• 20 juni 2017
  • Leestijd: 3 minuten

Materials 2017: Exposanten en bezoekers omarmen nieuw concept

materials 2017

Op 31 mei en 1 juni 2017 organiseerde Mikrocentrum vakbeurs en congres Materials in het NH Conference Center Koningshof in Veldhoven. Centraal dit jaar stond een nieuw concept. De vakbeurs was in zijn geheel gebaseerd op de vier bouwstenen bij materiaaluitdagingen: (nieuwe) materialen, materiaalanalyse, oppervlaktetechniek en verbindingstechniek. Dat dit concept omarmd werd, bleek uit de vele positieve reacties vanuit de ruim 1.000 bezoekers en 83 exposanten.

Met 4 pijlers: van wetenschap naar praktijk

Het doel van Materials is om de materiaalwetenschap sterk te verbinden met de alledaagse praktijk. Maar dit jaar was er niet alleen aandacht voor materialen. Want bij materiaaluitdagingen spelen analysetechnieken, oppervlaktebehandelingen en verbindingstechnieken ook een grote rol. Zowel de beursvloer als het lezingenprogramma werden in zijn geheel gebouwd op deze 4 pijlers. Dit zorgde voor een herkenbare opzet.

Volop interactie op de beursvloer

Op het analyse paviljoen werden live demonstraties verzorgd. Voorbeelden waren digitaal trekproef testen, een benchtop optische emissie spectrometer voor de bepaling van materiaalsamenstelling en een draagbare XRF-analyser om coating- en laagdikten te meten en de samenstelling ervan te bepalen. Binnen de pijlers Materialen, Verbindingstechnieken en Oppervlaktetechnieken waren tentoonstellingen ingericht. Hier hadden de exposanten allerlei inspirerende eyecatchers geplaatst. Bezoekers konden deze producten rustig bekijken en aanraken.

Directe diagnose en behandeladvies van de materiaaldoktoren

Nieuw dit jaar was de komst van vijf materiaaldoktoren; experts uit de praktijk waar bezoekers terecht konden voor een gratis diagnose en behandeladvies bij materiaaluitdagingen. De vijf materiaaldoktoren waren: Jille Pultrum (KMWE Precisie/DutchAero), Erik Schuring (ECN) Eddy Brinkman (Betase B.V.), Wonnie van Beek (MCB Campus) en Ardi Dortmans (TNO).

 

Veel animo voor de lezingen

Materials bood dit jaar ruim 40 kennissessies, verdeeld over de vier bouwstenen. Twee highlights uit het lezingenprogramma waren de keynotes verzorgd door Peter Heideman, Architect AvB, StudioSK/Movares- “Ontwerpproces verandert door Computational Design” en Joop Onnekink, Senior Consultant, Pezy Group Groningen - “Hoe kom je in het ontwerpproces van kunststof producten tot de juiste materiaalkeuze?”.


Peter Heideman vertelde over de rol van software op het ontwerpproces en robotisering van het maakproces. De rollen in het ontwerpproces veranderen drastisch; aan het begin van het ontwerpproces worden integraal ontwerp parameters bepaald (waarbij een analogie met het integraal vastleggen van informatie middels DNA in celkernen opgaat). In de productie vervallen arbeidsgangen en wordt alleen materiaal toegepast waar nodig. De bouwkolom zal gaan lijken op processen die in de automobiel en luchtvaartindustrie inmiddels normaal zijn. Joop Onnekink vindt materiaalkeuze een belangrijke schakel in het ontwerpproces. Afgelopen jaar heeft ontwerpbureau Pezy Group de Braster ontwikkeld. De Braster is een medisch apparaat waarmee vrouwen zelfstandig een borstscan kunnen maken. Door een gedegen ontwerpproces, waarin materiaalkeuze en officiële vrijgaven erg belangrijk waren, werd het product gerealiseerd in een doorlooptijd van slechts 12 maanden. In deze lezing liet Joop Onnekink aan de hand van dit project zien hoe materiaalkeuze deel uit maakt van het ontwerpproces, hoe materiaalkeuze tot stand komt en hoe het gedurende het gehele project bewaakt wordt.

Quote exposant

Frank Rutten Key, Account Manager, Agfa-Labs. “Wij nemen deel aan Materials omdat deze beurs precies afdekt wat wij met onze research-groep die luistert naar de naam "Materials Technology Centre" bestuderen. Onze verwachtingen werden overtroffen dit jaar: meer dan dertig waardevolle leads op twee dagen, er zijn weinig beurzen die dergelijk resultaat opleveren. We waren amper terug op kantoor of reeds lag er een vraag voor een offerte in de bus!”

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum