• 3 december 2015
  • Leestijd: 2 minuten

Sensoren in spuitgietmatrijzen bieden verrassende resultaten

Sensoren in spuitgietmatrijzen bieden verrassende resultaten

Het beheersen van het spuitgietproces is niet eenvoudig. Omstandigheden zoals de omgevingstemperatuur, vochtigheid, tocht, masterbatch, type machine en een verschillende grondstoffen samenstelling (met andere vloeiwaarden) beïnvloeden het resultaat. Afgezien van het feit dat er beroep wordt gedaan op vakmanschap is het van belang dat het proces snel en betrouwbaar op gang komt.

In een tijd van technologische ontwikkelingen is het gebruik van sensoren in spuitgietmatrijzen  vaak nog onderbelicht. En dat is best vreemd want dit soort systemen bieden veel waardevolle mogelijkheden voor proces optimalisatie en -borging. 

Vooral in de transport sector en medische technologie is het vrij gebruikelijk dat er bij levering van producten een rapportage wordt meegestuurd van het productie proces. Het uitgaan van ingestelde waarden is een secundaire manier van meten. Veel beter is het om in de matrijsholte, waar de productvormgeving daadwerkelijk plaats heeft, te meten. Zo geeft het meten van de temperatuur en de afschuifsnelheid geeft de viscositeit van de kunststof weer,  de belangrijkste waarde binnen het verwerkingsproces.

Mikrocentrum verwacht dat dit soort systemen steeds vaker gebruikt gaan worden en biedt zodoende tijdens de expertcursus Spuitgieten 3 een presentatie en praktijk demo van de systemen van Kistler (Como) en Techniex (Priamus). Hiervoor zijn de machines en matrijzen in het spuitgietlokaal in Eindhoven uitgerust met de nieuwste apparatuur.

De cursus Spuitgieten 3 biedt een eerste kennismaking met de mogelijkheden voor proces optimalisatie met matrijs sensoren en de verschillende systemen die op de markt verkrijgbaar zijn. Deze cursus is bijzonder geschikt voor Proces Engineers en KAM specialisten.    

Meer weten over spuitgieten?

Met de vormgevingstechniek spuitgieten worden producten gevormd door gesmolten kunststof onder hoge druk in een vorm te spuiten en af te laten koelen. Spuitgieten is een cyclisch proces waarbij het eindproduct via robottechniek uitgenomen wordt.

Bekijk de pagina

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum