Met de cursus TRIZ - technische creativiteit krijg je een toolkit aangereikt om op een innovatieve manier problemen op te lossen. Abstractie is hierbij het sleutelwoord. Door bewustwording en het toepassen van abstractie op verschillende typen problemen, definieer je niet alleen het echte probleem maar kijk je ook met breder perspectief naar oplossingen.

 • Leer het analytisch en creatief denken te stimuleren
 • Ontwikkel vermogen om sneller in te spelen op technologieën en vragen van klanten
 • Zet de methodiek in voor het vinden van de beste oplossing voor het “echte” innovatieprobleem
Iedereen die te maken heeft met product- en procesinnovatie én wie met bijzondere en werkende oplossingen moeten komen voor technische problemen
HBO
3 dagbijeenkomsten
Bewijs van deelname
Een uitgebreide syllabus,
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus TRIZ

Producten en processen worden onder steeds grotere druk ontwikkeld. Ook veranderen technologieën en vragen van klanten steeds sneller. Deze omstandigheden maken het efficiënt vinden van de beste oplossingen en ideeën een hele uitdaging. Hierdoor worden vaak compromissen gesloten met een ongewenst eindresultaat en te weinig toegevoegde waarde. De TRIZ methodiek leert je op een andere manier te kijken naar problemen en slimmer te werk te gaan, efficiënter met tijd om te gaan en buiten de gangbare paden te treden. De cursus TRIZ leert je systematisch kennis toepassen van buiten het eigen bedrijf, markt of technologie om efficiënter en effectiever knelpunten bij eigen innovatievraagstukken op te lossen.

Na afloop van deze cursus:

 • Weet je de potentie van de methodiek te herkennen
 • Heb je ervaren dat TRIZ het analytisch en creatief denken stimuleert
 • Heb je de methodiek in leren zetten voor het “echte” innovatieprobleem om de beste oplossing te vinden
 • Weet je niet te snel in oplossingen te denken maar gebruik te maken van de effectieve TRIZ-principes

Programma

Tijdens de cursus TRIZ komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Herkennen en in kaart brengen van verschillende typen problemen rondom het product of proces
 • Tegenstrijdigheden
 • Ideale eindresultaat voor de beoogde innovatie
 • Gewenste functies en eigenschappen
 • Onderbelichte elementen
 • Systematisch vertalen van specifieke naar generieke problemen
 • Herkennen en benoemen van functies en contradicties
  • contradictiematrix
  • evolutietrends
  • functiedatabase
 • Oefeningen
  • toepassen van de theorie op knelpunten binnen diverse aangereikte praktijkcases wat resulteert in out-of-the-box ideeën/oplossingen
  • in groepsverband toepassen van de opgedane kennis op één van de meegebrachte innovatieknelpunten van medecursisten
 • Relatie van TRIZ met andere toegepaste methoden o.a. Methodisch ontwerpen, FMEA en Six Sigma
 • Aanbevelingen hoe je met TRIZ kunt starten in uw eigen omgeving
Neem contact op voor meer informatie

Jouw docent

Gertjan Otto

Problemen worden vaak opgelost op bekende manieren. Echter, zijn deze oplossingen de juiste? Deze vraag komt steeds terug indien de oplossing toch niet het gewenste resultaat oplevert. Deze cursus draait om bewustwording van en het toepassen van abstractie op verschillende typen problemen. Door het leren toepassen van abstractie wordt niet alleen het echte probleem gedefinieerd, maar ook veel breder naar oplossingen gezocht. Aan de hand van veel voorbeelden en (eigen) casussen wordt met verschillende gereedschappen inzichten en oplossingsrichtingen gevonden uit andere domeinen en industrieën. Gegarandeerd meer, andere en veelal betere oplossingen als resultaten.

 

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Utrecht
31-10-2023
07-11-2023
14-11-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1815
3
Veldhoven
23-11-2023
30-11-2023
07-12-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1815
3

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

Als ingenieur was ik op zoek naar een mogelijkheid om mijn creativiteit een boost te geven. Met deze TRIZ-cursus ben ik daarin geslaagd. Het belangrijkste wat ik geleerd heb is het kunnen loslaten van een oplossing voor een half geformuleerd probleem en het formuleren van een oplossingsvrije probleemstelling (in slechts 30 woorden...). Daarna gaat er een wereld aan innovatiemogelijkheden open! Trainer Gertjan Otto: bedankt voor het delen van je kennis en je enthousiasme. Topper!
Jan-Willem van den Bergh, iQcreation
TRIZ is voor mij een uitnodigende methode om uit een loop of impasse te komen. Een vrolijke werkwijze met inzichten uit gevalideerde bronnen voor diverse eindgebruikers. Methodisch verbinden van complexe processen aan een concreet doel. TRIZ is een solide basis of de fractal van de innovatie of herontwerp. Een herkenbare structuur met geen stap teveel. Waarin de figuren belangrijke documentatie voor technici zijn om te raliseren en repareren. Vraagt om veel oefenen en toepassen, leuk.
Nini Salet, Hogeschool Utrecht HBO-ICT

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze Programmamanager Opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze Programmamanager Opleidingen Elroy Leijten komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.