Tribologie, ofwel wrijvingskunde, stelt de wrijvings- en slijtageverschijnselen die kunnen ontstaan op contactvlakken van materialen centraal. Tijdens de cursus Tribologie ontdek je welke fysische aspecten beperkingen opleveren aan de prestatiegrenzen van een contactvlak.

 • Verkrijg kennis en inzicht in alle aspecten die bepalend zijn voor machines en apparaten
 • Leer ontwerpen volgens hoogste prestatie- en betrouwbaarheidseisen
 • Verkrijg inzichten om degradatie van machine performance te beheersen
Ontwerpers van hightech producten, managers productontwikkeling, consultants op het gebied van troubleshooting, onderhoudsdeskundigen, docenten HTO+, werktuigbouwers, voertuigtechnici, mechatronica specialisten
HBO
4 dagbijeenkomsten
Bewijs van deelname en CPE punten
Uitgebreide syllabus en het boek Advanced engineering design, lifetime performance and reliability
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Tribologie

De cursus Tribologie geeft je kennis en inzicht in alle aspecten die bepalend zijn voor de levensduur, de prestatie en de betrouwbaarheid van machines en apparaten. Na afloop ben je in staat producten te ontwerpen die voldoen aan de hoogste prestatie- en betrouwbaarheidseisen. Je bent bovendien in staat om via een faalanalyse en een methodische aanpak oplossingen te bedenken om degradatie van machine performance door wrijving, slijtage, vermoeiing en corrosie te beheersen.

Deze cursus wordt verzorgd door topdocent Anton van Beek, verbonden aan de TU Delft. Dankzij zijn omvangrijke ervaring in het vakgebied Precision and Microsystems Engineering (Tribology), leert hij je de causale verbanden te leggen tussen verkeerde ontwerpkeuzes en de levensduur van het eindproduct. Tijdens de cursus wordt er, naast een uitgebreide syllabus, gebruik gemaakt van het boek “Advanced engineering design, lifetime performance and reliability" geschreven door onze docent Anton van Beek (www.werktuigbouw.nl). Het boek is geschreven in het Engels maar de cursus wordt in het Nederlands verzorgd. Tijdens de cursus wordt ook gebruik gemaakt van laptops om te oefenen met Mathcad files.

Programma

Tijdens de cursus Tribologie komen de volgende onderwerpen aan bod:

Reliability engineering

 • Ontwerpprocedures om de component en systeembetrouwbaarheid vast te stellen en te optimaliseren waaronder waarschijnlijkheidsberekening
 • Diverse case studies

Failure modes of machine elements

 • Praktijkvoorbeelden van faalmechanismen inclusief faalanalyse
 • Case study: faalanalyse wrijvingsoverbrenging

Fatigue failure prediction and prevention

 • Ontwerpmethoden en invloedsfactoren om vermoeiingsbreuk te voorkomen
 • Case study: zuigerstang verbinding

Rolling contact phenomena

 • Belastbaarheid van geconcentreerde contacten, theorie van Hertz, Elastohydrodynamische smeringstheorie, oppervlaktevermoeiing
 • Case study: rail wiel contact

Friction phenomena in mechanical systems

 • Fundamentele behandeling van wrijving, wrijvingswarmte en toelaatbare contact temperatuur. Slimme constructieve methoden om wrijving te beheersen
 • Case study: verpakkingsmachine

Wear mechanisms

 • Fundamentele behandeling van slijtagemechanismen, berekening van slijtagesnelheid en levensduur. Hoe slijtage gericht aan te pakken
 • Case study: vijzel

Material selection a systematic approach

 • Door middel van een systematische aanpak wordt materiaalselectie een logische keuze
 • Case study: stormvloedkering

Lubricant selection and lubrication management

 • Eigenschappen van smeermiddelen en additieven, grenssmering, gemengde smering en volle filmsmering, vaste smeermiddelen, conditiebewaking en olie analyse
 • Case study: toevoegen van additieven

Performance and selection of dynamic sealing systems

 • Prestatiegrenzen van diverse typen afdichtingen
 • Case study: ontwerp van een contactloze afdichting
Neem contact op voor meer informatie

Jouw docent

Anton van Beek

Tribologie, levensduur prestatie en betrouwbaarheid. De snelle ontwikkelingen in de werktuigbouw vereisen innovatieve oplossingen om prestatiegrenzen steeds verder op te schuiven. Met de prestatiegrenzen wordt hier gedacht aan snelheid, vermogensdichtheid, precisie, levensduur en betrouwbaarheid. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de fysieke aspecten die beperkingen opleveren aan deze prestatiegrenzen. De benodigde theorie wordt telkens in groepsverband behandeld aan de hand van probleemstellingen uit de (eigen) praktijk. Na afloop van de cursus bent u onder meer in staat om via faalanalyse en een methodische aanpak oplossingen te bedenken om degradatie van machine performance door wrijving, slijtage, vermoeiing en corrosie te beheersen.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Utrecht
31-10-2023
07-11-2023
14-11-2023
21-11-2023
...
in totaal 4 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 2970
4

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

Uitermate deskundige docent, die op een zeer prettige manier voor mij pittige lesstof toegankelijk heeft gemaakt. We hebben als bedrijf op een goede manier gedoceerde theorie in de praktijk toe kunnen passen. Aanrader voor iedereen die dieper op slijtage processen en het voorkomen daarvan wil ingaan.
Arjen Radersma, FritsJurgens
Zeer interessante cursus met heldere uitleg en levendige voorbeelden.
Durk Rovers, FritsJurgens
Erg nuttige en leerzame cursus. Docent Anton van Beek vertelt erg duidelijk en zeer praktisch complexe technische systemen.
Gerrit de Zwaan, Zuidberg
Zeer interessante cursus, met name door de theorie te combineren met praktijkvoorbeelden. Fijn dat je naast een cursus map, ook een theorieboek en formuleboek krijgt. Die pak je er eerder bij dan een map.
Jeroen van Sleeuwen, Vanderlande
Inhoudelijk zeer interessant
Alex Dubbeldam, MHS
Geen eenvoudige materie helder neergezet adhv casussen
Pedro Viña, I-CARE
Goede en interessante cursus, veel voorbeelden vanuit de praktijk. De cursusleider was duidelijk en maakte veel gebruik van praktijkvoorbeelden, hetgeen verhelderend werkt.
Ricardo Buts

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze Programmamanager Opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze Programmamanager Opleidingen Elroy Leijten komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.