De vijfdaagse cursus Technisch projectleider helpt je te groeien als, of naar de rol van, projectleider. Je leert klantwensen op beheerste en effectieve wijze, met jouw technische achtergrond, om te zetten naar succesvolle projectresultaten. 

 • Ontvang de juiste handvatten om grip te krijgen op jouw projecten
 • Verbeter de uitvoering en het resultaat van jouw projecten
 • Leer via het digitale leerportaal van Mikrocentrum
Projectleiders die (parttime) leiding geven in technische projecten. Zij zijn hierbij technisch verantwoordelijk voor het projectresultaat en sturen het projectteam integraal aan
Vanaf MBO-4/HBO. Kennis van projectmatig werken is noodzakelijk
5 dagbijeenkomsten
Getuigschrift
Digitaal leerportaal en het boek PMI’s PMBOK® Guide in een notendop
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Bedrijfsintern ook in het Engels beschikbaar
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Technisch projectleider

Tijdens de cursus doe je kennis en vaardigheden op om de uitvoering en het resultaat van jouw projecten te verbeteren. Aan de hand van bewezen methoden en technieken leer je projecten aan te sturen en risico’s tijdig te beheersen. Hierbij ligt de nadruk op het optreden als professioneel gesprekspartner naar jouw opdrachtgever(s).

Na afloop van de cursus heb je de juiste skills en handvatten in huis om projecten vanuit jouw technische achtergrond succesvol te leiden. Je weet klantwensen op beheerste wijze om te zetten naar technische projectresultaten en efficiënter en effectiever technische projectresultaten te realiseren.

Getuigschrift

Indien je slaagt voor het theorie-examen en je hebt tenminste 3 huiswerkopdrachten ingeleverd, dan ontvang je een getuigschrift van Mikrocentrum.

Lesmateriaal en studiebelasting

Tijdens deze cursus wordt gebruik gemaakt van het volgende lesmateriaal:

 • PMI’s PMBOK® Guide in een notendop
 • Het digitaal leerportaal met daarin de presentaties, opdrachten en antwoorden

Tussen twee sessies bedraagt de studiebelasting ongeveer 5 tot 10 uur. Elke cursusdag bestaat uit de volgende leercyclus:

 1. Vooraf aan de klassikale bijeenkomst bereid jij je voor door:
  • de instructievideo's te bekijken
  • de delen van het cursusboek te lezen
  • de bronnen te scannen
   Hierdoor wordt een basisbegrip gecreëerd van de betreffende onderwerpen, waardoor de effectiviteit en efficiëntie van de klassikale bijeenkomst wordt verbeterd
 2. Tijdens de klassikale bijeenkomst ben je actief bezig met:
  • de bronnen samen met de docent door te nemen
  • de opdrachten uit te voeren met behulp van het leerportaal
   Hierdoor wordt jouw begrip van en vaardigheid in de betreffende onderwerpen verbeterd
 3. Na afloop van de klassikale bijeenkomst kunt je jouzelf toetsen door:
  • de testen te maken met behulp van het leerportaal
  • de betreffende onderwerpen toe te passen in jouw eigen werkomgeving

Blended learning

Deze cursus wordt in blended learning format aangeboden, oftewel een mix van klassikale bijeenkomsten, individuele voorbereiding door de cursist en interactievormen via het digitaal leerportaal van Mikrocentrum. Via het leerportaal kun je:

 • Informatie over de klassikale bijeenkomsten benaderen
 • Een persoonlijke intake en feedback invullen
 • Voor en tijdens de klassikale bijeenkomsten jouw kennis en vaardigheden testen
  (neem s.v.p. een laptop/tablet mee voor gebruik tijdens de bijeenkomsten)
 • Jouw huiswerkopdrachten inleveren en hierop feedback ontvangen
 • Communiceren met jouw docent, met Mikrocentrum en met jouw medecursisten

Programma

Dag 1: Contextuele omgeving

 • Projectmanagement en omgeving
 • Levenscyclussen en processen
 • Stakeholders en communicatie

Dag 2: Technische beheersing

 • Scope
 • Tijd
 • Kosten

Dag 3: Gedragsmatige basis

 • Diversiteit en creativiteit
 • Interactie en conflicten
 • Rollenspel met trainingsacteur

Dag 4: Technisch management 

 • Integratie
 • Kwaliteit en risico
 • Middelen en inkoop

Dag 5: Gedragsmatige uitdagingen

 • Motivatie en teamontwikkeling
 • Leiderschap en besluitvorming
 • Rollenspel met trainingsacteur

 

Theorie-examen

Ongeveer 2 weken na afloop van de laatste cursusdag wordt een Mikrocentrum theorie-examen aangeboden.

De cursus is mede gebaseerd op ‘s werelds eerste wereldwijd geaccepteerde standaard voor projectmanagement: ISO 21500:2012Guidance on Project Management* en behandelt op hoofdlijnen een groot deel van de 3 competentiegroepen zoals gedefinieerd in IPMA’s Eye of Competence en PMI’s Talent Triangle:

 • Contextuele competenties
 • Gedragscompetenties
 • Technische competenties

*) ISO 21500 is op haar beurt weer gebaseerd op de meest erkende, toegepaste en succesvolle projectmanagementmethoden van dit moment, te weten:

 • IPMA’s Individual Competence Baseline (ICB)
 • PMI’s Project Management Body of Knowledge (PMBOK®)
Neem contact op voor meer informatie

Jouw docent

Wouter Mollers

Bij veel mensen komt er een moment in hun carrière dat hen gevraagd wordt om verantwoordelijkheid voor een project te nemen. En vaak wordt dat zelfs niet eens echt gevraagd, maar ontstaat er een situatie waarin iemand ineens projectleider is. Hoewel dit vaak voorkomt, is het eigenlijk best raar. Bij dit vak (en ja, projectmanagement is een vak, een heel mooi vak zelfs) wordt iemand zomaar, zonder enige cursus of voorbereiding, verantwoordelijk gemaakt voor het behalen van een belangrijke, unieke opdracht.

Soms gaan mensen dan op zoek naar een cursus die hen de handvatten en gereedschappen kan verschaffen om de nieuwe uitdaging het hoofd te bieden. Anderen gaan zonder formele training aan de slag, proberen wielen uit te vinden die al bestaan en stoten een aantal keren flink hun hoofd, tot ze na verloop van tijd besluiten een cursus te volgen die hen de onderbouwing biedt van het vak dat ze sinds enige tijd beoefenen.

De cursus Technisch projectleider is de ideale training voor de hierboven beschreven junior en medior Projectmanagers. De vijfdaagse cursus is gebaseerd op internationale projectmanagementstandaarden, behandelt alle relevante onderwerpen en gaat in op zowel de harde als de zachte vaardigheden.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Utrecht
06-11-2023
20-11-2023
04-12-2023
08-01-2024
22-01-2024
...
in totaal 5 bijeenkomsten
9:30
17:00
€ 2775
5
Veldhoven
08-11-2023
22-11-2023
06-12-2023
10-01-2024
24-01-2024
...
in totaal 5 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 2775
5

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

Goede eerste kennismaking met de basis principes omtrent de managementfunctie. Niet gigantisch veel diepgang; maar dat is uiteraard ook niet de insteek van deze initiële cursus. Persoonlijk vond ik het vooral erg fijn dat de cursus docent duidelijk veel praktijk ervaring met zich mee bracht in de cursus waardoor er een duidelijke relatie kon worden gelegd tussen de behandelde stof en toepassingen in het bedrijfsleven. Ik heb de cursus in ieder geval als zeer positief ervaren en ben ervan overtuigd dat deze goede handvatten toereikt welke door mij in de toekomst kunnen worden gebruikt.
Robert Weidema, Vekoma Rides Manufacturing BV
Leerzame cursus met veel interactie die je uit je comfort zone brengt.
Pascal Geurts, Kruispunt Engineering
Cursus goed opgezet met veel interactie tijdens de bijeenkomsten. Ook duidelijke uitleg door de cursusleider en goed cursus materiaal. Ook de 2 middagen met de acteur zijn waardevol. Minpuntje vind ik de manier van toetsing, alleen meerkeuze vragen en sommige vragen vond ik op verschillende manieren interpreteerbaar waardoor ik het gevoel had dat ik tussen mijn ogen goede antwoorden moest gokken.
Xander Kaldenbach
Wouter Mollers heb ik ervaren als een zeer kundige cursusleider die ons steeds weer uitdaagde en motiveerde met een diploma als resultaat.
Ronald Seghers , Delpharm
Prima cursus voor projectleiders die al een tijdje met de materie te maken hebben, enige ervaring is namelijk wel gewenst. Duidelijke, gestructureerde uitleg in een prettige sfeer, waar ruimte is voor persoonlijke inbreng. Cursusleider met veel ervaring in zowel de praktijk als in het lesgeven.
Folkert Steverink, Verbi Gereedschappen
Het was een zeer leerzame cursus waarin naast de traditionele beheersaspecten van projectleiding ook andere zaken zoals persoonlijkheid en leiderschap goed aan bod komen. De docent kan goed putten uit zijn eigen ervaring als projectmanager wat de onderwerpen praktisch relevant maakt. Ook de inzet van een trainingsacteur is een goede toevoeging. De balans tussen eigen voorbereiding, klassikaal les en het maken van opdrachten is prima.
Pascal Frijns, ACE development and engineering
Zeer diepgaande cursus. Door docent alles zeer goed verwoord. Mooie sessies met trainingsacteurs. Relatief hoge thuisstudie belasting. Goede lunches. Presentatielokaal mag iets moderner met elektronisch white board, water tappunt. Examens waren pittig.
Wen van der Heijden, Holmatro
Ben de cursus gaan volgen om meer handvaten en achtergrondkennis te krijgen m.b.t. het leiden van technische projecten. Wist van te voren niet exact wat ik moest verwachten, maar inhoud heeft me positief verrast. Heb meer handvaten en informatie ontvangen dan vooraf gedacht. Cursusleider bracht de stof op een prettige en informele manier.
Anoniem
De inhoud van de cursus is goed, voldoet aan de verwachtingen. De trainer beheerst de kennis en weet vanuit het eigen werkveld veel verduidelijking te geven. De toevoeging van de trainer in deze cursus is groot. Deze cursus is klassikaal wat ook erg fijn is, samen stel je net wat betere vragen en leer je hoe het er in andere bedrijven aan toe gaat.
Bob Hagenaars, Bradford Engineering BV
Ik vond het een heel leerrijke cursus. Een minder puntje is de vraagstelling op de testen. Deze is niet altijd duidelijk. Ook is de manier van vraagstelling niet hetzelfde bij het examen als bij de voorgaande testen. Op het examen is de vraagstelling complexer en zijn de vragen langer. Wat het voorbereiden voor het examen bemoeilijkt en de tijdslimiet op het examen moeilijker te halen maakt. Waar dit bij de voorgaande testen altijd relatief gemakkelijk was.
Jan Geusens, ACE development & engineering
Ik vond het een goed overzicht geven van alle aspecten van technisch projectleiderschap.
Marlies Geerts, Cosun R&D
Cursus was goed. Duidelijke omschrijvingen op het leerportaal en informatie was goed te vinden. Soms even zoeken door de vele tabbladen heen. i.v.m. corona zijn er 2 lessen digitaal gegeven. Dit ging erg goed, beter dan ik had verwacht. Alleen was sommige communicatie een beetje aan de late kant, een paar dagen voor de cursus of het tentamen.
Marius van Rossum, Remeha BV
Het was een prettige cursus. Een goede leraar met veel interactie. Daarnaast leerzame individuele opdrachten die makkelijk zijn toe te passen in de praktijk en op je werk. Enige opmerking: de verwarring op het eindexamen. Veel vragen maar weinig duidelijke antwoorden.
Mitch Pennings, VDL Mast Solutions BV
Een praktijkgerichte cursus met genoeg aandacht voor eigen inbreng/ervaringen. Deze werden door de Cursusleider met veel praktijkervaring uitgelegd.
Johnny van de Wetering, Modis

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij jou op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Wilma Kuijpers komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.