingen al uit de praktijk. We merken dat we nu gemakkelijker dingen beredeneren en bijvoorbeeld storingen op kunnen lossen. Dagelijks zijn we bezig met het onderhoud en we kunnen nu beter voorspellen wat er gaat gebeuren. Al vooraf kunnen we in gedachten de mogelijkheden simuleren.” 

Over de opleiding Gereedschapmaker

De opleiding Gereedschapmaker is een avondopleiding voor iedereen die op uitvoerende wijze betrokken is bij het produceren, samenbouwen en testen van stempels en matrijzen in een professionele en geautomatiseerde omgeving. De bijeenkomsten (bestaande uit lessen, excursies en opdrachten), worden verzorgd door een team van vakdocenten en gastdocenten uit de praktijk. De opleiding start met een algemeen deel over tekeninglezen en vorm- en plaatstoleranties en splitst zich daarna op in een specifiek deel stempelmaken en matrijzenmaken. Later komt de groep opnieuw als geheel bij elkaar voor onderdelen als vonkerosie, slijpen en meettechniek.

Ook alle aspecten van het stempel en/of matrijzen maken leren?

Leg een stevige basis voor het vak Gereedschapmaker, apecialiseer als Matrijzenmaker of Stempelmaker en ga aan de slag met o.a. vonkerosie, slijpen en meettechniek

Bekijk de opleiding

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum