• 21 juni 2017
  • Leestijd: 2 minuten

Samenwerking tussen mens en robot centraal tijdens succesvolle editie Vision, Robotics & Motion 2017

Succesvolle editie vision robotics en motion 2017

Ruim 1300 bezoekers vonden op 14 en 15 juni 2017 hun weg naar het NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven tijdens de 16e editie van vakbeurs Vision, Robotics & Motion, georganiseerd door Mikrocentrum. Centraal dit jaar stond de steeds groter groeiende samenwerking binnen de industrie tussen mens en robot. 

“Robotica is niet meer weg te denken binnen de industrie. Waar de aansturing van robots vroeger een complex verhaal met veel programmeerwerk was, vindt er nu een verschuiving plaats waardoor robotica steeds meer toegankelijk wordt. Zo zijn er zelflerende robots en robots die aangestuurd worden door gedrag te kopiëren,” aldus Michiel Beerens, Manager Vision, Robotics & Motion. “Dankzij deze vergrote toegankelijkheid, wordt de samenwerking tussen mens en robot steeds intensiever en vindt er een verschuiving plaats naar een nieuwe generatie robots: de collaboratieve robot, een cobot, die naast of met mensen werkt”. Deze versterkte samenwerking stond dit jaar centraal tijdens de beurs, die dit jaar 25% meer bezoekers ontving dan de vorige editie in 2016.

De robot niet als vervanger, maar als collega

Waar eerder nog de angst bestond dat de robot de mens gaat vervangen op de werkvloer, is dat beeld inmiddels behoorlijk bijgedraaid. De robot staat niet in plaats van, maar naast de mens. Robotiseren is zelfs mensenwerk, stelde Piet Mosterd van AWL-Techniek tijdens zijn keynote. Om voorop te blijven lopen, zijn de juiste mensen en de juiste scholing nodig. Het nieuwe brancheplatform Holland Robotics kan daar een belangrijke rol in spelen, zo stelde oprichter Willem Endhoven in zijn lezing.

Visiontechnologie wordt steeds krachtiger

Binnen de fabrieksautomatisering speelt de visiontechnologie een steeds belangrijkere rol. Dit thema was dit jaar dan ook goed vertegenwoordigd, zowel in het lezingenprogramma als op de beursvloer. Kanter van Deurzen (Delft Robotics) vertelde het publiek tijdens zijn keynote welke grote ontwikkelingen er dit jaar aan komen binnen de visiontechnologie. Door zelflerende algoritmen kan machine vision in steeds complexere situaties worden ingezet; van het herkennen van personen tot het plukken van tomaten. 

Aan innovaties geen gebrek

Michiel Beerens: “De ontwikkelingen gaan razendsnel en er vinden fantastische, disruptieve innovaties plaats. Ik ben trots dat we met deze beurs slimme ingenieurs en uitvinders een podium kunnen geven om over hun ontdekkingen te vertellen.” Zo vertelde Ad Vermeer van machine-ontwikkelaar en start-up Cerescon onder grote belangstelling over de technische uitdagingen van de eerste selectieve asperge-oogstmachine. Aspergeteelt is door stijgende loonkosten steeds minder interessant geworden; de sector kan door deze nieuwe robotapplicatie straks toch behouden blijven. 

Via de website www.vision-robotics.nl houden wij u graag op de hoogte.

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum