• 24 april 2015
  • Leestijd: 4 minuten

Materials 2015 biedt volop inspiratie

materials 2015 hoofd

Op 22 en 23 april 2015 vond in Veldhoven de vakbeurs Materials plaats, hét trefpunt voor o.a. engineers die zich bij wilden laten praten over materiaalinnovaties. Naast de Materia tentoonstelling en boeiende keynote lezingen leverde een ronde over de beursvloer ook volop inspiratie op. “Er zijn beide dagen meer bezoekers geweest dan vorig jaar en we kregen positieve signalen dat er een goede match is tussen bezoekers en exposanten. Er vinden hier boeiende gesprekken plaats!”  aldus de organisatie. 

Verschillende stands vielen op, waaronder die van vereniging Ion. Zij hadden een mooi kunstwerk op de stand staan waarin heel veel oppervlaktetechnieken verwerkt waren:

Stand ION

   

“Het is gemaakt door Kunstenares Marga Janssen,” vertelt manager Santiago Scherpenborg “Wij organiseren de ION Borghardt Award, een stimuleringsprijs voor onze leden en zij maakt daarvoor de award - een kleinere versie van wat hier staat. Als tegenprestatie hebben we dit kunstwerk op de stand geplaatst en het is gelijk een mooie binnenkomer!”

Nieuw scanapparaat voor oppervlaktelagen

Een andere blikvanger is de elektrische basgitaar van René Bode op de stand van TQC. Want waarom heeft hij die eigenlijk meegenomen? En waarom is het continu zo druk op zijn stand?

“TQC is bezig met de ontwikkeling en marktintroductie van de PowderTag, een nieuw scanapparaat voor oppervlaktelagen. Vaak is het scannen hiervan lastig als er sprake is van ronde vormen, zoals aan de zijkanten van deze gitaar,” René demonstreert vervolgens op de gitaar een prototype waarbij via bewegende laserpunten die steeds dichter naar elkaar toe bewegen er een focuspunt ontstaat die de dikte meet. Een stand bezoeker is geïnteresseerd, maar moet nog even wachten tot augustus. “En,” voegt Réne er aan toe, “het apparaat meet op dit moment nog tot 150 mikron diep”. Gelukkig is dat geen punt voor de bezoeker; “het gaat om kabels die drie keer zo dun zijn.” De gitaar zelf bleek naast demonstratiemateriaal ook een echte ijsbreker te zijn. “Ik heb vandaag echt al veel muziekliefhebbers gesproken!”

.

De ECO-Runner van de Technische Universiteit Delft

Verderop was de ECO-Runner van de studenten van de Technische Universiteit Delft te bewonderen. Wat bleek die in werkelijkheid klein en compact. Op de vraag of ze er zelf wel in passen antwoord de student: “Er kunnen alleen mensen mee rijden van maximaal 1 meter 60. De studenten uit onze projectgroep passen er zelf allemaal niet in, maar meestal rekruteren we dan een van de meisjes uit het roeiteam. Die zijn goed op gewicht.” 

Het gaat een spannende tijd voor de studenten worden, want eind mei doen ze met de ECO-Runner mee aan de Shell Eco Matathon-race. Het gaat echter niet zozeer om de snelheid, want de runner rijd maar 25 – 30 km per uur. “We kunnen echter wel 5000 km afleggen op 1 liter, dus je kunt superzuinig naar Griekenland en terug”.

 De Drone van Refitech en Acecore Technologies

Om de hoek in de Kempenhal blijkt nog een prachtige eyecatcher te bewonderen: de drone van Refitech en Acecore Technologies. Zij hebben samen een high-end carbonfiber space frame ontwikkeld voor een Small Unmanned Aerial System, SUAS, voor de professionele industrie. De SUAS wordt toegepast voor onder meer de inspecties van grote moeilijk benaderbare industriële installaties. Met deze drone kan in HD film- en beeldmateriaal gemaakt worden. Een prachtig staaltje techniek.

 

Al met al bleek de Materials expositie dan wel wat kleiner te zijn dan bijvoorbeeld een RapidPro, maar een absolute aanrader voor een breed publiek. Volgend jaar weer!

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum