• 26 maart 2020
  • Leestijd: 3 minuten

Eigenzinnige technicus, wars van conventies en met lak aan autoriteit

Piet van Rens

Bron: Mechatronica&Machinebouw

Dat het gedachtegoed van hoogleraar Wim van der Hoek in alle haarvaten van de hightech is doorgedrongen, is voor een groot deel te danken aan Piet van Rens. De veteraan neemt nu afscheid als docent bij Mikrocentrum en als constructeur, al houdt hij waarschijnlijk nog wel een vinger aan de pols van de techindustrie.

‘Dus alles wat ik zeg, kan tegen me worden gebruikt?’ 

‘Alles. Maar daar heb je volgens mij geen moeite mee.’

‘Ha ha, nee, dat interesseert me niets.’

De toon is meteen gezet tijdens een gesprek met Piet van Rens, inmiddels twee jaar geleden. Mechatronica&Machinebouw sprak destijds met hem omdat hij een stap terug deed als trainer. In de hightech lagen er nog volop interessante problemen en daar wilde hij tijd voor vrijmaken. Twee jaar verder lijkt het erop dat Van Rens over het geheel gas gaat terugnemen, ook in ontwikkelprojecten en als coach.

Mechatronica&Machinebouw maakte een rondje langs mensen die deze diehard technicus met sociaal hart kennen, waaronder Geert Hellings en Frank Bruls van Mikrocentrum. Ook voegen we delen van een vraaggesprek toe dat we ooit met hem hadden over zijn vorig jaar overleden mentor Wim van der Hoek – stukken die we nooit eerder publiceerden.

Van Rens is een eigenzinnige technicus, wars van conventies en met lak aan managers, directeuren of welke autoriteit dan ook. In de Eindhovense hightech geniet de kleine, gedrongen technicus met bladveren en een schroevendraaier in zijn borstzak, van zijn grote bekendheid. Hij onderwees een groot deel van de mechanici in de Eindhovense regio in de design principles, constructietechnieken die vooral van zijn leermeester Wim van der Hoek afkomen. Van Rens’ training was bij de mechanici van veel hightechbedrijven en dus ook van hun toeleveranciers een verplicht nummer.

Grote puinhoop

Piet van Rens stond al vroeg voor de klas. Geert Hellings, Directeur bij Mikrocentrum, werkte in de jaren negentig samen met hem bij Philips Beeldbuizen toen Van Rens daar een interne cursus Werktuigbouwkunde voor niet-werktuigbouwkundigen opzette. Hellings: "Marius Elders deed de theorie en Piet vertaalde dat naar de praktijk waarbij hij steeds een fiets als voorbeeld nam. Ik kijk sindsdien anders naar fietsen."

Frank Bruls, afdelingsmanager opleiding bij Mikrocentrum, bezocht Piet van Rens in 2003 om te onderzoeken of de training constructieprincipes ook buiten Philips Centre for Technical Training (CTT) kon worden gegeven. Mikrocentrum kende Van Rens van de training Fijnmechanische techniek, waarvoor de technicus enkele modules verzorgde. Bruls trof zijn trainer aan in een kantoor dat hij omschrijft als een grote puinhoop. Dossiers lagen hoog opgestapeld aan weerszijde van een pc. Er was zelfs een brugconstructie over de monitor ontstaan. "Waarschijnlijk bewust gebouwd," vermoedt Bruls. "Ook de vergadertafel lag vol papier en karton. Toen we gingen zitten, maakte hij ruimte vrij door met zijn onderarm de rommel weg te schuiven. Ik had echt mijn twijfels of ik wel met de juiste man aan tafel zat."

Gevoeligheden over een concurrerende cursus buiten Philips werden door Van Rens eenvoudig omzeild door er een driedaagse cursus van te maken. Feitelijk bleek hij ook later als trainer zo goed dat hij eisen kon stellen. Nadat de trainingen van CTT waren overgegaan naar High Tech Institute liet Van Rens Mikrocentrum niet vallen. Van Rens is er klip en klaar over: "Het zakelijke belang interesseert mij geen barst."

Kees Kooij Award

In 2012 kreeg Van Rens de Kees Kooij Award voor zijn jarenlange bijdrage aan Mikrocentrum. Ook nu, in 2020, bedanken wij als Mikrocentrum Piet van Rens voor zijn jarenlange inzet en hoge betrokkenheid.

Het hele bericht van Piet van Rens bekijken?

Bekijk het bericht hier

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum