De cursus Smart maintenance geeft je inzichten hoe je nieuwe industry 4.0 technologieën in kan inzetten om het onderhoud slimmer, effectiever en proactiever te maken. Hiermee bereik je een hogere performance tegen lagere kosten! Deze training is opgezet in nauwe samenwerking met World Class Maintenance en ervaren docenten uit de praktijk. Zij leren je wanneer smart maintenance wel of niet een geschikte onderhoudsstrategie is en wat het inhoudt voor jouw eigen werkzaamheden. Tot slot ga je aan de slag met het stap voor stap inzetten van smart maintenance binnen jouw organisatie.

 • Leer de mogelijkheden kennen van smart maintenance
 • Pas smart maintenance toe op een concrete case uit jouw eigen werkpraktijk
 • Maak een plan om smart maintenance voor je te laten werken

Inschrijven met het STAP-budget?
Neem direct contact op via +31 (0)40 296 99 33

Teamleiders, onderhoudsmonteurs, maintenance engineers, reliability engineers en maintenance managers
4 dagen
Certificaat
Lessen en praktijkoefeningen
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Smart maintenance

Industry 4.0 biedt enorme kansen om een switch te maken van reactief naar proactief onderhoud. Bij deze kansen kun je denken aan mogelijkheden op het gebied van sensoren, data, 4G en 5G. Deze relatief nieuwe technieken stellen je in staat om de conditie van een machine, installatie of ander soort object continu te monitoren. Zo heb je altijd realtime inzicht in de conditie van een asset. Je kunt het een beetje vergelijken met een Intensive Care afdeling van een ziekenhuis, waar de patiënt continu wordt gemonitord. Natuurlijk is dat veel te duur om bij alle patiënten te gaan doen. Het is dus zaak om op een slimme manier te kijken naar alle mogelijkheden van smart maintenance. Op basis van de verschillende mogelijkheden maak je de juiste afweging van welke monitoringstechniek je het beste in kunt zetten voor jouw situatie. 

Een compleet overzicht van alle smart maintenance facetten

De cursus Smart maintenance biedt je een overview van smart maintenance en de verschillende monitoring mechanismen. Daarnaast krijg je een afwegingskader aangereikt voor het kiezen van de juiste methodes en leer je de bijbehorende businesscase op te stellen. In de ochtend wordt vooral het theoretisch fundament behandeld en in de middag wordt de vertaalslag naar de werkpraktijk gemaakt.

Krachtige samenwerking tussen World Class Maintenance en Mikrocentrum

Leer van de innovatieprojecten uit de Fieldlabs van World Class Maintenance hoe je nieuwe industry 4.0 technologieën in kan zetten om het onderhoud slimmer, effectiever en proactiever te maken. Hiermee bereik je een hogere performance tegen lagere kosten! Je leert van docenten uit de praktijk wanneer smart maintenance wel of niet een geschikte onderhoudsstrategie is en wat het inhoudt voor jouw eigen werkzaamheden. Tot slot ga je aan de slag met het stap voor stap inzetten van smart maintenance binnen jouw organisatie.

Korting voor leden van het High Tech Platform en/of World Class Maintenance

Indien je lid bent van het High Tech Platform van Mikrocentrum en/of van World Class Maintenance ontvang je 10% korting op de cursusprijs.

Programma

Dag 1: kennismaking met smart maintenance

Ochtendprogramma:

 • Het belang van onderhoud en asset management
 • Industry 4.0 in de onderhoudspraktijk
 • Faalgedrag van installaties
 • Wat is CBM/Predictive Maintenance?
 • Welke CM technieken zijn er allemaal?
 • Welke basis moet je op orde hebben, voordat het zin heeft om met CBM aan de slag te gaan?

Middagprogramma:

 • Geavanceerde Condition Monitoring technieken in de praktijk

Dag 2: smart maintenance in de praktijk

Ochtendprogramma:

 • Aan de slag met aangereikte CM data
 • De waarde
 • Businesscase van CBM
 • Opdracht: identificeer 2 goede en 2 slechte kandidaten voor CBM in jouw eigen werk en maak de businesscases

Middagprogramma:

 • Toepassingen in de praktijk

Dag 3: smart maintenance processen

Ochtendprogramma:

 • Selecteren kandidaten voor CBM
 • Implementeren van een CBM toepassing
 • De operatie: Het nemen van beslissingen. Hoe goed moet het monitoren zijn? Neem je het CM advies altijd over?
 • Opschalen van CM technieken

Middagprogramma:

 • Toepassingen in de praktijk

Dag 4: de volgende stappen

 • Ontwikkelen visie: hoe ziet het eindplaatje van mijn werk/organisatie eruit?
 • Roadmap van ambitie naar resultaat 
 • Bespreken opdracht en vervolg stappen

Middagprogramma:

 • Gastspreker Asset Owner
 • Gastspreker OEM Maintenance Provider
 • Een sprekende case en tot slot een forumdiscussie
Neem contact op voor meer informatie

Roland van de Kerkhof

Projectleider, World Class Maintenance (WCM)

Roland is projectleider bij World Class Maintenance (WCM) en doceert Smart Asset Management aan Tilburg University. De afgelopen jaren heeft hij bij Tata Steel, BP en verschillende projecten van WCM van dichtbij gezien wat de mogelijkheden zijn van de nieuwe generatie conditie monitoring technieken, maar ook dat het niet altijd eenvoudig is om deze (op grote schaal) te implementeren.

Nico van Kessel

Nico van Kessel is na studies Civiele Techniek en Technische Bedrijfskunde bij de Universiteit Twente zich in industrieel onderhoud gaan specialiseren. Na deze theoretische basis is hij aan de slag gegaan bij het toenmalige Hoogovens bedrijf. Na ruim dertig jaar heeft hij recentelijk zijn actieve loopbaan bij Tata Steel afgerond.

In die jaren heeft hij altijd vanuit verschillende rollen ernaar gestreefd om een brug te slaan tussen theorie en praktijk. Eén van de projecten was het opzetten en uitrollen van een Company Asset Management Framework voor heel Tata Steel in Europa.

Mark Peters

Innovatieversneller Smart Industry, IJssel Technologie

Al vanaf zijn studie Technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente heeft Mark Peters een passie voor het, met de juiste mix van nieuwe technologie, vakmanschap en bedrijfskunde, realiseren van slimmere productieprocessen. Inmiddels is hij ruim 26 jaar in diverse rollen werkzaam bij IJssel Technologie een industriële dienstverlener die slimme fabrieken realiseert, onderhoudt en verbetert. De afgelopen 6 jaar in de rol van Innovatieversneller Smart Industry verzorgt Mark regelmatig masterclasses en inspiratiesessie op het gebied van Industry 4.0 en Smart Maintenance. Binnen IJssel Technologie is Mark verantwoordelijk voor de ontwikkeling van UpTimeWorks; een systeem voor online monitoring en predictive maintenance.

Sepehr Malekzad

Sepehr Malekzad werkt bij ABB als Condition Monitoring specialist bij Smart Solutions. Sinds 2007 heeft Sepehr als condition monitoring specialist, trilling analist, diagnostics & commissioning engineer gewerkt bij Istec International, Engie West Industrie & Refrigeration en Stork. In de afgelopen jaren heeft hij opdrachten vervuld bij bedrijven zoals TATA Steel, Shell, ASML Veldhoven, Shin-Etsu, Akzo Nobel, Air Liquide, Nutricia, Arriva, etc.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
02-10-2023
09-10-2023
30-10-2023
06-11-2023
...
in totaal 4 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 2095
4

Inschrijven met het STAP-budget?
Neem direct contact op via +31 (0)40 296 99 33

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Ervaringen van cursisten

Goede cursus in het algemeen. Voor mijn gevoel iets te veel theorie o.a. over ISO normen end. Maar erg leerzaam met de verschillende praktijkvoorbeelden. Leuk dat er verschillende mensen met allemaal andere achtergronden iets verteld hebben, dat houdt het interessant.
Steven van Mourik, AAE

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een training bij jou op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze Programmamanager Opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze Programmamanager Opleidingen Elroy Leijten komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.