• 2 december 2015
  • Leestijd: 6 minuten

Precisiebeurs: Kennis opdoen en business kansen ontdekken

precisiebeurs kennis opdoen en business kansen ontdekken

Op 18 en 19 november 2015 vormt NH Koningshof in Veldhoven opnieuw het decor voor de Precisiebeurs, hét trefpunt voor professionals in de precisietechnologie, mechatronica en fijnmechanische technologie. Het evenement, één van de pareltjes van Mikrocentrum, is al weer toe aan haar vijftiende editie. Met name de laatste jaren heeft de Precisiebeurs een internationale reputatie opgebouwd, het breidt zich uit in een sterk groeiend aantal exposanten en bezoekers uit het buitenland. Een combinatie van specialistische exposanten en inhoudelijk sterke lezingen bepaalt het succes van de Precisiebeurs, die zich richt op precisietechnologie van micron tot nanometergebied.

Dit jaar telt de expositie ruim 300 bedrijven en kennisinstellingen. Tegelijkertijd kunnen de bezoekers zich laten inspireren door een uitgebreid hoogwaardig congresprogramma. Dit bestaat zowel uit exposantenlezingen als keynote tracks met veel aandacht voor Big Science projecten zoals CERN, ITER, ESRF, ESS en E-ELT.

Extra business kansen

Bij Big Science projecten zijn veel tenders te scoren voor Nederlandse bedrijven. De daadwerkelijk gerealiseerde omzet blijft echter achter. De Precisiebeurs biedt ondernemingen die hier kansen zien ruime gelegenheid om hun kennis te verdiepen en hun business kansen beter te benutten. Dat kan ook via het Duits-Nederlandse ontbijttreffen, dat donderdagochtend opnieuw wordt georganiseerd vanuit enkele Duitse en Nederlandse netwerkorganisaties. Een andere manier om op de beurs in contact te komen met bezoekers en exposanten is via de Meet & Match die wordt georganiseerd in samenwerking met de Kamer van Koophandel en EEN (Enterprise Europe Network).

3D metaal printen

De exposanten zullen opnieuw diverse innovaties tonen. Onder meer het 3D-printen staat daarbij in de schijnwerpers. Niet alleen dankzij leveranciers van 3D-printsystemen, maar ook door, aanstaande, gebruikers van deze nieuwe productietechnologie, die de laatste jaren zoveel stof doet opwaaien.

Zo is bijvoorbeeld de Blok Groep, toeleverancier van hoogwaardige metaalproducten, exposant op de Precisiebeurs. Dit is een van de eerste Nederlandse toeleveranciers die fors investeert in 3D metaalprinten. 

De groep is in Velsen Noord bezig met het inrichten van een 3D hal voor de twee 3D metaalprinters van Concept Laser. De eerste, een M2 Multilaser, is al gearriveerd, in maart 2016 wordt de X Line 2000R verwacht. Dit is momenteel de grootste 3D metaalprinter die wereldwijd wordt gebouwd met een bouwplatform van 800x400x500 mm, twee laserbronnen van elk 1 kW en een tweede procesmodule.

De Blok Groep wil het accent in eerste instantie leggen op de luchtvaartindustrie en de Automotive, waar steeds meer vraag is naar speciaal en moeilijk werk. Vooral aan de prototyping kant zijn de mogelijkheden groot, vanwege de vormvrijheid die 3D metaal printen biedt. Medewerkers van de Blok Group (stand nummer 166) gaan hierover graag in gesprek met de bezoekers. 

Handlingtaken

 Maar ook op andere gebieden hebben de exposanten van alles te bieden. Zo demonstreert Festo (stand nummer 138) het Mini H-portaal EXCM. Dit is een kinematisch systeem met tandriemaandrijving en vaste motorposities, dat voor een verscheidenheid van handlingtaken inzetbaar is. Dankzij deze bouwwijze hoeft de motor voor het aansturen van de y-as niet meebewogen te worden, wat resulteert in een compact systeem met een hoge netto belastbaarheid in verhouding tot de eigen massa. 

