• 15 maart 2019
  • Leestijd: 3 minuten

Volwassenheid AM-industrie centraal tijdens RapidPro 2019

RapidPro2019 v2

Op 13 en 14 maart 2019 organiseerde Mikrocentrum de 9e editie van vakbeurs Rapidpro in het NH Conference Center Koningshof te Veldhoven. Met de slogan Define. Design. Produce stelde deze editie de volwassenwording van de Digital en Additive Manufacturing (AM) industrie centraal, met focus op concrete toepassing en Return on Investment. 2200 bezoekers ontdekten dan ook de laatste ontwikkelingen in de 42 lezingen en bij de 80 exposanten.

De ontwikkelingen binnen de Digital en Additive Manufacturing gaan rap en de vraag binnen de industrie is veranderd. Waar tot voorkort de maakindustrie zich nog bezighield met de vraag wat AM precies was, speelt concrete toepassing het oplossen van problemen en ROI inmiddels een steeds grotere rol. Naast mogelijkheden zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van business development, (nieuwe) materialen, hard- en software integratie, kwaliteit en juridische aspecten. RapidPro besteedde zowel op de beursvloer, in het congresprogramma als tijdens de nieuw toegevoegde Ask-A-Pro en Meet & Match sessies dan ook uitvoerig aandacht aan deze onderwerpen.

RapidPro toepassingen

RapidPro Flam3D

“Digital Manufacturing heeft het afgelopen jaar een grote stap gezet in de volwassenwording. Op RapidPro werd duidelijk dat zowel leveranciers als klanten klaar zijn voor concrete implementaties van oplossingen op diverse gebieden, van 3D-scannen, reversed engineering en prototyping tot serieproductie met AM. Het delen van successen in deze is essentieel en RapidPro zal daar, in samenwerking met partners zoals Flam3D en 3Dprintmagazine, in komende edities een steentje aan blijven bijdragen,” aldus Tom Wessels, Eventmanager RapidPro.

Van 3D-printerfarm tot AM-sorteermachine en hoogwaardig polymeerprinten

Dat er steeds meer toepassingen voor de maakindustrie zijn, bleek ook op de beursvloer bij de 80 exposanten. Zo presenteerde Lay3rs de mogelijkheden van 3D-printerfarms, liet AM-flow zien dat schaalvergroting bij 3D-printen realiteit wordt met de AM-vision high speed sorteermachine en presenteerde MakerPoint de miniFactory Ultra die polymeerprinten mogelijk maakt. Ook konden bezoekers nieuwe toepassingen zien in de Hall-of-Fame en inspiratie opdoen op de Inspiration Zone.

Winst behalen met Digital en Additive Manufacturing

Voor de industrie valt veel te winnen. Dit werd ook duidelijk in het congresprogramma en tijdens de keynotes. Zo gaf Güngor Kara (EOS GmbH) aan 3D-printen te zien als nadrukkelijk onderdeel van digitalisering van de maakindustrie met nieuwe verdienmodellen als gevolg. Bovendien groeit het aantal toepassingen. Zo nam Berry Hendriks (CyBe Construction) het publiek mee in de wereld van 3D-betonprinten en vertelde Prof. Ian Gibson (Fraunhofer Project Center) over de progressie met Metal AM. Arlette van der Veer (KLM Royal Dutch Airlines) bracht de mogelijkheden naar de praktijk met haar lezing over hoe zij 3D-design engineering realiseren op de afdeling Engineering en Maintenance.

RapidPro exposant

RapidPro 2021 presenteert het complete Digitale Productie ecosysteem: Define. Design. Produce.

Digitale productietechnieken spelen een steeds grotere en belangrijkere rol binnen de technische maakindustrie. Voor een MKB maakbedrijf betekent het vaak dat één of een paar onderdelen stap voor stap worden geïmplementeerd. De 11e editie van RapidPro groeit met deze ontwikkelingen mee en presenteert het complete Digitale Productie ecosysteem.

Blijf op de hoogte

Over de schrijver


Mikrocentrum

Mikrocentrum