Daarmee biedt het Mini-H-portaal een efficiënt vertrekpunt voor handlings- en positioneringstoepassingen in de elektronische en fijnmechanische industrie, maar ook voor zaken als laboratoriumautomatisering. 

Coaten omvormgereedschappen

Oerikon Balzers, stand nummer 239, presenteert de nieuwe generatie PPD coatingtechnologie, die grote omvormgereedschappen beschermt tegen slijtage, zodat ze efficiënter ingezet kunnen worden. De eerste generatie PPD werd in 2004 voorgesteld en wordt veel toegepast door voertuigproducenten.

Oerlikon Balzers heeft het bestaande concept echter volledig hertekend. Dit resulteerde in PPD technologie van de tweede generatie, met een aantal belangrijke voordelen. Onder andere 65% kostenbesparing omdat de gereedschappen slechts 1 maal gecoat moeten worden tijdens hun volledige levensduur. De nieuwe PPD technologie is een volautomatisch proces voor gereedschappen met afmetingen tot 10x3 meter en een gewicht van 40 ton. De kamer is de grootste ter wereld in zijn soort en alle bestaande omvormmatrijzen – zelfs de grootste die gebruikt worden in de automobielsector – kunnen erin behandeld worden. Verder hebben de exposanten van alles te bieden dat onmisbaar is voor ondernemers die zich begeven op het terrein van precisietechnologie, mechatronica en fijnmechanische technologie, zoals sensoren, optische microscopen, dispensers, aandrijvingen, goniometers, tribometers en andere meetsystemen in alle soorten en maten.

Meet & Match

Het Meet & Match event heeft een sterk internationaal karakter door de aanwezigheid van meer dan honderd deelnemers, ook uit België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, UK en diverse andere landen. Naast een aantal Duitse clusters zullen hier ook de delegaties van de Big Science projecten deelnemen. 

Het doel van het Meet & Match event is om relevante contacten te vinden in de toeleverende industriële netwerken rondom de semicon, machinebouw, precisie-instrumenten en big science projecten. Wie hieraan deelneemt kan zijn internationale netwerk verder ontwikkelen. Meet & Match biedt de mogelijkheid om in face-to-face gesprekken van een half uur een projectidee en/of business propositie meer in detail te bespreken.

Het Meet & Match event vindt plaats op beide dagen van de Precisiebeurs. 

50 innoverende en inspirerende lezingen

In een viertal zalen biedt de Precisiebeurs twee dagen lang een doorlopend congres met ruim 50 innoverende en inspirerende lezingen op het gebied van onder andere meten, motion control, micro-bewerken en engineering. 

De keynote lezingen zijn in de Baroniezaal. Hier zullen vooral woordvoerders van de Big Science projecten zoals CERN, ITER, ESRF, ESS en E-ELT het woord voeren. Daarnaast kennen de drie andere zalen elk hun eigen hoofdthema: engineering, micro processing – precision technologie en measuring - motion control. 

Tal van interessante onderwerpen komen aan de orde. Philips Innovation Services legt bijvoorbeeld uit wat Open Innovatie voor een bedrijf of organisatie kan betekenen. Innovar Cleaning Control gaat in op het uitvoeren van RGA metingen. MIFA Aluminium behandelt 40 jaar Precisie-Extrusie. Verder zijn er diverse lezingen over de mogelijkheden van sensoren en 3D vision, maar ook machineveiligheid en creatieve innovatie komen aan bod. 

Op voorhand lijkt ook de lezing van Marc Evers, CTO van KMWE/ DutchAero interessant. Hij zal op donderdag spreken over nieuwe fabricagetechnologieën voor aerospace en hightech machinebouw met unieke oplossingen voor kwaliteit, doorlooptijd en kostenbesparing.

Het complete congresprogramma met alle onderwerpen, sprekers en aanvangstijden staat op de website van de precisiebeurs.

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum